חוזרים לאוניברסיטאות בצל המגפה העולמית: שנת הלימודים האקדמית תשפ"א נפתחת הבוקר (ראשון) במוסדות הלימוד השונים ברחבי ישראל. השנה נפתחת בלמידה מרחוק באופן מלא, והסטודנטים לא יוכלו להגיע אל האוניברסיטאות. התאחדות הסטודנטים מפרסמת הבוקר נתונים מדאיגים - שמצביעים על פגיעה קשה בציבור הסטודנטים בארץ בשל המשבר הכלכלי החמור. התאחדות הסטודנטים: "מגפה חברתית קשה - רק החזקים שורדים".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מסקר שבו השתתפו כ-10,000 סטודנטים עולה כי 75% מהסטודנטים בישראל נפגעו תעסוקתית. 14% פוטרו, 37% הוצאו לחל"ת ו-24% דיווחו כי חלה הרעה בתנאי העסקתם. כמעט 90% מהסטודנטים ציינו כי הם חוששים לעתידם התעסוקתי בשל המשבר. 13% מהסטודנטים נאלצו לעזוב את דירתם בשל קושי כלכלי שנגרם כתוצאה ממשבר הקורונה.
בנוסף, 24% מהסטודנטים דיווחו כי הם שוקלים לפרוש מהלימודים או להקפיא אותם בסמסטר הקרוב. 25% מהסטודנטים באוכלוסייה החרדית השיבו כי הם שוקלים לפרוש, 52% מבני החברה הערבית, 32% מתלמידי המכללות הלא-מתוקצבות ו-18% מתלמידי האוניברסיטאות.
הסקר בחן גם את שיעור ההלוואה הממוצעת שנדרשו סטודנטים לקחת. 27% מבין הסטודנטים לקחו הלוואה, ירידה קלה בהשוואה לאחוז הסטודנטים שלקחו הלוואות בשנה שעברה. אלא שגובה ההקפות שנלקחו גדל משמעותית; בשנת 2020 עמד שיעורה של ההלוואה הממוצעת שלקחו סטודנטים על 27,204 שקלים – זינוק של כמעט 6,000 שקלים בהשוואה להלוואה הממוצעת בשנת 2019.
שלומי יחיאב, יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית, אמר: "בהשכלה הגבוהה בישראל מתחילה להתפשט מגפה חברתית קשה - שבה רק החזקים שורדים. כישלון הממשלה בצמצום אבטלת הצעירים ואחוזי הנשירה הגבוהים משקפים תמונת מציאות עגומה בה הסטודנטים מאבדים את עבודתם ודירתם, לא עומדים בתשלומים ונושרים מהתואר".
יחיאב הוסיף: "השנה אומנם נצפתה עלייה במספר הנרשמים ללימודים האקדמיים, אך אל לנו להתבלבל ממגמה זו. הסטודנטים שנפגעו כלכלית במשבר נשארים מאחור, ואותם מחליפים כעת סטודנטים המגיעים עם גב כלכלי מבית הוריהם. הנתונים שעולים מהסקר צריכים לעורר את מקבלי ההחלטות בהשכלה הגבוהה ובממשלה, עתיד הצעירים הוא עתיד המדינה כולה. הפניית עורף לדור הצעיר כעת היא הפניית עורף לעתידה של ישראל".