גזענות באקדמיה? בשורה של אוניברסיטאות ומכללות אישרו במסגרת שיחות טלפוניות כי שיבוץ חדרי המעונות מתקיים תוך הקפדה על הפרדה בין סטודנטים יהודים לסטודנטים ערבים. על פי הדברים שנאמרו, ההפרדה במוסדות מתרחשת כברירת מחדל, גם כאשר הסטודנטים אינם מציינים כי הם מעדיפים לגור בדירה שמורכבת מבני אותו מגזר בלבד. בנוסף לכך, בחלק מהמוסדות ציינו כי בקשה של חברים ערבים ויהודים לגור יחד מצריכה הליך מיוחד אשר שונה מבקשה של חברים יהודים לגור יחד.

בשיחה עם מוקד המעונות של אוניברסיטת תל אביב למשל אמרה הנציגה כי "אני לא אשים בדירת שותפים ערבי ויהודי, אלא אם כן הם באים כחברים טובים או מבקשים לגור ביחד". גם במעונות של אוניברסיטת חיפה טענו כי הם משתדלים לשבץ את הסטודנטים בחדרים על פי מגזר או לאום, כל עוד לא התקבלה מצידם בקשה מפורשת לשיבוץ אחר. במענה לשאלה אם זה מקובל לבקש באופן ספציפי לא לגור עם ערבים, ענו באוניברסיטה כי "אין בעיה, בוודאי".

אוניברסיטת תל אביב (צילום: Roman Yanushevsky / Shutterstock.)
גם באוניברסיטת תל אביב: הפרדה בין הסטודנטים במעונות | צילום: Roman Yanushevsky / Shutterstock.

דוברי עברית ואנגלית – כן, דוברי עברית וערבית – לא

בחלק מהמוסדות השתדלו לא לציין במפורש כי מדיניות השיבוץ שמונהגת בהם מפרידה בין יהודים לערבים, וניסו להציג את הדברים באור אחר. באוניברסיטה העברית למשל טענו תחילה שהשיבוץ נעשה על פי שפה, אך ציינו כי ייתכן שסטודנט דובר עברית ישובץ יחד עם סטודנטים אשר דוברים אנגלית ועברית – בעוד שלא ייתכן שהוא ישובץ עם סטודנטים שדוברים ערבית ועברית. במענה לשאלות נוספות אמרו באוניברסיטה באופן ברור שסטודנט יהודי לא ישובץ יחד עם סטודנט ערבי וכי הם "אינם מערבבים" בין האוכלוסיות. יתרה מכך, במוסד ציינו שגם בקשה ספציפית של סטודנטים יהודים וערבים לגור יחד מצריכה אישור מיוחד של המנהלת.

באוניברסיטת בן גוריון התעקשו כי השיבוץ מתבצע באופן רנדומלי על ידי מחשב, ושאין בידיהם נתונים מגזריים על הסטודנטים בזמן התהליך. עם זאת, במענה לשאלות ספציפיות אישרו במעונות האוניברסיטה כי סטודנט יהודי לא צפוי להשתבץ בדירה יחד עם סטודנט ערבי, אלא אם כן הוא ביקש זאת באופן מיוחד.

האוניברסיטה העברית בירושלים (צילום: המחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית,  יח"צ)
האונירסיטה העברית: "לא מערבבים" בין יהודים לערבים | צילום: המחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית, יח"צ

במעונות של מכללת נתניה השיבו גם כן שסטודנטים יהודים לא משובצים יחד עם סטודנטים ערבים ללא בקשה מיוחדת. כמו כן, במעונות המכללה הסבירו שכאשר ישנם מספר דיירים יהודים בדירה נדרש אישור של כולם כדי להכניס אליה שותף ערבי. לעומת זאת, בקשה של אחד הדיירים לצרף שותף יהודי אינה מצריכה את אישורם של שאר הדיירים.

"ספק אם הדבר חוקי"

בשנת 2016 חשפנו במהדורה המרכזית שמדיניות הפרדה דומה מתרחשת גם בטכניון, שם הסטודנטים אף יכלו לציין מפורשות כי אינם מעוניינים לגור בדירה מעורבת באמצעות סעיף מיוחד בטופס. בתגובה לדברים אמר אז עו"ד גיל גן-מור מהאגודה לזכויות האזרח כי ישנו ספק גדול אם הדבר חוקי. בשיחה שערכנו כעת עם מעונות הטכניון טענו באוניברסיטה כי אין כיום סעיף כזה בטופס ההרשמה. עם זאת, במוסד הסבירו כי עדיין קיים בטופס סעיף לציון המוצא ושהם משתדלים מאוד לשבץ על פיו יהודים וערבים בנפרד כברירת מחדל, מבלי שיש צורך לבקש זאת באופן מפורש.

תשובות דומות על שיבוץ הכולל הפרדה בין אוכלוסיות התקבלו גם במקומות נוספים, ולמעשה בכל המוסדות האקדמיים שעמם שוחחנו אישרו כי סטודנט יהודי צפוי להשתבץ באופן אוטומטי בדירה שאינה כוללת ערבים. על אף הדברים הברורים שנשמעים בהקלטות, במוסדות השונים דוחים כעת את הטענות על הפרדה מכוונת ותגובותיהם מובאות בהמשך.

המוסדות האקדמיים נתפסים לרוב כמקומות ליברליים, וחלקם אף מתגאים בשיתופי פעולה בין יהודים לערבים שמתקיימים בהם. בזמן מבצע שומר החומות למשל, על רקע המהומות בערים המעורבות, העלו באוניברסיטה העברית פרסום מיוחד שבו נכתב "לומדים יחד, חוקרים יחד, עובדים יחד, חיים ביחד" – עליו חתמו סטודנטים ואנשי סגל יהודים וערבים. עם זאת, נראה כעת כי החיים המשותפים במוסדות השונים אינם כוללים גם שיבוץ משותף למעונות הסטודנטים.

ממצאים חמורים, הטכניון (צילום: יח"צ, חדשות)
הטכניון: משתדלים מאוד להפריד בין יהודים לערבים | צילום: יח"צ, חדשות

ח"כ מוסי רז מסר בעקבות הפרסום: "אפנה מיידית לשרת החינוך וההשכלה הגבוהה על מנת שתחקור את המקרה הזה לעומק ותורה באופן ברור לעצור את ההפרדה וגם אל נשיאי האוניברסיטאות. הפרדה כזאת היא לא רק לא חוקית, אלא גם לא מוסרית ומייצרת גזענות במקום לפרק אותה. המוסדות האקדמים המשותפים הם בדיוק המקומות בהן אפשר לייצר חיים משותפים בין יהודים וערבים".

תגובות:

מאוניברסיטת תל אביב נמסר בתגובה: "האוניברסיטה רואה חשיבות רבה בקידום המגוון והשוויון בכל חלקי הקמפוס, ובכלל זה במעונות הסטודנטים שפתוחים לסטודנטים מכלל הדתות ומקבוצות שונות באוכלוסייה. בנוסף, האוניברסיטה עושה מאמצים רבים להיענות לבקשות הסטודנטים ולשכן אותם בדירות סטודנטים בהתאם להעדפותיהם ובהתחשב בצרכים האישיים של כל סטודנט".

מאוניברסיטת חיפה נמסר בתגובה: "במעונות האוניברסיטה גרים יחדיו סטודנטים וסטודנטיות מכלל המגזרים, מהארץ ומהעולם. חיי היום יום שלהם משותפים, כמו גם פעילויות החברה והתרבות. לאוניברסיטה אין שום מדיניות בנוגע למגורים עצמם, ובמידה ומגיעה בקשה כלשהי מצד הסטודנטים, יהודים או ערבים, אנו משתדלים להתחשב בה, על בסיס המקום הפנוי. כך שבסופו של דבר, ישנן דירות בהן גרים יחדיו מגזרים שונים וישנן כאלה שלא".

מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "אין ולא קיימת מדיניות של הפרדה בין דיירים על רקע שפה או לאום והשיבוץ של הדיירים במעונות מתבצע ככל האפשר על פי בקשות הסטודנטים עצמם. לרוב, הסטודנטים מעדיפים להתגורר עם סטודנטים בעלי אותו רקע, שפה, תרבות. במעונות מפלסים, 10-15 חדרים עם שירותים, מקלחת ומטבח משותפים, מתגוררים ביחד סטודנטים בעלי רקע שונה ומגוון.

לא הייתה ואין שום הנחיה המחייבת אישור של מנהל המעונות למגורים משותפים בין יהודים וערבים. הנהלת המעונות תחדד שוב את הנהלים לצוות המעונות ותטפל בצורה עמוקה ככל שיהיה צורך. סטודנטים שחשים שנפגעו על רקע של אפליה מוזמנים לפנות ישירות למנהל המעונות ו/או לדיקנט הסטודנטים. בנוסף, כחלק מתוכנית כוללת של האוניברסיטה לקידום המגוון וההכלה אנחנו אף מתכננים לעודד באופן יזום מגורים משותפים בין סטודנטים מקבוצות שונות".

מאוניברסיטת בן גוריון נמסר בתגובה: "השיבוץ למעונות נעשה באופן רנדומלי, ללא הבחנה במאפיינים הקשורים לזהות הסטודנט או הסטודנטית. לאחר השיבוץ האוטומטי מתקבלות מדי שנה מאות בקשות פרטניות של סטודנטים לשינוי השיבוץ, ע"פ העדפותיהם האישיות. צר לנו על הניסוח הלא לגמרי מדויק של המוקדנית".

מחברת איסתא שמנהלת את מעונות הסטודנטים של מכללת נתניה נמסר בתגובה: "החברה דוגלת בדו קיום ובשוויון ללא הבדל של דת, גזע ולאום. ההפרדה כביכול בין הדיירים לא נוצרה ממדיניות החברה אלא מבקשות חלק מהדיירים, ערבים ויהודים כאחד. במידה ויש בקשה שונה הרי היא מטופלת בחיוב ולראיה מספר חדרים בעלי אוכלוסיות שונות. כמו כן ישנם חדרים עם דיירים מדתות שונות שמתגוררים יחד בצורה משותפת והדדית. בכל מקרה חברת הניהול ערכה שיחה עם בעלי התפקידים במעונות וחידדה את הנהלים. אנחנו מזמינים את כל הסטודנטים מכל מוצא שהוא לבוא לגור אצלנו ומאחלים שנת לימודים מוצלחת לכולם".

ממכללת נתניה נמסר בתגובה: "כגוף שתפקידו להכשיר, ללמד ולחנך אלפי סטודנטים מדי שנה, המכללה חרטה על דגלה ערכים כשוויון, דו קיום ואפס סובלנות לאפליה מכל סוג. מעונות הסטודנטים הממוקמים בשטחה של המכללה מנוהלים על ידי חברה חיצונית שהינה האחראית הבלבדית על ניהול ותפעול המתחם. מהיכרותנו עם החברה, אנו בטוחים כי מדובר במקרה בודד אשר אינו מעיד על מדיניותה, המכבדת דו קיום ושוויון, ונדאג לוודא כי המקרה המתואר לא יחזור על עצמו".

מהטכניון נמסר בתגובה: "המוסד הוא מיקרוקוסמוס של החברה הישראלית, פסיפס אנושי המורכב מהמגוון הרחב של הבאים בשעריו. קהילת בית הטכניון כוללת יהודים, מוסלמים, נוצרים, דרוזים, צ'רקסים, חילוניים ודתיים בני כל המגדרים הלומדים ופועלים אלה לצד אלה בשוויון מלא ובכבוד הדדי. מיום היווסדו חרת הטכניון על דגלו את היותו מוסד אקדמי הפתוח לכול, והפתיחות והפלורליזם מורגשים ברחבי הקמפוס, בכיתות הלימוד וגם בחדרי המעונות.

לכן אנו דוחים מכל וכל את הטענות בדבר אפליה או הפרדה מכוונת לכאורה בין סטודנטים על רקע דתי, לאומי, מגדרי או גזעי. מה שקובע את הרכב הדיירים בדירות השותפים במעונות הוא, בסופו של דבר, ההתחשבות ברצונות ובבקשות השיבוץ שמגישים הסטודנטים והסטודנטיות. מתוך רגישות לצרכים של בני מגזרים שונים, ובעקבות ניסיון מצטבר של עשרות שנים, אנו נותנים להם – דיירי המעונות – את האפשרות לציין עם מי יעדיפו לחלוק חדר. חלק מהסטודנטים בוחר להתגורר עם סטודנטים מרקע דומה לשלו, וחלק בוחר במגורים עם בני מגזרים אחרים. אלה וגם אלה נהנים מיחס שווה, מכבד ומצוין ומתנאים זהים. כל טענה אחרת בעניין אינה נכונה".