בית ספר הגימנסיה העברית בירושלים במשבר חריף. אחרי מאות בדיקות שהתבצעו היום לכל התלמידים ולאנשי הצוות בקופות החולים בירושלים ובמתחם "היבדק וסע" באימטדיון טדי, פורסם כי מתוך 2,168 בדיקות ישנם 104 תלמידים שנדבקו בקורונה, 15 אנשי צוות ושלושה הורים. מספר המאומתים עוד צפוי לעלות, והתלמידים וההורים זועמים על מה שהם מכנים "זלזול בנהלים", בין אם מצד בית הספר ובין אם מצד התלמידים עצמם. שוחחנו עם כמה תלמידים במטרה לקבל עדויות מבפנים על ההתנהלות בבית הספר, על מנת להבין מה גרם להתפרצות הכל כך חמורה במקום.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
תלמיד בשם עמית ששון פרסם כבר אתמול פוסט חריף בעמוד הפייסבוק שלו, ובו הוא הטיח אשמה כבדה דווקא בבית הספר, שלדבריו "לא התייחס להנחיות של משרד הבריאות": "בכניסה לבית הספר פשוט כולם התאספו ונכנסו כאשר כולם היו צפופים אחד על השני. כשנכנסנו עם המסכות גילינו שחלק מהמורים חושבים שמסיכה זאת רק המלצה עבורם, תלמידים ישבו אחד ליד השני ובקבוצות של יותר מ-15 בכיתה.
עמית הוסיף למתוח ביקורת על הצעדים שנקט בית הספר אחרי שנחשף כי כמה תלמידים חלו: "לאחר שגילינו שישנם ילדים ומורים בבית הספר שנדבקו בנגיף עדיין חזרנו ללמוד. בית הספר אמר לנו שאין ממה לחשוש ושבודדו את האנשים והנערים שהיו בקרבת החולים מה שהתברר כשטות גמורה. זה חוסר אחריות מלא של בית הספר ואנו חושבים שנעשה פה ביזיון וזלזול בנו התלמידים".
לעומתו, איתי מזרחי, תלמיד שכבת י"ב בגימנסיה, בחר שלא לתקוף את בית הספר אלא להשמיע ביקורת כלפי ההתנהלות של התלמידים. בשיחה עם N12 סיפר מזרחי: "קראתי תגובות של תלמידים המאשימים את הנהלת בית הספר כי פעל באופן רשלני ומזלזל כלפי תלמידיו אך לפני שאנו ממהרים 'להוציא להורג' את הנהלת בית הספר, האם כל אחד עשה חשבון נפש עם עצמו ותהה - האם אני הקפדתי על ההנחיות? כי ממה שאני רואה כתלמיד, ישנם הרבה דברים שמעבר ליכולת האכיפה של ההנהלה - החיבוקים בדרך ואחרי בית הספר, הורדת מסיכה של תלמידים בזמן ההפסקות למרות האיסור על כך והרשימה עוד ארוכה".
איתי הוסיף: "האחריות על התפרצות הקורונה בבית הספר של המורים ושל התלמידים כאחד. אנחנו התלמידים לא שמרנו על ההנחיות ועכשיו אנו אלה שנמצאים בבידוד בגלל חוסר אחריות וזלזול מוחלט מהצד שלנו. הרשלנות העיקרית שאני חש בה היא הרשלנות של המדינה ואזרחיה עקב תחושת האופוריה והאדישות לנגיף הקורונה. כמו שההתפרצות קרתה בבית הספר שלי, כך באותה המידה הדבר היה יכול לקרות בחוף הים עם מאות האנשים, במסיבות צפופות, בקניון ובכל בית ספר אחר".
גם התלמידה עלמה זוסמן, משכבת י"ב, חיזקה את דבריו של איתי בשיחה עם N12: "בית הספר שמר על ההנחיות אבל התלמידים יותר זלזלו. בית הספר לא נגמר עם הצלצול: לפני ואחרי תלמידים מתחבקים אחד עם השני, נפגשים במסעדות ובמסיבות, וזה נובע מההתרופפות הכללית שיש במדינה בנוגע להנחיות. אנשים לא שומרים על מרחק ולא מקפידים על המסיכות וכתוצאה מכך גם בבית הספר. אני חושבת שאחרי שגילו תלמיד אחד עם קורונה היה צריך באופן אוטומטי להשבית את בית הספר ולא להחזיר את הלימודים ביום חמישי. עם זאת אני חושבת שההתפרצות הגדולה החלה כבר בימים שלפני".
בית הספר שומר על דיסקרטיות: "לחשוף את השמות"
לצד זאת, התלמידים גם הביעו צער על האירועים שיתבטלו בשל ההתפרצות המקומית. אופיר כהן, תלמידת כיתה י"ב בגימנסיה סיפרה ל-N12: "הייתה אמורה להיות לנו מסיבת סיום, נשף וטקס סיום חגיגי בתיאטרון ירושלים. בהתחלה זה נדחה לחודש יולי אבל עכשיו עם מה שקרה לנו בבית ספר אני מניחה שזה יבוטל וזה מבאס. אנחנו מסיימים 12 שנות לימוד ובכלל אין לנו איך לחגוג את הסיום, זה מדכא. אני לא מוטרדת מכך שאני אדבק בקורונה אבל הפחד שלי הוא שנדבקתי ואסכן את הסביבה שלי שנמצאת באוכלוסיית סיכון כמו סבא וסבתא שלי. בית הספר שומר על דיסקרטיות של התלמידים שנדבקו ולא מעוניינים להיחשף - מצד אחד זה בעייתי שלא מודיעים לנו, כי קשה לדעת כך מי פגש חולה מאומת. מצד שני יש כעס והאשמות כלפי מקורות ההדבקה ולכן אני מבינה למה ילדים חולים לא רוצים שכולם יידעו על כך".
לדברים של התלמידים הצטרף גם אחד ההורים שהביע כעס על האירוע כולו: "זה רק תחילתו של האירוע וככל שעוברות השעות אנחנו מבינים את גודל הנזק שגרמנו למעגלים סביבנו ללא ידיעתנו. כעת עלינו להיות מושבתים לתקופה לא ידועה וכל זה היה יכול להימנע"
בתוך כך חלק מן ההורים דרשו לחשוף את שמותיהם של הנדבקים בקורונה כדי שיהיה ניתן לדעת מי בדיוק נפגש עמם גם מחוץ לשעות הלימודים. אלא שמצד בית הספר נוכח העובדה שכל תלמידי בית הספר נבדקו, לא ממהרים לעשות זאת כדי לא לפגוע בפרטיותם ורגשותיהם של התלמידים שאובחנו כחיוביים.
בית הספר: "חלק מההנחיות לא ניתנות ליישום"
דני ליבוביץ, מנהל בית הספר הגימנסיה מסר: "החולה הראשון התגלה ביום ג' ומיד הכנסנו לבידוד את כל מי שבא איתו במגע. התייעצנו עם משרד הבריאות, משרד החינוך ועיריית ירושלים שהבהירו לנו שאין מניעה לפתוח את בית הספר עבור שאר בית הספר ועל כן פתחנו ביום ד' תוך הצגה ברורה של המצב להורים והבהרה כי ביכולתם להפעיל את שיקול דעתם. למחרת, לכשהתקבלה תשובה חיובית נוספת החלטנו מיד על סגירת בית הספר.
"בבית ספר גדול של 1,200 תלמידים וכ-200 אנשי צוות יכולת האכיפה מוגבלת. עשינו כמיטב יכולתנו אך בכל מקרה חלק מההנחיות לא היה ניתנות ליישום, בדגש על עניין המסכות. בשבוע שעבר היה גל חום קיצוני ואף אושר רשמית ללמוד ללא מסכות. באשר לדרישה לחשוף את הנדבקים - לכל אדם נתונה זכות הפרטיות ועל כן אנחנו לא מוסרים שמות חולים. משרד הבריאות מבצע חקירות אפידמיולוגיות, מאתר את כל המגעים של החולים ומעדכן אותם".
נציין כי בתום הערכת מצב שהתקיימה הערב בראשות ראש העיר ירושלים, משה ליאון, סגנית ראש העיר ומחזיקת תיק החינוך, חגית משה, יו"ר ועד ההורים, אריק קפלן, נציג מדא ונציגי קופות החולים, בנושא הקורונה בגמניסיה העברית הוחלט לקיים את הלימודים בירושלים כסדרם וכל בתי הספר בעיר ייפתחו זולת הגימנסיה. ההנחיה כי אין חובת הגעה ללימודים עדיין תקפה.
בני המשפחה הגרעינית של החולים המאומתים מהגמנסיה, שהתגלו ביומיים האחרונים מתבקשים לפנות לקופות החולים לקבלת הפניה לבדיקת קורונה במתחם הדרייב אין בטדי.