העיצומים במערכת החינוך נמשכים, וגם היום (חמישי) לא יתקיימו לימודים במוסדות החינוך ברחבי הארץ. לאחר המאמצים שנעשו אתמול בשלטון המקומי לפתוח את הגנים בכל זאת, בפועל ההורים התעוררו לחוסר וודאות, וברשויות כמו פתח תקווה למשל בישרו לתושבים על פתיחת גנים ואז הבינו שלא מצליחים. עם זאת, בחלק מהרשויות כן הצליחו להפעיל את הגנים באמצעות עובדי הצהרונים - ולכן מומלץ להתעדכן מול הרשות המקומית ומוסדות החינוך. במועצות האזוריות לא פתחו את גני הילדים.
הרשויות המקומיות שבהן ייפתחו גני הילדים:
- אשקלון
- רמת גן
- מודיעין-מכבים-רעות
- קריית שמונה
- הרצליה
- פתח תקווה (באופן חלקי)
- עפולה
- גני תקווה
- מעלה אדומים
- בית שמש
- שוהם
- מועצה מקומית אפרת
- לוד: גני הטרום חובה יפעלו מ-7:35 עד 16:00, גני החובה יפעלו מ-7:35 עד 14:00
- כפר סבא: הגנים העירוניים יפעלו מ-7:30 עד 17:00
אתמול הודיעה מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד כי השביתה במערכת החינוך תימשך, ותקפה את משרד האוצר שניסה לקדם מהלך לחידוש הפעילות בגנים באמצעות העסקת סייעות. בן דויד ציינה כי מעשים אלו של האוצר מחריפים את המשבר במערכת ואף "מאיצים את נטישת עובדות ועובדי ההוראה". לדבריה "האוצר משדר לציבור ולעובדי ההוראה שאין צורך בעובדות ועובדי הוראה מקצועיים שיהיו אחראים על חינוך דור העתיד של ישראל". היום היא צפויה להיפגש עם הממונה על השכר במשרד האוצר כדי לפתור את המשבר.
האסטרטגיה של ליברמן: למשוך זמן עד הקיץ
גורמים באוצר הסבירו שבעצם לשר ליברמן אין אינטרס לסיים את הפרשה עד שהוא לא מסיים עם יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד את עסקת החבילה הענקית עם ההסתדרות הכללית – עסקה שהיא הרבה יותר מסובכת ומורכבת. לפי אותם גורמים, אם ליברמן יחתום על הסכם עם יפה בן דויד אז החשש הוא שהתיאבון של ההסתדרות יעלה - ובאגף התקציבים לא יתנו לזה לקרות.
לדברי אותם גורמים, זאת הסיבה שליברמן מנסה למשוך זמן לתוך הקיץ, מתוך תקווה שביולי אוגוסט הלחץ עליו יירד. הוא ינסה להגיע להסכם עם המורים בקיץ, ובספטמבר הוא יצטייר כמי שהציל את ישראל משביתה. על בסיס דברים אלו ניתן להעריך כי השביתה במערכת החינוך לא הולכת להסתיים בקרוב, ואם מישהו חשב שבשבוע הבא הוא עוד יזכה לראות את הילדים בבית הספר - ייתכן שזה לא יקרה.
בתוך פתרון חלקי, השר ליברמן מנסה בעצם להקדים את בתי הספר של החופש הגדול באמצעות תקצוב של המסגרות הללו עד כיתה ג' - אך זהו פתרון חלקי. הרשויות המקומיות ינסו ביום ראשון לפתוח את חלק ממוסדות החינוך, אבל לא בטוח שיצליחו בכך.
שרת החינוך: "האוצר יכול היה למנוע את השביתה"
בריאיון שקיימה אמש ב"מהדורה המרכזית" התייחסה שרת החינוך יפעת שאשא ביטון למשבר והצהירה כי היא "מתייצבת לצד מערכת החינוך". השרה הדגישה כי זהו אינו צעד פופולרי מבחינה ציבורית - אך הוא נדרש מפאת החשש לבאות: "אני מסתכלת על עתיד מערכת החינוך, על 1 בספטמבר, לא יהיו לנו מורים, לא גננות ולא מנהלים לפתוח את השנה הבאה".
"את השביתה האוצר יכול היה למנוע", הדגישה השרה שאשא ביטון. "המורים ביקשו להיפגש כדי להפסיק את השביתה הזו, ביקשתי משר האוצר להיפגש כולנו כדי לפחות לצמצם את השיבושים, לראות איך מתקדמים - זה לא קרה".
על אף הניסיון של ראשי רשויות רבים לשתף פעולה עם המהלך של שר האוצר ליברמן ו"לעקוף" את השביתה, עיריות רבות הודיעו מראש כי גני הילדים בתחומן לא ייפתחו. בעיריית ירושלים הדגישו כי על אף המאמצים להמשך פעילות סדירה של מוסדות החינוך - גני הילדים לא ייפתחו ללא אנשי צוות, ורק פעילות הצהרונים תימשך כסדרה. ראש עיריית גבעתיים רן קוניק הסביר כי "הסייעות בגני הילדים נמצאות בין הפטיש לסדן" עקב הדרישה של ועד העובדים וההסתדרות שלא יגיעו ליום הלימודים בגנים.
מנגד, תקף ראש עיריית רמת השרון אבי גרובר את ראשי הערים שהודיעו כי יפעילו את מוסדות החינוך ללא עובדי הוראה. "הפכנו אנחנו במו ידינו את החינוך במדינה לבית מפעל לבייביסטרים", אמר גרובר. "לא מעניין מה מלמדים את הילדים ומה עושים איתם, העיקר שהם יהיו סגורים איקס שעות ביום במקום שלא מפריע להורים. האוצר מכריח את הסייעות לבוא ומפרק את השביתה הזו בקלות רבה מדי".