לא כל כך נעים לראות גן סגור: לא מעט גננות חולות בשפעת בימים אלו של תחילת החורף, ובהיעדרן – הגנים פשוט נסגרים. על פי הערכות משרד החינוך המחסור עומד על 3,500 גננות וסייעות, אבל בגנים וברשויות המקומיות אומרים שככל הנראה המספר גבוה הרבה יותר – וכי גם זו הערכת חסר. המחסור וההורים הנעדרים מעבודתם עקב כך משפיעים גם על המשק.
מדי יום עשרות גנים נאלצים לסגור את שעריהם כי לא מצליחים למצוא "פלסטרים" – אם יש בעיה, אם הגננת חולה – אין מחליף. במקרים אחרים מוצאים פתרונות שהם מעין עיגול פינות, כמו לשים אנשים ללא הכשרה מתאימה ואז קורים מקרים כמו גננת שמשאירה את הילדים מול הטלוויזיה. בשבוע שעבר קרה מקרה בו ילדים ברחו מהגן באמצע היום.
"הטענות שלנו הן לא על השפעת אלא על ההתנהלות של משרד החינוך", אמרה דורית חזן, יו"ר ארגון הגננות הארצי בריאיון ל"שש עם עודד בן עמי". "מדובר על גננות שהן לא באמץ גננות. זו יכולה להיות מישהי עם רצון טוב, מחוסרת עבודה ושיש לה דופק - והיא נכנסת לגן. רק השבוע גילינו ששני ילדים נעדרו מגן של רשות מקומית. עדיין לא קיבלנו תשובה אם הייתה שם גננת או ממלאת מקום".
"נכון להיום ההורים במצוקה - והפתרון של משרד הוא לא פתרון", המשיכה דורית. "המשרד חייב להבין – יש לנו גננות שהוסמכו, עם תואר ראשון ושני, שרוצות להיכנס למערכת. הן נמצאות בקבוצות וואטסאפ, המפקחות מנצלות אותן. אני בעצמי לפני למעלה מ-20 שנים נכנסתי למערכת כפלסטר והייתי גננת בתואר ראשון. זה לא ייתכן שמעמידים את הגננות במצב הזה. צריך להיות 'תקן ממלאת מקום', יש גם את הסטאז'ריות שיכולות להכנס למערכת".
"הדבר הראשון ששר החינוך צריך לטפל בו"
במשרד החינוך אומרים כי "אנחנו מודעים לבעיה, ולשם כך פתחנו מאגר של 100 תקנים. יש גם צוות שעובד על חלופה יחד עם השלטון המקומי". אך זה לא מספיק מול האלפים שחסרים. בינתיים בצוות שעובד על החלופה עדיין לא סיימו לגבש את ההמלצות – ואנחנו כבר בעיצומה של שנת הלימודים.
"הרשויות המקומיות לא מוכנות לקחת על עצמן את האחריות", סיפרה יו"ר ארגון הגננות הארצי. "הם אומרים שמשרד החינוך מעביר אליהם את האחריות למצוא ממלאי מקום – והם לא מוכנים לכך. מדובר במאות גננות שנעדרות כל יום, מאות גנים שעשויים להיסגר. בשעה 11 בלילה ההורים מקבלים הודעות שיש סיכוי שמחר אין גן".
"הפלסטר הוא לא הגיוני. שר החינוך הבא שיגיע וירצה להיות שר חינוך צריך לדעת שזה הדבר הראשון שיש לטפל בו. עשו עכשיו הסכם קיבוצי חדש בו דיברו רק על השכר, אבל צריך טיפול שורש ולטפל בעניין מעבר לשכר. גננות הן בסיס הפירמידה בחינוך והן לא מטופלות", סיכמה דורית.