בעוד שפוליטקאים נלחמים על אישור התקציב, עשרות אלפי ילדים נפגעים כשמעל 10 תוכניות שונות, חלקן מצילות חיים, נסגרות או נכנסות להקפאה. ביניהן, תוכניות שמעסיקות בני נוער שנשרו מבית הספר, מימון שירותי נפש שונים בעוטף עזה ותוכנית למניעת שימוש בסמים ובאלכוהול בקרב בני נוער.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
חשוב לציין כי ברגע שאין אישור תקציב, דו שנתי או חד שנתי, התוכניות הללו לא פועלות כי הן תוספת שצריך בכל שנה מחדש לאשר את המימון שלה. זאת, לעומת תוכניות אחרות כמו שיעורים של לימודי ליבה שהם ממומנים אוטומטית כי הן בבסיס התקציב. אלה חלק מהתוכניות שנסגרות או על סף סגירה ברקע הקרב הפוליטי על התקציב:
תוכנית היל"ה
מדובר באחת התוכניות החשובות ביותר, שאליה מגיעים בני נוער שנשרו מבתי הספר. כל נער או נערה שמגיעים לתוכנית הזו הוא סיפור – חלקם מגיעים מבתים שיש בהם מצוקה, לחלקם אין קשר עם ההורים, אחרים הם עולים חדשים או נערים שמתקשים להחזיק במסגרות.
מ"ילדים בסיכון", התוכנית הופכת אותם ל"ילדים עם סיכוי". הם מוצאים שם בית ומישהו או מישהי שיאמינו בהם. במסגרת התוכנית הם מקבלים סיוע בלימודים אבל לא זאת בלבד. הם מקבלים גם עזרה רגשית וכלים מתאימים כדי שיוכלו להשתלב בחברה ולמצוא עבודה. בזכות המדריכים של התוכנית, רבים מהם מסיימים 12 שנות לימוד ובגרויות.
בסוף השבוע האחרון 1,500 מדריכי התוכנית קיבלו מכתבי שימוע לפני פיטורין. בסגירתה, מדינת ישראל מוותרת על 8,000 בני נוער שיכולים היו להיות סיפור הצלחה של השתלבות בצבא, בחברה ובמשק ובמקום זה, יוצאים לשוטטות חסרת מעש ומאבדים תקווה.
שירותי נפש ביישובים עוטף עזה
אחרי שעיכבו את שכרם חודשים ארוכים, אחרי שזלזלו בעבודתם, שוב הפסיכולוגים, העובדים הסוציאליים והמטפלים הרגשיים שמסייעים לילדים ולנוער בעוטף עזה להתמודד עם הטראומה, יישבו בבתים מבלי לעבוד.
התכנית למניעת שימוש בסמים אלכוהול ועישון
מטרת התוכנית למנוע בבתי הספר התנהגויות סיכוניות – משימוש בסמים ועד בריונות. במסגרת התוכנית מועברות סדנאות הסברה בנושא, התלמידים מקבלים ידע תיאורטי, לומדים למשל על השפעת המריחואנה על המוח ועל הקשר בין אלכוהול לאלימות, ועוד. גם התוכנית הזו – בסכנת סגירה.
תכנית קר"ב
4,000 מדריכים שעובדים במסגרת התוכנית הזו שפועלת ב-114 רשויות עלולים לאבד עבודתם. מדריכי קר"ב פועלים בתוך הגנים ובתי הספר. בין השיעורים הפורמאליים, הם מעניקים לתלמידים שיעורי העשרה בנושאים מגוונים כמו תיאטרון, קיימות וסביבה, מחול, מדעים רובוטיקה ועוד. התוכנית מגיעה לכל המגזרים ופועלת בעיקר בפריפריה. בזכות התכנית, מצטמצמים הפערים.
גם התוכניות "זהירות בדרכים" ו-"בשביל הזכרון" להוראת השואה הן בין התכניות שעומדות בפני סגירה. לצד כל זה, ברור שזו הולכת להיות שנה מורכבת, אפילו קשה. במשרד החינוך אין מספיק מורים שיאפשרו את הלמידה בקפסולות, ועדיין לא התחיל גיוסם של 13 אלף מורים הדרושים למערכת.
נוסף על כך, המערכת לא ערוכה ללמידה דיגיטלית - אין מספיק תשתיות, למחצית מהתלמידים אין מחשבים וישראל מפגרת אחרי מדינות אחרות בכל מה שקשור ללמידה מרחוק. ובין כל אלה כאמור, עשרות אלפי ילדים יפגעו. התוכניות שהיו אמורות לאפשר להם לחלום על עתיד טוב יותר - מוקפאות. המקום שבו מצאו תקוות חדשות נסגר.