הקרב הזה מתנהל כבר שבועות ארוכים. הוא התחיל עוד לפני הסרת הסגר וחידוש הלימודים, ובישראל כמו בישראל, גם היום – ימים ספורים לפני שתלמידי התיכונים אמורים לצאת לחופש הגדול – עדיין אין פתרון. כשהתאוששות הכלכלה תלויה בקיום לימודים, בעיקר בבתי הספר היסודיים ובגני הילדים, כל הנושא נהיה טעון ורגיש במיוחד. אפשר לשער שההכרעה תגיע בסופו של דבר, ברגע האחרון כמובן, לפתחו של בית הדין לעבודה. ועדת החינוך דנה בנושא בשעה זו ושומעת את טענות נציגי המורים. רגע לפני הכרעה: איפה עומד כל צד? העמדות, הטענות והדרישות

משרד האוצר

הסאגה נפתחה כשמשרד האוצר ביקש מארגוני המורים ללמד 9 ימים נוספים בשנת הלימוד הנוכחית - בתמורה לימים שבהם מערכת החינוך הייתה סגורה, עוד לפני חופשת הפסח. הם הזמינו לירושלים את יפה בן דוד, מזכ"לית הסתדרות המורים המייצגת את אנשי בתי הספר היסודיים וגני הילדים, ואת רן ארז, יו"ר ארגון המורים המייצג את מורי התיכונים.

רן ארז, ארכיון (צילום: אורל כהן / פלאש 90)
צילום: אורל כהן / פלאש 90

בן דוד חתמה על ההסכם, לפיו כל מערכת החינוך תפעל 9 ימים נוספים, למעט מורים שמלמדים לבגרויות (י"א-י"ב). הובטח לה שגם רן ארז יחתום – אבל הוא כלל לא טרח להגיע לפגישה ומעולם לא חתם.

ארגון המורים (בתי הספר התיכונים)

רן ארז עומד בראש ארגון המורים כבר 23 שנים. הוא ידוע כמי שלא מגיע לפגישות, לא מנהל משאים ומתנים. מנכ"ל משרד החינוך השקיע בו שעות רבות והציע פשרות כאלו ואחרות – אבל הוא לא הסכים בשום מחיר לתת את 9 ימי הלימוד הנוספים. באגרות שהוציא למורים לאחרונה הוא הגדיל לעשות – ובז ליפה בן דוד שהסכימה לחתום על ההסכם. גם עכשיו הוא מסרב להוסיף ימי לימוד, ומתעקש על יציאה לחופש הגדול כמתוכנן – ב-20 ביוני.

הסתדרות המורים (בתי הספר היסודיים וגני הילדים)

כפי שצוין, המזכ"לית יפה בן דוד הגיעה לפגישה וחתמה על המסמך המאשר את הארכת הלימודים. בהסכם יש סעיף שמתייחס לכך שגם ארגון המורים יסכים – ולכן היא טוענת כבר כמה שבועות: אם התיכונים לא יאריכו, גם אנחנו לא. בהתאם לכך התאריך לסיום הלימודים הוא 30.6. בלי הסתדרות המורים, צריך לציין, המשק לא יוכל לפעול כשורה.

יפה בן דויד, מזכ"לית הסתדרות המורים (צילום: n12)
יפה בן דויד, מזכ"לית הסתדרות המורים | צילום: n12

משרד החינוך

השר החדש, האלוף במיל' יואב גלנט שרק נכנס למשרד, קיווה אולי להגיע בעמדה צבאית-פיקודית ולהשיג סדר. זה לא ממש קרה. הוא הצהיר אתמול על התאריכים לסיום שנת הלימודים: גנים ובתי ספר יסודיים ב-13.7, חטיבות הביניים עד כיתות י' ב-1.7 וכיתות י"א-י"ב ב-20.6.

גלנט דרש מארגוני המורים להתיישר – כשהמשתמע מכך הוא שרן ארז יוזמן אחר כבוד לבית הדין לענייני עבודה ושם, כך מקווים במשרד החינוך, יכריחו אותו השופטים ללמד את 9 הימים הנוספים – מה שיפתור גם את הבעיה מול הסתדרות המורים.

השר גלנט אמר אתמול על רן ארז: "נעשה מה שיידרש, לא יקרה מצב שבו בן אדם אחד כזה או אחר ינהל את המדינה". מה שיקרה הוא שבאחד הימים הקרובים, אפשר לשער שבישראל כמו בישראל זה יקרה ביום רביעי בלילה, יום לפני החופש הגדול, ייערך הדיון – ובית הדין אכן יחייב את המורים להאריך את שנת הלימודים.

השר יואב גלנט נכנס לתפקידו כשר החינוך (צילום: החדשות12)
השר יואב גלנט נכנס לתפקידו כשר החינוך | צילום: החדשות12

ההורים

עמדתם של ההורים היא כמו זו של משרד החינוך. הם תומכים בהארכת שנת הלימודים וקראו אתמול לארגוני המורים להתיישר עם קביעת שר החינוך כפי שהוגדרה אתמול. הנהגת ההורים הארצית אמרה אתמול: "מברכים על הודעת שר החינוך לגבי הארכת שנת הלימודים בגנים, בתי הספר היסודיים, חטיבות הביניים והתיכונים. לא ייתכן שבמדינה מתוקנת, כיפופי ידיים של ארגוני מורים יכתיבו את סדר היום הציבורי".

חיטוי בגימנסיה העברית בירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

התלמידים

מועצת התלמידים מתנגדת להארכת הלימודים. אתמול הם טענו שההארכה "אבסורדית והזויה", לאחר שלמידת כלל החומר הלימודי לשנה זו הושלמה, לטענתם.