ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש ביום שני עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ולא הצליח להשיג תמיכה אמריקנית בכמה סוגיות מרכזיות ובראשן הן איראן. הכישלון נראה פומבית כשטראמפ הכריז לצד רה"מ כי ארה"ב תפתח במו"מ ישיר עם איראן בשבת, דברים שהדהד הבית הלבן גם אמש (שלישי).

גורם בסביבת רה"מ אמר בעקבות הביקורת: "נתניהו לא הופתע מהדברים על איראן, יש תיאום גם אם אין הסכמות על הכול. טראמפ מסתכל על האיראנים בצורה רציונאלית והוא לא שולה באשליות. רה"מ אמר לנשיא 'אני לא נגד דיפלומטיה אם היא תשיג מניעת נשק גרעיני מאיראן". רה"מ מעריך שהאיראנים ירמו שוב וימשכו זמן". 

הכישלונות - וההישג הבודד

בנוסף לכישלון בנושא איראן, נושא שנתניהו מדבר עליו מאז 1993, נרשמו כישלונות גם בנושא המכסים ובנושא טורקיה, וזה לצד הישג בנושא הלחימה בעזה. טראמפ אמר בנוגע למכסים כי אלו שהושתו על ישראל, לא בטוח שיורדו, וכי ישראל "מקבלת סיוע רב".

בנוגע לטורקיה וההתבססות שלה בסוריה, אמר טראמפ כי הוא "אוהב את ארדואן", וכי נתניהו "חייב להיות רציונאלי". ההישג של נתניהו הוא בסוגיית החטופים - טראמפ לא דוחק אותו לקצה, ולמעשה הוא מגבה אותו ללכת בדרך שבה הוא סבור שיש להשיב את החטופים. 

ההזמנה הבהולה והשיחות שקדמו לפגישה 

מאחורי הקלעים של הפסגה בבית הלבן, לקראת הביקור הייתה ההערכה שהדחיפות נובעת מנושא המכסים. שר החוץ של ארה"ב מרקו רוביו אמר "תגיעו הכי מהר שאפשר", וויטקוף גילה לנתניהו כי הפסגה תעסוק במו"מ הישיר עם איראן.

"אפשר היה לסגור את הביקור בשיחת טלפון"

בפתח הפסגה שאל טראמפ: "מה אתם אומרים על משא ומתן עם איראן?" ונתניהו הציג את עמדתו בנוגע להסכם הרצוי, אולם טראמפ לא התחייב לקבלו. למעשה יש הבנות שישראל תהיה בתמונת המו"מ עם איראן שיימשך 60 ימים, אולם כאמור, טראמפ לא התחייב לקבל את עמדת נתניהו ולא התחייב לומר איך יגיב במקרה של כישלון. 

גורם בכיר אמר כי "דברי טראמפ בחדר הסגור תואמים את מה שאמר אחר כך בפומבי", אולם גורם ישראלי אמר כי "אפשר היה לסגור את הביקור בטלפון, אבל אי אפשר לסרב להזמנה".

בנוסף, בישראל חוששים מאוד מפשרה אמריקנית שתוביל לפגיעה באינטרסים הביטחוניים של ישראל. למעשה, ישראל פועלת כדי להשפיע על תנאי ההסכם העתידי המתגבש בין ארה"ב לאיראן, ונשאלת השאלה אם לוחות הזמנים הקצרים שהציב טראמפ, כ-6 שבועות לבניית ההסכם, עלולים להביא להתפשרות אמריקנית על חשבון אינטרסים של ישראל.

הקווים האדומים של ישראל
הקווים האדומים של ישראל

כפי שהצגנו ב-N12 לישראל יש ארבע הנקודות המרכזיות, ולמעשה ארבעה קווים אדומים:

  • פירוק תוכנית הגרעין האיראנית, כמו שהיה בלובבשנת 2003, שליט לוב לשעבר מועמר קדאפי הסכים לוותר לחלוטין על תוכנית הגרעין שלו בתמורה להסרת הסנקציות והיפתחות למערב.
  • איראן לא יכולה להמשיך לטפח ולייצר טילים בליסטיים.
  • עצירת הבנייה, המימון והחימוש של כל השלוחות שאיראן בנתה ברחבי המזרח התיכון - תימן, עיראק, חיזבאללה, חמאס וסוריה.
  • משך תוקף ההסכם וסקנציות כלכליות חריפות - ישראל צריכה שההסכם יהיה ארוך טווח ככל הניתן, ואולי אף ללא הגבלה כמו במקרה הלובי. הסיבה היא שגם אם פרויקט הגרעין מוקפא, המדענים יכולים להתניע אותו מחדש עם הידע שכבר נצבר. בנוסף צריך הסכם שהפרה שלו תוכל להביא לסנקציות חריפות מאוד על איראן, עד כדי שתהיה אפשרות לתקוף אותה אם היא יוצאת מההסכם.

ה"בשורה" בפגישה בבית הלבן הכניסה את ישראל לדריכות גבוהה מאוד, בין אם באפשרות ההשפעה על ההסכם ובין אם באפשרות לקראת קריסתו. זה עשוי להשפיע דרמטית על המזרח התיכון כולו בחודשים הקרובים, ואולי גם מעבר לכך. ארה"ב התחייבה שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני, וכעת השאלה היא איך היא תעמוד במטרה.