המגעים לעסקה: רה"מ בנימין נתניהו שוחח הערב (ראשון) עם הנשיא האמריקני ג'ו ביידן. מלשכת נתניהו נמסר כי ראש הממשלה שוחח עם הנשיא ביידן על ההתקדמות במשא ומתן לשחרור חטופינו, ועדכן אותו על המנדט שנתן למשלחת המו"מ לדוחא.
במהלך השיחה בין המנהיגים, ביידן הדגיש פעם נוספת בפני ראש הממשלה נתניהו את החשיבות והצורך המידי בהסכם הפסקת אש ברצועת עזה ובהשבת החטופים לישראל.
היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן התייחס להתפתחויות בנושא המגעים לעסקת חטופים והפסקת אש בעזה. לפי סאליבן, "אנחנו מאוד קרובים להסכם, אך עדיין יש דברים שצריך לסגור". היועץ אמר כי יש נחישות להגיע להסכם לפני 20 בינואר וכי "אפשר לעשות את זה אבל אי אפשר לתת תחזיות", הוא קבע.
עוד אמר סאליבן כי הנשיא ביידן מקבל עדכונים יום-יומיים והוא צפוי לדון בנושא הפסקת האש ברצועה בקרוב עם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.
על רקע הדיווחים על התקדמות במגעים, וההתנגדות הנחרצת של השרה אורית סטרוק, נתניהו נפגש היום עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וזימן לפגישה גם את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר.
שורת התפתחויות שהתרחשו ביממות האחרונות מפיחות אופטימיות מסוימת בישראל בכל הנוגע לאפשרות להגיע לעסקה להשבת חטופים. הלילה יצאה משלחת ישראלית רמת דרג לדוחא על מנת לדון בפרטי ההסכם. בישראל התלבטו אם להוציא את המשלחת שכוללת את ראש המוסד, ראש השב"כ, האלוף במיל' ניצן אלון והיועץ המדיני אופיר פלק, ושני אירועים משמעותיים הביאו להחלטה.
האירוע הראשון שהתרחש בסוף השבוע הוא מסר משמעותי שהגיע מהמתווכות, ולפיו חמאס עשה את כברת הדרך שציפו ממנו, לפחות בשלב הזה. הדיווחים מצביעים על כך שארגון הטרור מוכן להתגמש בעמדותיו וללכת לכיוון ישראל. מדובר על צעדים שאיננו יכולים לפרט אך הם צעדים שעד כה נמנע חמאס מלעשות.
האירוע השני הוא ההגעה המפתיעה של השליח של טראמפ למזרח התיכון סטיב ויטקוף לדוחא ומשם לירושלים. ויטקוף הספיק כבר לחזור לקטאר ועוד לפני כן הוא נפגש עם ראש הממשלה נתניהו ואמר לו כי הנשיא הנכנס רוצה להגיע לעסקה עד ההשבעה בעוד שמונה ימים. ראש הממשלה החליט אחרי הפגישה עם נציגו של טראמפ להוציא את המשלחת הבכירה להמשך המשא ומתן בדוחא.
עם זאת, על אף האופטימיות, ישנה עוד דרך לעשות ובישראל יצטרכו להתגמש. בירושלים לא מסכימים לסיים את המלחמה, אך כפי שנחשף בחודש מאי, ביום ה-16 יתחילו לדון על השלב השני, שהוא הפסקת המלחמה. הדברים כמובן יכולים להשתנות בהתאם לדינמיקה שתיווצר בשטח ובהתאם לדרישותיו של הנשיא הנכנס טראמפ.
העסקה תכלול שניים או שלושה שלבים, שתתחיל בשלב ההומניטרי ומאוחר יותר תחל החזרת הגברים הצעירים, החיילים והגופות. מה שהשתנה לאורך החודשים האחרונים וביתר שאת בימים האחרונים, הם הפרמטרים לעסקה. התגמשות נרשמת בהזזת כוחות מציר פילדלפי, ציר נצרים ומקומות נוספים.
ישראל עושה פשרות רבות בסוגיות ששמענו מנתניהו בעבר כי הוא לא מוכן להתפשר בהן. לסיכום, קיימת אופטימיות בישראל אך אף אחד לא יכול להבטיח מה יקרה בימים הקרובים.
ראש האופוזיציה יאיר לפיד קיים היום פגישה עם גורם קטארי בכיר ונציג משגרירות קטאר בפריז, אליה הצטרפו נציגים ממשפחות חטופים. "אנחנו מעריכים את המאמצים הבלתי פוסקים שקטאר עושה, ובאנו להעביר מסר חד משמעי, אנחנו רוצים את כולם בבית, כמה שיותר מהר", אמר לפיד בתום הפגישה. "כל דקה שעוברת היא נצח במרתפי החמאס. כל יום מסכן את חייהם. ברור לי שבקטאר מבינים ורוצים להגיע לעסקה כמה שיותר מהר ועושים כל מאמץ כדי שזה יקרה. אסור לתת לפוליטיקה להכשיל שוב את הצלת חייהם של החטופים שהופקרו".