בדרך לצמצום הבידודים במערכת החינוך? מתווה "הכיתה הירוקה" הניסיוני החל בתחילת השבוע בשני בתי ספר באבו גוש ומהנתונים הראשונים שהגיעו לידינו ופרסמנו לראשונה היום (רביעי) ב"תוכנית חיסכון" - יש בשורות מעודדות. מספר המאומתים לקורונה שהתגלו עד כה מתוך עשרות תלמידים הוא נמוך ועומד על 9 חולים בלבד. הפיילוט צפוי להתרחב בקרוב ל-200 כיתות בבתי ספר יסודיים ברחבי הארץ. כל הפרטים על המתווה שנותן תקווה להורים ולאנשי החינוך.
כתבות נוספות ב-N12:
- מדריך: איך מבצעים בדיקת קורונה ביתית?
- רשימת מתחמי בדיקות פיקוד העורף
- הנחיות התו הירוק: כל מה שצריך לדעת
הפיילוט החל ביום ראשון בכמה בתי הספר בחברה הערבית שלומדים השבוע כבשגרה. באותן כיתות שבהם מתקיים מתווה "הכיתה הירוקה" - התלמידים שאמורים להישלח לבידוד המשיכו ללמוד כרגיל, למעט אלו שהתגלו חיוביים. אותם תלמידים נבדקו מדי יום כדי לוודא שהם לא נדבקו בקורונה. בניגוד אליהם, ביתר בתי הספר שלא משתתפים בפיילוט, כלל התלמידים נשלחים כעת לבידוד ולא ממשיכים ללמוד פרונטלית - במקרה שבו התגלה תלמיד מאומת בכיתה.
מתווה "הכיתה הירוקה" הניסיוני שמקדמים משרדי הבריאות והחינוך צפוי להימשך כשבועיים-שלושה בבתי ספר רבים שבערים אדומות וכתומות. ביום הראשון והשביעי התלמידים יבצעו בדיקות PCR, וביתר השבוע התלמידים יעברו בדיקות אנטיגן מהירות. מי שיהיה אחראי על יישום המתווה במוסדות החינוך הם "נאמני הקורונה" שיהיו בכל מוסד חינוכי. עם זאת, נציין שמדובר בנתונים ראשונים בלבד ורק עם קבלת התוצאות הסופיות יהיה ניתן לדעת אם הפיילוט אכן מונע את מכת הבידודים.
במהלך הדיון שהתקיים היום על מערכת החינוך, שרת החינוך יפעת שאשא ביטון ויו"ר השלטון המקומי חיים ביבס ביקשו להקדים את מודל הכיתה הירוקה לצמצום הבידודים ולהתחיל אותו מייד אחרי החגים. בנט ענה כי ישקול להקדים זאת כמה שניתן אך החלת מודל הכיתה הירוקה לא יחול בימים הראשונים שאחרי החגים וביקש מהמנהלים אורך רוח וסבלנות.
חוזרים ללימודים אחרי החגים
בעוד כשבוע יחזרו התלמידים לכיתות. לא ליום ולא ליומיים, אלא לחודש לימודים מלא. הרבה מודלים ומתווים ושינויים נזרקים לאוויר - לאחר שבחודש האחרון לא היו יותר משלושה ימי לימוד רצופים, וכבר יש לנו 138 אלף תלמידים בבידוד. כך מנסים לשנות את המצב לקראת החזרה לספסל הלימודים:
חובת בדיקת אנטיגן שלילית
ביום שלפני החזרה ללימודים, ההורים מחויבים לבצע בדיקת קורונה מהירה לילדים בבית, שעימה יגיעו ביום הראשון שבו ישובו ללימודים. לפי התקנות, ללא ביצוע בדיקה, הם לא יכנסו. יחד עם זאת, הסתדרות המורים מתנגדת למהלך, כך שלא ברור מה יקרה בסופו של דבר. בימים אלו מתבצע איסוף ערכות בדיקה מעמדות מד"א אזוריות.
לומדים באותו המתווה
בשלב זה אין שום שינוי במתווה הלימודים, אך יש הגבלות על הלימודים בערים האדומות: תלמיד חולה - מכניס את כל הכיתה לבידוד (למעט בתי הספר שבהם חל פיילוט "הכיתה הירוקה").
הדיון על החינוך
ראש הממשלה נפתלי בנט כינס היום דיון בנושא החזרה ללימודים - בהשתתפות שרת החינוך, מנכ"ל המשרד וגורמי מקצוע נוספים - ובו הבהיר כי על מערכת החינוך להיערך לפיילוט שיימשך שבועיים, והמטרה היא שכמה שיותר תלמידים ילמדו במסגרות כדי שההורים יוכלו לעבוד. "הימים הראשונים של אוקטובר יהיו מורכבים, אבל פנינו להסדרה של האירוע", אמר בנט. "אנחנו צריכים לאפשר למידה רציפה, אחרת אנחנו מגדלים פה דור של זומבים".
במהלך הדיון, הבהיר בנט כי המטרה ניתנת להשגה בשתי דרכים: "הבנה משותפת של הנדרש - אלו לא משוואות מתמטיות מסובכות, אלא מתווה פשוט לביצוע ובהיר". עוד ציין כי "הגזרה צריכה להיות כזאת שהציבור יכול לעמוד בה. אם אנחנו משביתים את ההורים מעבודה ואת הילדים מלימודים, והתחושה היא של רולטה רוסית - לא עשינו בזה כלום. הכי קל זה לסגור את כולם ולהטיל גזרות על הציבור. אני רוצה להיצמד לניהול סיכונים מחושב, לא להיסטריות. מי שרוצה כל הזמן לסגור והגבלות - גוזר עלינו לחיות את 2020 לנצח, או לפחות בעתיד הנראה לעין".
ראש הממשלה הוסיף כי "בלי הורים שיעבדו - אין משק מתפקד. ילדים בלי בית ספר - מידרדרים בכל הפרמטרים. צריך פיילוט, אין מה לעשות. צריך לרוץ שבועיים ואז אקבל החלטה. אבל ההורים, המורים והתלמידים צריכים לדעת שאנחנו מתווכחים כדי למצוא פתרון טוב". על החלת מודל "הכיתה הירוקה" אמר בנט כי "הפיילוט הוא אימפקט, אבל ההחלטה בסוף היא החלטת מדיניות שתהיה בממשלה ואצלי. זה לא נושא שהוא רק רפואי - אלא גם חינוכי רפואי ולוגיסטי".