בריאיון ל"שש עם עודד בן עמי" היום (שני), חודש בדיוק לפני פתיחת שנת הלימודים, אמרה יפה בן דויד שעדיין לא בטוח אם השנה תיפתח כסדרה – והאשימה בכך את פקידי האוצר. בריאיון התייחסה לנקודות הבעייתיות במו"מ: ימי החופשה, פרישת המורים הצעירים ומעל לכול - השכר. על הדוח הגורף שהוציא משרד האוצר, המצביע בין היתר על הפערים בין המורים הצעירים לוותיקים, אמרה: "הדוח מגמתי, מסלף את האמת, ומהווה הסתה פרועה כלפי ציבור עובדי ההוראה".
לקראת היציאה לחופש הגדול לפני כחודש חוו ההורים והמורים תסכול רב, בין היתר חוסר וודאות לגבי קיומן של שביתות ואיום בהחרפת העיצומים. לרגל סוף שנת הלימודים פרסמה מזכ"לית הסתדרות המורים סרטון בו שיגרה מסר תקיף לשר האוצר וראש הממשלה: "אם לא ייחתם הסכם שכר - ב-1 בספטמבר יהיה בלגן גדול יותר מעכשיו". כיום, חודש לפני פתיחת שנת הלימודים ועל אף ההודעה בדבר חידוש המו"מ בין ההסתדרות למשרד האוצר, עדיין מרחפת עננת אי-ודאות מעל פתיחת השנה הבאה כסדרה.
בריאיון ל"שש עם עודד בן עמי" התייחסה בן דויד למחסור בעובדי ההוראה, אשר לפי דבריה אמור להדאיג הציבור יותר מכל דבר אחר. "אנחנו התרענו על כך לפני מספר שנים, ואף אחד לא התייחס. בגלל התנהלות פקידי האוצר הגענו למצב שמעולם לא היה: מעולם לא קיבלו מנהלי בתי ספר מורים שלא למדו הוראה", אמרה בן דויד. "לצערנו הרב, ימשיכו להיקלט אנשים שלא הוכשרו – שלא יוכלו להתמודד מבחינה פדגוגית או מבחינה רגשית עם התלמידים. אבל את פקידי האוצר זה לא מעניין – הם מחפשים בייביסיטר, לא מחנכים".
את דבריה אמרה בהמשך לממצאי הדוח הגורף שפרסמו אנשי האוצר, לפיו 1 ל-5 מורים צעירים, הנמצאים במערכת בין שנתיים לחמש שנים, בוחרים לעזוב: עלייה של – כ-60% בשלוש השנים האחרונות. עוד חשף הדוח שהפער בין מורה מתחיל לוותיק עומד על 41% - מהגבוהים בעולם המערבי. לפי האוצר, עזיבתם של המורים החדשים את המערכת נובע בין היתר מהפער בין שכר המורים הוותיקים לצעירים, והתגמול הגבוה של המורים הוותיקים על חשבון אלה הצעירים.
"זהו שקר וכזב", טוענת מזכ"לית ההסתדרות. "הדוח מגמתי, מסלף את האמת. זו הסתה פרועה כלפי ציבור עובדי ההוראה. באוצר גם ציינו בשכר המורים את דמי ההבראה ומענק יובל, דברים שלא קשורים לשכר ושמקבלים פעם אחת".
בדוח הגורף של האוצר הצביעו גם על נקודה מרכזית במו"מ מול ההסתדרות: ימי החופש של המורים, אשר לטענתם גבוה מאוד ביחס לעולם. "בדוח לא דיברו על כיתות צפופות, ולא הציגו את העובדה שאנחנו עובדים הרבה יותר שעות מאשר בשאר מדינות ה-OECD, שם עובדים פחות ומקבלים יותר שכר. שם גם יש יותר ימי חופשה מאשר במדינת ישראל", אמרה בן דויד.
לשאלת התנגדות ההסתדרות לסנכרון בין ימי החופשה של הילדים לשל ההורים העובדים, ענתה בן דויד: "אתה יודע מה צריך להדאיג אתכם? לא ימי החופשה, אלא מי שנכנס למערכת. העזיבה הגדולה – לא רק של המתחילים, גם של הוותיקים. הפתרון של ימי החופשה לא צריך להיות על גבם של עובדי ההוראה". עוד הוסיפה: "אם תמשיכו להתנהל ככה, והאוצר ימשיך להסית – לא יהיו מורים צעירים ולא מורים וותיקים".
"אני לצערי פסימית"
בעוד 30 ימים יחול ה-1 בספטמבר, ולמרבה הדאגה, לפי בן דויד כלל לא קיים משא ומתן. "אנחנו יושבים מול האוצר, מסיימים, והם יוצאים ומדליפים לתקשורת את מה שהם רוצים. מעולם לא נתקלנו בהתנהגות כך כל כך מבישה. הם רוצים לפגוע בכל מה שהמורים השיגו בהסכמים לאורך השנים. אנחנו נמשיך להיאבק להסכם שכר מיטבי על כלל ציבור עובדי ההוראה".
לסיכום אמרה בן דויד: "אני לצערי לא אופטימית, אני פסימית. אני רוצה לקרוא לראש הממשלה יאיר לפיד - אתה רואה ושומע מה קורה. מתי תתערב? אם המצב ימשיך, יש סכנה גדולה מאוד לפתיחת שנת הלימודים וכל זה על ראשם של פקידי האוצר, שר האוצר וראש הממשלה".