ישראל מתחילה לצאת מהסגר: למרות התחלואה הגבוהה והעומס בבתי החולים - הבוקר (ראשון) בשעה 7:00 ייכנסו לתוקף ההקלות הראשונות. סימן השאלה הגדול חג סביב פתיחת מערכת החינוך - מתי ייפתחו בתי הספר, והיכן. אמש כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו דיון בנושא מתווה הפתיחה. במשרד הבריאות מתנגדים בתוקף לחזרה נרחבת לנוכח מצב התחלואה, וההחלטה הסופית לא צפויה להתקבל לפני שעות הערב: קבינט הקורונה אישר שהחינוך לא יתחדש עד יום שלישי לפחות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
סגירת מוסדות החינוך הוארכה עד ל-7:00 בבוקר ביום שלישי לכל הפחות. בישיבה טלפונית הוחלט על שתי הקלות נוספות למסגרות חינוך מצומצמות: ביטול חובת הישארות התלמידים בפנימיה למשך 30 ימים לפחות, וביטול איסור הגעת תלמיד לפנימיה אם שהה בבית מגורים אחר. "תותר הגעת עובדים למוסדות החינוך", נמסר. לצד ההקלות, הממשלה העבירה הערב איסור למכור מוצרים לא חיוניים בחנויות שמוגדרות חיוניות.
שינויים בטיסות החילוץ הבודדות
עוד התקבלו החלטות לגבי סגירת נתב"ג והתנאים החריגים: נתב"ג יישאר סגור עד 20 בפברואר למעט מקרים חריגים. "אדם לא יפעיל כלי טיס הנושא נוסעים לישראל או אל מחוץ לישראל אלא אם כל הנוסעים רשאים לטוס לפי תקנות הכניסה והיציאה מישראל", החליט קבינט הקורונה. עוד הוחלט כי הטיסה תתקיים רק אם "היא לצורך פינוי חירום רפואי".
אפשרות אחרת לקיום הטיסה היא אם "מנכ"ל משרד התחבורה, החוץ, הביטחון, הבריאות או נציגיהם, אישרו את הטיסה לצורך מתן מענה לנוסעים הרשאים להיכנס לישראל או לצאת מישראל, באופן שיאפשר חזרתם של נוסעים שמרכז חייהם בישראל בהקדם האפשרי תוך ויסות הגעתם לפי שיקולי בריאות הציבור". בכל מקרה גם הטסים לחו"ל מחויבים בבדיקת קורונה: "החובה לבצע בדיקה במהלך 72 השעות לפני העלייה למטוס לישראל תחול גם לגבי העלייה למטוס מישראל".
בשעה 7:00 בבוקר תבוטל מגבלת המרחק של 1,000 מטר מהבית ויבוטל איסור השהייה בביתו של אדם אחר. ייפתחו מקומות עבודה ללא קבלת קהל ויאושר מתן שירותים של "אחד על אחד" בהם מספרות ומכוני קוסמטיקה. בנוסף, יותר איסוף עצמי מחנויות וממסעדות, ייפתחו צימרים לאירוח משפחות גרעיניות, וגם שמורות הטבע והגנים הלאומיים ייפתחו.
ושוב ברגע האחרון, הממשלה הייתה אמורה לאשר הלילה הארכה של 48 שעות בתקנות שסוגרות את מוסדות החינוך בכל הארץ. המשמעות: הלימודים לא ייפתחו לפני יום שלישי. ראש הממשלה כינס כאמור ישיבה עם שרי החינוך, הבריאות והאוצר על השאלה איך בכל זאת ניתן לפתוח את מערכת החינוך. מי שלא הוזמן לישיבה הוא שר הביטחון בני גנץ.
בכירי משרד הבריאות מתנגדים נחרצות לפתיחת הלימודים ביישובים כתומים או אדומים – רוב רובם של היישובים בארץ, מה שאומר שמבחינתם רוב תלמידי ישראל לא ישובו ללימודים גם בשבוע הקרוב. מסתמן כי הקרב הגדול יהיה אם ללכת נגד העמדה הזו ובכל זאת לפתוח – לפחות את המוסדות לגיל הרך.
ברשימת היישובים הכתומים ניתן למצוא מגוון ערים, גדולות וקטנות, שבחלקן יש שיעור התחסנות גבוה: תל-אביב, באר-שבע, פתח תקווה, ראשון לציון, חיפה, מודיעין-מכבים-רעות, רחובות, אילת, טבריה, אשקלון, הוד השרון, ראש העין, מעלה אדומים, קריית ארבע, חולון, טייבה, בת ים, אום אל-פחם, ירכא, באקה אל גרביה, גן יבנה, מזכרת בתיה, דימונה ומצפה רמון.
ובעוד מיליוני הורים וילדים בישראל ממתינים בציפייה לבשורה בקשר לחינוך, הממשלה צפויה להתכנס רק עם צאת הסגר ולהחליט אם לפתוח גנים וכיתות נמוכות בערים ירוקות וצהובות. שר הבריאות יולי אדלשטיין התארח הערב ב"חדשות סוף השבוע" ואמר כי הדיונים בין השרים בנושא המתווה כבר החלו, והותיר פתח לפתיחה רחבה יותר.
"לדבר על פתיחה רחבה של המסחר - זו התאבדות"
"משרד הבריאות יבוא עם המלצות רפואיות איך להגיע למינימום תחלואה", אמר אדלשטיין. "הכי קל להגיד שנפתח ביישובים הירוקים. אבל אנחנו רוצים ללכת למשהו ישים שיסייע לפתוח גם ביישובים נוספים. זאת רק אם תמצא אפשרות בטוחה לעשות זאת מבלי להגביר את התחלואה לממדים שאי אפשר לשלוט בה ולדרוש עוד סגרים".
בסוף החודש יחול חג פורים, אך כנראה שגם השנה נחגוג אותו באופן מצומצם. לשיטתו של שר הבריאות – מתכונת אחרת של חגיגה תסתיים באסון. "מי שרוצה פסח עם המשפחה שיישאר בפורים בבית", הבהיר אדלשטיין והוסיף: "אם נראה מסיבות המוניות - הלך עלינו".
בנוגע לטענות ולתהיות בנוגע ליעילותו של הסגר, חזר אדלשטיין על המסר כי בלעדיו, מצב התחלואה היה חמור בהרבה. הוא הוסיף כי הצעדים הקשים עליהם המליץ משרד הבריאות התבררו כנכונים במבחן הזמן.
"אני אומר שצריך לקבל את ההמלצות שלנו במלואן ובזמנן. הדברים שנפתחים מחר בבוקר לא הגיעו בעקבות לחץ של גנץ. רואים ירידה בתחלואה של בני 60+, מבצע החיסונים עושה את שלו - אז אני אומר שאחד על אחד כמו מספרה או טייק אווי, אפשר במצב הנוכחי לפתוח. לדבר על פתיחה רחבה של המסחר - זו התאבדות".
בתוך כך, משרד התחבורה הודיע כי החל מהיום, ועל מנת למנוע עומסים והתקהלויות - תתוגבר התחבורה הציבורית בכל רחבי הארץ, בקווים בעלי ביקוש גבוה. על פי התקנות תפוסת הנוסעים באוטובוסים תעמוד על 75% מהתפוסה המלאה. בין השאר יתוגברו קווים בינעירוניים בין תל אביב לכפר סבא, רעננה והרצליה, לחיפה וקרית שמונה וכן לבאר שבע, לאופקים ולאשקלון, קווים בין ירושלים לבית שמש, בני ברק, ראשון לציון, חיפה, טבריה ובאר שבע.
לפי דוח אמ"ן שהתפרסם אמש, התחלואה במדינה מפושטת מאוד וצפויה להתרחב עוד יותר לאחר הסרת הסגר ובשל נוכחותו של הווריאנט הבריטי - שאחראי כנראה על 70%-80% מהנדבקים כיום. מרכז המידע והידע סבור שהחיסון הוא הכלי היעיל ביותר להפחתת תחלואה קשה. מחברי הדוח מודאגים מהעומס שאוכלוסיית הסיכון שלא התחסנה עלולה ליצור על מערכת האשפוז "המתוחה עד דק כבר עתה", כלשונם.
מחקרים חדשים מעלים כי ייתכן שהמוטציה הבריטית אף קטלנית יותר (בכ-30% יותר) אם כי הדבר טרם הוכח. באמ"ן סבורים שייתכן והזן הבריטי הוא שהאיץ את תמותת חולי הקורונה בארץ ואת מגמות התחלואה הקשה, "הן בשל הגדלת היקף ההדבקות והן בשל השארת מחלה חמורה יותר בנדבקים, ביחס לזנים קודמים". עוד נכתב בדוח כי לאחרונה חלה עלייה בהיקף התחלואה הקשה בקרב צעירים ונשים בהריון בארץ, שייתכן שנגרמה בשל תפוצתו הנרחבת של הווריאנט הבריטי.