במהלך השבת התרחשה שורת התפתחויות אשר מצביעה על התקדמות זהירה ומדודה - אולי בדרך לפריצת דרך במגעים לעסקת חטופים. כפי שפרסמנו אמש (שבת) בחדשות סוף השבוע, בישראל אכן משדרים תחושה שהפעם עסקה נמצאת בהישג יד - ולראייה משגרים את צוות המשא ומתן לדוחא.

במרכז ההתייעצויות של ראש הממשלה נתניהו אתמול, הוא התלבט האם לשלוח את צוות המו"מ הבכיר לדוחא - והחליט שכן. כבר בלילה האחרון יצאו ראש המוסד, ראש השב"כ, האלוף במיל' ניצן אלון והיועץ המדיני אופיר פלק לשיחות בקטאר. זה קורה אחרי שהמתווכות העבירו מסר ועדכנו את ישראל על אותה התקדמות קטנה אך משמעותית שמאפשרת את יציאת המשלחת.

במקביל, מאחורי ההתקדמות הזו במגעים, שליחו של טראמפ סטיב וויטקוף הגיע לארץ במפתיע מקטאר וביקש ללחוץ על הצדדים - במקרה הזה, על נתניהו ומערכת הביטחון. המסר שאיתו הגיע ברור: הנשיא הנבחר רוצה לראות עסקה עוד לפני 20 בינואר, תאריך כניסתו לבית הלבן - ועל הצדדים לפעול בשיתוף פעולה כדי להשיג אותה.

אפילו עוד לפני יציאתו לאזור, אמר וויטקוף שהמשימה שטראמפ הטיל עליו היא לוודא שהוא מפעיל את הלחץ המרבי כדי שיהיה אפשר להגיע להסכם בהקדם. אמש שוחח עם חדשות 12 גורם שמעורב במו"מ בדוחא, שאמר כי "נראה שיש רצון של כל הצדדים לנסות ולהגיע להסכם לפני 20 בינואר". הפגישה שקיים אתמול וויטקוף עם רה"מ נתניהו התקיימה באווירה חיובית ואחריה הגיעה ההבנה, כמובן גם בעקבות הלחץ של טראמפ - להוציא את הבכירים לדוחא.

טראמפ (צילום: רויטרס)
רוצה לראות עסקה עוד לפני כניסתו לבית הלבן. הנשיא הנבחר טראמפ, ארכיון | צילום: רויטרס

חשוב לציין שלא הכול נפתר וכי יש עוד נושאים שדורשים ליטושים נוספים - וזוהי הסיבה שהצוות הישראלי יצא לקטאר. אלו החלטות שצוות של דרגי עבודה לא יכול לקבל, בטח אם הוא לא מצוייד במנדט ישראלי ברור מטעם רה"מ.

למרות ההתקדמות בשיחות, חמאס עדיין לא העביר את רשימת החטופים החיים וישנה מחלוקת בכל הקשור לעניין הפרימטר - משמע, כמה עמוק ישראל תוכל להיות בעזה במהלך ההפסקת האש. בשורה התחתונה, אנחנו לפני יממות דרמטיות: יש הרבה איפול, בטח לעומת הסבבים הקודמים במו"מ - אבל התחושה היא שדברים יכולים לצאת מהקיפאון.

גורם בחמאס טען אתמול בצוהריים כי ארגון הטרור "גילה גמישות רבה שהפתיעה את המשלחת הישראלית" במשא ומתן לעסקת חטופים. בריאיון לערוץ א-שרק הסעודי, אמר הגורם כי חמאס "הסכים להעביר בשלב הראשון רשימת שמות של חטופים חיים ולהוסיף 11 חטופים לרשימה, על סמך דרישה ותנאי ישראלי חדשים בסבב הנוכחי של המשא ומתן לגבי השלב הראשון".

לטענתו, אין סירוב להישארות הכוחות הישראליים בציר פילדלפי ובציר נצרים או לאי פתיחת מעבר רפיח - כפוף להבטחה לחזרת העקורים לצפון רצועת עזה באמצעות מחסום אלקטרוני שמצויד במצלמות, בצומת שהדאא' (דרך א-רשיד - קורניש), בתחילת השלב הראשון של העסקה. השלב הראשון אמור להימשך בין שישה לשמונה שבועות.