פרשת קטרגייט שעלתה מדרגה במהלך היומיים האחרונים קיבלה תפנית נוספת אתמול (שלישי), עם החשיפה על המניפולוציה הקטרית שהתרחשה באמצעות לשכת ראש הממשלה. מדובר בתדרוכים נגד המצרים, שעסקו באותו זמן במאמצי התיווך במו"מ לעסקת חטופים והסכם הפסקת אש ברצועת עזה. 

לאורך כל אורכו של המשא ומתן המתיחות בין הקטרים למצרים הורגשה והייתה נוכחת, והתדרוכים נגד המצרים נתפסו, לפחות על פי השב"כ, כמזיקים בזמן אמת. המצרים העבירו ביקורת קשה מול הגורמים שמולם הם עובדים בצוות המו"מ, והסבירו שכבודם נרמס, שהם מרגישים זלזול ובעיקר הביעו אכזבה מהתדרוכים נגדם.

עוד ב-N12 בנושא פרשת קטרגייט:

הדבר הקריטי ביותר שיצא מאותם תדרוכים נגד המצרים, הוא המסר מקהיר, שבו נאמר שאותם תדרוכים נגדם פוגעים הלכה למעשה ביכולת שלהם להשפיע על חמאס במהלך המשא ומתן לעסקה, שמאז כבר הספיקה להתפוצץ.

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש השב"כ רונן בר  (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
ראש הממשלה נתניהו וראש השב"כ המודח רונן בר. השב"כ סיפק התרעה בזמן אמת על עמדת המצרים והפגיעה במו"מ | צילום: קובי גדעון , לע"מ

גם ראש השב"כ והארגון בזמן אמת התריעו שהזלזול במצרים והעדפת הקטרים שלפי המוסד עושים יותר, מחבל במאמצי המשא ומתן ועלול לפגוע ביכולתה של מצרים להביא תוצאות. 

 למה מצרים קריטית במשא ומתן להפסקת אש?

  • מצרים שולטת במעבר רפיח ובצידו המצרי של ציר פילדלפי, יכולה למנוע הברחות ותנועה של מחבלים ובלעדיה אין הכנסה של סיוע הומניטרי

  • המצרים היו בעמדה טובה יותר ללחוץ על חמאס עזה, מכיוון ולהם הייתה השפעה גדולה יותר מאשר הקטרים על מה שמתרחש בתוך הרצועה ועל ראשי החמאס שנמצאים ברצועה.

  • קטר וחמאס הם למעשה בני ברית אידיאולוגים. מצרים לא רואה את הדברים כפי שרואה קטר והרבה יותר קרובה לישראל.

גורמים שבקיאים במשא ומתן אמרו שהחשיפה בנוגע לתדרוכים שיצאו מלשכת רה"מ נגד מצרים הבהירו כמה סימני שאלה שעלו לאורך הדרך. בהתחלה נראה היה שאולי מדובר בהבדלי הגישה בין השב"כ, שקרוב יותר לקהיר, לבין המוסד שקרוב יותר לדוחה, אך לפי החשדות החמורים נגד יועציו של רה"מ, קטר הצליחה לקנות את כוחה, להשיג השפעה ואחיזה בלשכתו של נתניהו ובכך להשפיע על המשא ומתן בהגעה לעסקה והפסקת אש.