פרסום ראשון: סטיב וויטקוף, השליח המיוחד של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ למזרח התיכון, הגיע היום (שבת) לביקור בישראל, היישר מפגישה עם ר"מ קטאר בדוחא כדי לקדם את העסקה לשחרור החטופים. וויטקוף צפוי להיפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים. לאחר הפגישה, נתניהו יכנס התייעצות ביטחונית, אשר בסופה יחליט אם לשלוח את ראשי המוסד והשב"כ למו"מ בדוחא.

סטיב ויטקוף (צילום: AP)
סטיב ויטקוף | צילום: AP

גורם בישראל ציין כי ביומיים האחרונים טראמפ החל להתערב בעניין שחרור החטופים באופן אישי והוא מעוניין שייחתם הסכם בהקדם, לפני שהוא נכנס לתפקיד.

כמו כן, בדיווח בעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד הקטארי שאין לו עדיין אישור ממקור אחר נטען: ההצעה להסכם כוללת נסיגה מוחלטת מציר פילדלפי ומנצרים ביום האחרון לשלבי ההסכם. נטען כי השלב הראשון של ההסכם כולל נסיגה חלקית של כוחות צה"ל מהרצועה, השלב השני כולל הישארות בנקודות תצפית ישראליות והיום האחרון של השלב השלישי כולל נסיגה מוחלטת של צה"ל.

עצרת משפחות חטופים בכיכר החטופים (צילום: Paulina Patimer)
עצרת משפחות חטופים בכיכר החטופים בנובמבר | צילום: Paulina Patimer

בכיר בחמאס טען בעיתון הקטארי: "הושלם החזון הסופי של ההסכם. יש סידורים בין המתווכות לגבי ההכרזה על ההסכם. כולנו ממתינים לשליחו של ראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו שיגיע לדוחה וימסור את אישור לתיקונים האחרונים".

גורם בחמאס טען הצוהריים כי ארגון הטרור "גילה גמישות רבה שהפתיעה את המשלחת הישראלית" במשא ומתן לעסקת חטופים. בריאיון לערוץ א-שרק הסעודי, אמר הגורם כי חמאס "הסכים להעביר בשלב הראשון רשימת שמות של חטופים חיים ולהוסיף 11 חטופים לרשימה, על סמך דרישה ותנאי ישראלי חדשים בסבב הנוכחי של המשא ומתן לגבי השלב הראשון".

לטענתו, אין סירוב להישארות הכוחות הישראליים בציר פילדלפי ובציר נצרים או לאי פתיחת מעבר רפיח - בכפוף להבטחה לחזרת העקורים לצפון רצועת עזה באמצעות מחסום אלקטרוני שמצויד במצלמות, בצומת שהדאא' (דרך א-רשיד - קורניש), בתחילת השלב הראשון של העסקה. השלב הראשון אמור להימשך בין שישה לשמונה שבועות.

בנימין, נתניהו, דונלד, טראמפ, תוכנית, שלום (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
בנימין נתניהו ודונלד טראמפ בתוכנית השלום של טראמפ | צילום: קובי גדעון , לע"מ

הגורם טען עוד כי "אנחנו קרובים להכרזה על עסקה, הדבר תלוי בתשובה הישראלית הצפויה. אם ישראל לא תעמיד תנאים חדשים, ההסכם יהיה מוכן להכרזה של המתווכות". להתבטאות הזו אין אישור ממקור אחר. בנוסף, חמאס משדר אופטימיות יתר לגבי הגעה לעסקה ומפעיל לחץ תודעתי.

לטענת הגורם, שני הצדדים הסכימו לקווי המתאר הכלליים של השלב השני, ודחו את נקודות המחלוקת לדיון במהלך יישום השלב הראשון. על פי הגורם, יועבר סיוע ומספר המשאיות יגדל בהדרגה דרך שער סלאח א-דין ודרך מעבר כרם שלום עם כניסת ההסכם לתוקף. כמו כן, מעבר רפיח ייפתח ליחידים בהדרגה, החל ממקרי חירום, כמו חולים ופצועים, ולאחר מכן יגדילו את המספר והקטגוריות.

פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה באוגוסט | צילום: דובר צה"ל

ראש ה-CIA ביל ברנס אמר בריאיון לרשת NPR לרגל סיום תפקידו: "אני מאמין שיש עדיין סיכוי להשיג מתווה לשחרור החטופים. הממשל הנוכחי יעבוד על זה עד 20 בינואר והתיאום עם הממשל החדש מתנהל היטב".

"אני כל הזמן מזכיר לעצמי שזה לא מו"מ מופשט על סימני פיסוק בטקסט, אלא על חיי אנשים", הוסיף ברנס. "אלו חטופים בתנאי נוראיים, בני המשפחות שלהם, עימם אני נפגש, וגם תושבי עזה שחיים בתנאים נוראיים במיוחד כעת בחורף".