הקשיים בהחזרת מערכת החינוך לפעילות יובילו למשבר? חלק מהתלמידים חזרו לבתי הספר בשבוע שעבר וחלק מילדי הגנים ומעונות היום שבו רק ביום ראשון למסגרות - אך השיבה לא הייתה חלקה מבחינת ההורים, המשק וצוותי החינוך. הורים רבים זועמים על כך שילדיהם לא נקלטו מחדש במערכת החינוך - או שלא יוכלו לחזור לעבודה בהיקף מלא בגלל היקף הפעילות המצומצם. הלחץ מחלחל גם ברשויות המקומיות, ושם כבר נשקל מהלך דרמטי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חיטוי גני ילדים במעון אמונה (צילום: יוסי זליגר, פלאש/90 )
"מרוב יום כן ויום לא - אין שגרה" | צילום: יוסי זליגר, פלאש/90

הקשיים

הורים רבים זועמים כי נותרו ללא פתרון ומענה, לפחות בטווח הקרוב: במעונות היום המפוקחים כ-40% מהילדים לא הורשו לחזור ונותרו ללא סידור, ובגנים העירוניים נותרה רוטציה - רק כ-50% מהילדים מגיעים בכל בוקר וכ-250 אלף נשארים בבית. המתכונת הזו מאפשרת להורי ילדי הגנים לעבוד רק יומיים או שלושה בשבוע. נוסף על כך, בחלק מהרשויות הצהרונים עדיין לא פעילים - ולמעשה לא ניתן לחזור לעבודה בהיקף נרחב והמשק מפסיד מכך.

חלק מההורים גם תוהים כיצד עליהם לפעול כשילדיהם נמצאים בקבוצות/"קפסולות" שונות בגנים שונים - ובכך נוצר קושי משמעותי בחזרה לשגרה. גם המהלך להחזרת כיתות ד'-ו' לא יהווה פתרון ועשוי רק להקשות יותר על ההורים, מכיוון שילדיהם ילמדו במשך כחמש-שש שעות שבועיות בלבד.

במעונות היום המפוקחים כגון ויצ"ו ונעמת לא מתקיימת רוטציה, ורק כ-60% מהילדים נקלטו. במסגרות אלו החזירו בעדיפות ראשונה משפחות במצב סוציו-אקונומי קשה ולאחר מכן ילדי משפחות חד הוריות, בעוד לאחרים לא נמצא מקום. 

פן נוסף בקשיי החזרה לשגרה נחשף אמש (שני) במהדורה המרכזית, כאשר הוצג העימות מאחורי הקלעים בסוגיית החופש בל"ג בעומר - והפתרון שנדחה על ידי יו"ר הסתדרות המורים. באוצר ניסו למנוע את השבתת חלק מהגנים וכיתות א'-ג' ברחבי הארץ, אך בהסתדרות המורים לא נענו להצעה שתאפשר יום חופש אחר בהמשך השנה באחד מימי שישי. המשמעות: מלבד רשויות מעטות שהצליחו לגייס סייעות שיפעילו את הגנים, ביישובים רבים הילדים - והוריהם - יישארו בבית.

האיום החדש: "אין שגרה, יש בלאגן"

יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס טען הערב: "השתגעו לגמרי. המתווה החדש שהוצג לנו הערב עובר כל גבול ומנותק מהמציאות. לא יתכן שתלמידים יגיעו ליום אחד בשבוע, ואחרים יגיעו ליומיים. או שפותחים את כל מערכת החינוך או שלא פותחים בכלל". 

עוד תקף ביבס: "אם מישהו חושב שאפשר לרקוד פה צעד קדימה וצעד אחורה על גב ההורים והתלמידים - טועה. בשבועות האחרונים נערכנו והוכחנו שאנחנו מוכנים לקבל את כל הילדים חזרה, מגיל לידה ועד 18. גני ילדים, מעונות, כיתות א'-ו', תלמידי חטיבות ביניים - לכולם יש מקום ועל כולם נדע לשמור על פי ההנחיות. תלמידי תיכון צריכים לחזור בהתאם לצורך הלימודי הענייני בכפוף לבגרויות. זו עמדתנו גם לגבי תנועות הנוער והארגונים".

ראש העיר גבעתיים רן קוניק (צילום: החדשות)
רן קוניק, ארכיון | צילום: החדשות

יו"ר השלטון המקומי מתח ביקורת חריפה על ההתנהלות: "לא מקבלים החלטות מתוך פחד אלא על בסיס נתונים וחשיבה על טובת הכלל. אני מבקש מכולכם להתגייס למטרה החשובה ביותר שנמצאת כרגע על הפרק: להפעיל את כל הלחץ הנדרש כדי שכל הילדים, וכל ההורים, יוכלו לחזור לשגרה מיד. מרוב יום כן ויום לא - אין כאן שום שגרה, יש בלאגן אחד גדול".

גם רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים, תקף הערב בחריפות את מנהלי משבר הקורונה בחינוך ואיים בהשבתה. קוניק הבהיר כי יפעל למהלך מתואם במרכז לשלטון מקומי עם  ביבס - וידרוש חזרה מלאה.

"‏לידיעת מקבלי ההחלטות - צוותי החינוך בעיריות על הקצה, ההורים מיואשים, ההחלטות שלכם בנושא החינוך מביכות", כתב קוניק בחשבון הטוויטר שלו. "הלילה אפנה ליו"ר מש"מ חיים ביבס ולכל ראשי הערים לקבלת החלטה משותפת, שלא חוזרים מיום א' בכלל עד שמערכת החינוך תוחזר, במלואה, לא יום בשבוע, לא קפסולות, ולא רוטציות". 

 

ראש העיר מודיעין חיים ביבס (צילום: החדשות‎)
עולה למתקפה. ביבס | צילום: החדשות‎
 

גם שי חג'ג', יו"ר מרכז המועצות האזוריות, פנה למנכ"לי משרדי האוצר, החינוך והבריאות באזהרה. "אני שב ומתרה כי בתנאים אלה לא נוכל לחדש את הלימודים", כתב. "גם אנחנו מייחלים לחזור לשגרה, ויותר מכל – מייחלים לשובם של הילדים למערכת החינוך, לבתי הספר, לגנים , לפעוטונים ולצהרונים. אך לא בחיפזון ולא בפזיזות. החזרה חייבת להיות מתוכננת ומותאמת לאפשרויות הקליטה של התלמידים במוסדות החינוך". עוד טען כי המשרדים גלגלו את האחריות לפתחן של הרשויות וציין כי המהלך דורש תוספת תקציב: "אם הממשלה לא תעמיד את התקציבים לרשותנו מבעוד מועד, לא נוכל לחדש את הלימודים".

נקודות המחלוקת בין האוצר למשרד הבריאות

במשרד האוצר דורשים ממשרד הבריאות לאפשר חזרה של הגנים לפעילות במתכונת מלאה. גם במשרד האוצר וגם במרכז השלטון המקומי מבקשים לענות על זעם ההורים ולאפשר קיום רציף של לימודים בצורה דיפרנציאלית על פי נתוני התחלואה.

לטענתם ניתן להפעיל מסגרות מלאות לילדי הגנים - בערים "בטוחות" מקורונה שאין בהן כלל נתוני תחלואה, או שהתחלואה בהן שולית ונמצאת תחת שליטה. בכך הוריהם יוכלו לחזור לעבודה ולהתחיל להתניע את השוק מחדש, ולא כפי שנהוג כיום כאשר הגנים מתנהלים בקפסולות של חצאי שבוע.

במשרד הבריאות עדיין מתנגדים לפתיחה מלאה של גני הילדים, בטענה שהקושי לאפשר התנהלות כזו בגנים הוא גדול ומהווה סכנה. הם סבורים כי עדיין מוקדם מדי לבצע מהלך שכזה, ועדיין רוצים לראות ולהבין את ההשלכות הבריאותיות של ההקלות שבוצעו עד כה במערכת החינוך.

מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, בודק בימים אלה מול משרד הבריאות האם חבישת מסכות תאפשר להגדיל את מספר הילדים בכיתות הגבוהות. בנוסף נבחנת האפשרות להחזיר את הגנים למתכונת רגילה.  

קורונה בישראל - בית ספר במבשרת ציון חוזר לשגרה (צילום: EMMANUEL DUNAND, AFP)
האיום: או שחוזרים באופן מלא - או שלא חוזרים | צילום: EMMANUEL DUNAND, AFP

בראשון: חוזרים לכיתות ד'-ו' - וגם לחטיבת הביניים

הערב פרסמנו לראשונה כי חטיבות הביניים יחזרו ללימודים החל מיום ראשון הקרוב, ב-17.5. משרד החינוך הודיע באופן רשמי כי תלמידי כיתות ד'-ו' יחזרו לבתי הספר החל מיום ראשון בשבוע הבא בקבוצות של 20 תלמידים. הלימודים יתקיימו ביום שישי או ב"מודל גמיש" - בשעות אחר הצוהריים. מדובר על כ-5-6 שעות שבועיות, שאינן מהוות פתרון אמיתי להורים. 

בחטיבות הביניים שאינן עצמאיות הלימודים יתקיימו במשך יומיים בשבוע בלבד, ובכולן ייפתחו כיתות של 20 תלמידים בלבד. התלמידים והמורה בכיתה יידרשו כולם לעטות מסיכות כל הזמן, ולהעביר כך את השיעורים.

קרן מרציאנו ותמיר סטיינמן השתתפו בהכנת הידיעה.