הפערים בין השרים לגבי פתיחת המסחר ביום ראשון רק הולכים ומעמיקים: כחול לבן דורשים להצביע על כך כבר ביום חמישי, כ"ץ כנראה יתמוך בהצעה, ונתניהו מפעיל לחץ כבד על כל הצדדים. זה לא הכאוס היחיד - מתווה החזרה ללימודים שאושר מורה לכיתות א'-ב' לשוב ללימודים באופן חלקי בלבד, 3 ימים בשבוע בלבד. עם זאת, רשויות רבות כבר הבטיחו שימצאו פתרונות יצירתיים, יסבו מבנים ומורים, וידאגו לחמישה ימי לימודים גם לכיתות הנמוכות. כמובן שלא כל הרשויות יכולות לעמוד בהוצאות שדבר כזה דורש. מלבד הפערים, ישנו גם החשש שההפרדה בלימודים תהפוך במהרה לחסרת תועלת כשהילדים יתערבבו בצהרונים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
היום (רביעי) תתקיים פגישה כדי לנסות לגשר על פערים לגבי פתיחת המסחר, שרי כחול לבן והעבודה מתכננים מהלך שידחק את שר הבריאות יולי אדלשטיין להעלות בחמישי את נושא המסחר להצבעה, חרף התנגדותו. בשיחות סגורות הם אומרים שלשר הבריאות לא יכול להיות וטו על הנושא ובטוחים שיש להם רוב.
אם הנושא יעלה להצבעה שר האוצר כ"ץ צפוי לתמוך בה דבר שיצור קרעים בתוך המפלגה. ראש הממשלה בנימין נתניהו מצידו מפעיל לחץ על הצדדים כדי להגיע למתווה שיוסכם על כולם. ההחלטה תתקבל רק לאחר נתוני התחלאוה של יום חמישי.
הכאוס בחינוך
הממשלה החליטה שכל שכבות הגיל נדרשות לשמור על הפרדה בין הקפסולות בשעות בית הספר. עם זאת, בעוד כיתות ג' ו-ד' יחזרו ללימודים חמישה ימים בשבוע, משום שתוספת המורים עבורם גויסה מראש, בכיתות א' ו-ב' לא התכוננו באותה מידה והם ייאלצו להחזיר את התלמידים ל-3 ימים בלבד.
ההחלטה הזו עוררה זעם גדול, והממשלה הבהירה שתאפשר לרשויות שיצליחו בכך להחזיר את ילדי הכיתות הנמוכות ל-5 ימים, תוך שמירה על הפרדה. חלקן מהרשויות טוענות כבר שיצליחו לתת 5 ימים בלי להוסיף תקציב: רק על בסיס הכוח אדם הקיים של המורים שנוספו ואולי על ידי קיצוצים בימי הלימודים לכיתות ג' ו-ד'. רשויות אחרות טוענות שזה מצריך מהן עוד תקציב והן מנסות לגייס את הכסף. הרשויות החלשות ביותר מסבירות שאין להן שום אפשרות להצליח לתת לילדי הכיתות הנמוכות 5 ימי לימוד.
ההבדל בין דבריהם של ראש עיריית ראשון לציון לדבריו של ראש עיריית אום אל פאחם מבהיר יותר מכל את הפער בין הרשויות. "אנחנו בסוג של מצב חירום, כמו מלחמה קטנה, ואין פה את המושלם יש את מה שאפשר, וכרגע אפשר חמישה ימים בשבוע", טען רז קינסטליך, ראש עיריית ראשון לציון. לעומתו, ד"ר סמיר מחאמיד, הבהיר: "בעיר כמו אום אל פאחם ילדי כיתות א' לא נכנסו ללמוד מ-1.9, ואני חושב שזה צו השעה להחזיר אותם לחמישה, אפילו ששה ימים".
על אף הדברים הללו, ההנחה כרגע היא שרוב הרשויות יצליחו בסופו של דבר, אבל כולם מדגישים שמדובר בפתרון זמני בלבד. השאלה הגדולה היא מה יקרה כשכיתות ה' ו-ו' יחזרו ללמוד, ואז לא תהיה אפשרות להמשיך ולחלק את כיתות א' ו-ב' כי המבנים יהיו עמוסים. זה אמור לקרות כבר בעוד שבועיים ארבעה שבועות.
ואחרי כל זה, יכול להיות שההפרדה בין הקפסולות שכל כך מתעקשים עליה בממשלה, ואשר דורשת משאבים רבים, גיוס של אלפי מורים והסבת מבנים רבים לכיתות, תהיה לחלוטין חסרת תועלת. מרגע שנגמרים הלימודים והילדים הולכים לצהרונים - הם יוכלו להתערבב עד 3 קפסולות יחד.
"זה הרע במיעוטו", אמר ב"תוכנית חיסכון" מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, על מתווה הצהרונים. "אנחנו מבינים שתלמידים נשארים לצהרונים ובלי זה לא ניתן לחזור לכיתות, כי אז הוריהם לא יוכלו לשוב לעבודה. העניין הוא לצמצם ככל שניתן את השהות ללא קפסולות. זה הרע במיעוטו וזה מה שמאפשר לנו לפתוח את הכיתות".