פרסום ראשון: משרד החינוך הודיע אמש (ראשון) – הרפורמה הגדולה במבחני הבגרויות בישראל תחל כבר בשנה הבאה. הרפורמה, בהובלתה של שרת החינוך ד"ר יפעת שאשא ביטון ובהשתתפות כ-200 מורים, מנהלים ואנשי אקדמיה, קובעת כי מספר מבחני הבגרות צפוי להצטמצם דרמטית.
עיקרי הרפורמה קובעים כי החל מהשנה הבאה התלמידים לא ייבחנו כבר ב-14-12 מבחנים, אלא ב-5-4 בלבד. המקצועות שבהם ייבחנו התלמידים בבחינות חיצוניות יהיו אנגלית, מתמטיקה, שפה נוספת ומקצוע מוגבר. תלמיד יוכל להיבחן גם במקצוע מוגבר נוסף אם יבחר בכך, למשל מדעים או מדעי המחשב.
למעט אותן בחינות חיצוניות, שאר המקצועות כמו למשל תנ"ך, ספרות, היסטוריה, אזרחות ועוד יילמדו בתוך בתי הספר והבחינה בהם תהיה פנימית. יחד עם זאת, הסטנדרט שבו יידרשו התלמידים לעמוד יהיה גבוה במיוחד, והמבחנים יידרשו לקבל גם הכרה אקדמית. הרעיון במקרה של בחינות אלו, כך טוענים במשרד החינוך, יהיה "לבצע למידה משמעותית – לא רק לשנן ולהקיא על הנייר, אלא משהו שהתלמידים באמת יזכרו".
שינוי מעניין נוסף שייכנס לתוקף עם הרפורמה החדשה הוא חובת הגשת עבודה סמינריונית. מדובר בעבודה גדולה ורחבת היקף במיוחד, שתכלול מגוון מקצועות. המיומנויות שיידרשו התלמידים להביע בעבודה יהיו מה שמכנים במשרד החינוך: "מיומנויות המחר", כמו למשל שאילת שאלות, ניתוח מידע, עמידה מול קהל ויכולת ביטוי בעל פה. במקרה הזה ייבחנו התלמידים על ידי בוחנים חיצוניים.
שינוי נוסף עבור תלמידי התיכון: במחצית השנייה של כיתה י"ב יעברו הנערים "מכינה לחיים". מה זה אומר? מדובר בשיעורים או קורסים שיכינו את הילדים לחיים שאחרי בית הספר, ולדוגמה לחיים שאחרי השחרור מהצבא. כך למשל, יוכלו הנערים ללמוד ניהול פיננסי, התנהלות בשוק העבודה הגלובלי והמשתנה ועוד.
אלו עיקרי הרפורמה שצפויה להיכנס לתוקף כבר בשנת הלימודים הבאה. במשרד החינוך לא פוסלים כי עוד ייתכנו שינויים והתאמות במתווה, אך בהחלט מדובר בשינוי ניכר לאחר שנים רבות שבהן עולם הבגרויות היה נראה בדיוק אותו הדבר.