נכונים תמיד: משבר הקורונה תפס גם את תנועות הנוער לא מוכנות. אף אחד לא יכול היה לדמיין לפני חודש פעולות וימי שיא בלי שאפשר יהיה לצאת מהבית ולהיפגש. אבל במהירות, כמו רובנו, הן הסתגלו למצב החדש והחלו להעביר פעולות מהבית ב"זום", ואפילו פעילות התנדבותית: בשבועות האחרונים מנהלים חניכים שיחות עם קשישים במטרה להקל על תחושת הבדידות.
בתנועת הצופים העבריים מנהלים החניכים שיחות וקשר רציף עם האוכלוסייה הבוגרת בימי הבידוד. בנוסף, הם מבשלים ומחלקים ארוחות לקשישים. "יוזמות אלה התקיימו לפני המשבר, מתקיימות במהלכו וימשיכו להתקיים גם אחריו כחלק מתפיסה ערכית-חינוכית וכחלק מהקשר הבלתי אמצעי בין השבט לקהילה", מסבירים בצופים.
גם תנועת הנוער העובד החלה ביוזמה לתמיכה בקשישים כבר בימי המשבר הראשונים, בשיתוף עם רשויות מקומיות ברחבי הארץ. "כ-150 מדריכים צעירים מהתנועה נמצאים בקשר עם כ-4,000 קשישים", אומרים בתנועה. "בני הנוער משוחחים עימם, מתעניינים בסיפורי החיים שלהם ובודקים אם חסר להם משהו בבית. במידת הצורך, הצעירים מסייעים להם בקניות של מזון ותרופות, בסיוע הוריהם ומתנדבים נוספים".
ספר הספרים
תנועת בני עקיבא מקיימת בשבועות האחרונים מיזם דומה שהחל באזור ירושלים ומתרחב לרחבי הארץ. במסגרת המיזם בשם "מתקשרים", חניכים מקיימים קשר קבוע ורציף עם לפחות אזרח ותיק אחד ומסייעים לו בכל מה שהוא זקוק לו בימים האלה.
"החניך משוחח ושומע את סיפור חייו של הקשיש, כאשר בסופו של התהליך יפורסם ספר המאגד את כלל סיפורי חייהם של הקשישים והאזרחים הוותיקים עימם החניכים היו בקשר", אומרים בתנועה.
במשרד ראש הממשלה פרסמו אתמול (רביעי) תוכנית שמטרתה לאגד ולהעמיק את החיבור בין חניכי כל תנועות הנוער לאוכלוסיות בסיכון המבודדות בשיתוף השלטון המקומי. מאחורי היוזמה לפרויקט, שזכה לשם "מחבקים את הקשישים", אומרים במשרד ראש הממשלה, עומדת רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו.
מנכ"ל המשרד רונן פרץ פנה ליו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס במטרה להניע את היוזמה ברחבי הארץ. הוא ציין כי במידת הצורך, ככל שיעלה צורך בתרופות, מזון או כל צורך חיוני אחר, יועבר המידע לרשויות הרלוונטיות.
התלמידים צוברים כוכבים
במקביל, משרד החינוך יוצא בימים אלו ב"מבצע סבתא וסבא" במטרה לעודד תלמידים ליצור תקשורת מרחוק עם קרובי משפחה או מכרים בני הגיל השלישי שנמצאים לבד. במסגרת המבצע יתבקשו התלמידים, בגילאי גן עד יב', לשתף בפעילויות שביצעו ולזכות בכוכבים.
הכוכבים שהתלמידים יצברו יזקפו גם לטובת בית הספר. 10 בתי הספר אשר ישיגו את מספר הכוכבים הגבוה ביותר יזכו בתעודת הוקרה. היעד – להגיע למיליון מפגשי תמיכה וירטואליים.
הנה כמה דוגמאות לפעילויות:
ברכה לחג הפסח - מכינים ברכה מעוצבת ומקושטת, מוסיפים הפתעה קטנה ומניחים מאחורי הדלת של קשיש/ה שגר/ה בסביבה הקרובה.
שעת כושר - מתעמלים יחד - הילדים מכינים אימון ספורט מתאים לסבא וסבתא ולביצוע בבית. הילדים מדגימים תרגיל אחר תרגיל - כולם מבצעים יחד את האימון. הילדים מכינים שיעור יוגה לסבא-סבתא.
מבשלים יחד מרחוק - סבא-סבתא מלמדים את המתכונים הסודיים שלהם ועוקבים אחרי היישום. מכינים ספר מתכונים משפחתי, מתכונים שבני המשפחה אוהבים, כולל תמונות.
שעת סיפור - סבא-סבתא מקריאים סיפור דרך טלפון או מפגש וידאו. ילדים מקריאים סיפור לסבא וסבתא.
מי אני טלפוני - בוחרים דמות, הצד השני צריך לגלות אותה במינימום שאלות של כן ולא.
כותבים יחד סיפור או שיר - כותבים יחד בוואטסאפ או במסמך משותף. רושמים משפט פתיחה וכל אחד בתורו מוסיף משפט לסיפור.
משוחחים עם סבא וסבתא או מבוגרים אחרים - סיפור החיים של סבא וסבתא – מאין באו, חוויות ילדות, היסטוריה משפחתית.
חפצים של פעם - סבא וסבתא מתארים חפצים שהיו פעם, הילדים מראים תמונות מקבילות של החפצים מהיום.
משחקים של פעם – סבא וסבתא מלמדים לשחק במשחקים של פעם.