שר החוץ גדעון סער הודיע היום (ראשון) על סגירת שגרירות ישראל בדבלין שבאירלנד. ההחלטה על המהלך התקבלה על רקע המדיניות האנטי-ישראלית הקיצונית של ממשלת אירלנד. בחודש מאי אירלנד הכירה באופן חד צדדי במדינה פלסטינית, לצד נורבגיה וספרד, ובשבוע שעבר הודיעה על הצטרפות לתביעה של דרום אפריקה בבית הדין הבין לאומי בהאג, שמאשימה את ישראל ברצח עם. 

מדובר בשלב אחד לפני השלב החמור ביותר: ניתוק היחסים הדיפלומטיים. המשמעות בפועל היא שמבנה השגרירות ייסגר לחלוטין, כל הצוות הדיפלומטי חוזר ארצה. 

בתחילת המלחמה, דצמבר 2023, ארילנד הייתה הראשונה להוביל את ההפגנות הפרו-פלסטיניות, מה שהביא לחשש של ממש לחיי השגרירה הישראלית במדינה. לאחר שהכירה במדינה פלסטינית, אירלנד גם הצביעה נגד ישראל בכל פורום אפשרי.

דבלין אירלנד הפגנה פרו פלסטינית פברואר 2024 (צילום: Natalia Campos, getty images)
צילום: Natalia Campos, getty images

"המעשים והרטוריקה האנטישמית שנוקטת אירלנד נגד ישראל מבוססים על דה-לגיטימציה ודמוניזציה של המדינה היהודית ועל סטנדרטים כפולים", נכתב בהודעת השר סער. "אירלנד חצתה את כל הקווים האדומים ביחסה לישראל. ישראל תשקיע את משאביה בקידום היחסים הבילטרליים עם מדינות העולם על פי סדרי עדיפויות שנגזרים גם מיחס המדינות השונות אליה".

ראש ממשלת אירלנד סיימון האריס הגיב על ההודעה של ישראל וטען כי: "זו החלטה מצערת מאוד של ממשלת נתניהו. אני דוחה מכל וכל את הקביעה שאירלנד היא אנטי-ישראלית. אירלנד תומכת בשלום, בזכויות אדם ובחוק הבין-לאומי. אירלנד רוצה פתרון שתי מדינות ושישראל ופלסטין יחיו בשלום ובביטחון. אירלנד תמיד תדבר בעד זכויות האדם והחוק הבין-לאומי. שום דבר לא יסיח את הדעת מזה".

העימות בין סער ללפיד

ראש האופוזיציה יאיר לפיד, שכיהן בעבר כשר החוץ, ביקר את החלטתו של השר סער: "ההחלטה לסגור את שגרירות ישראל באירלנד היא לתת לניצחון לאנטישמיות ולארגונים האנטי ישראלים. הדרך להתמודד עם ביקורת היא לא לברוח, אלא להישאר ולהילחם".

 סער ענה לו בתקיפות: "תתבייש, יאיר!. תתבייש שאתה בוחר להגדיר את היחס האירי לישראל כ'ביקורת' (מעניין שזו גם בדיוק טענתם). זוהי אנטישמיות מובהקת המבוססת על דה-לגיטימציה, דה-הומניזציה וסטנדרטים כפולים כלפי המדינה היהודית. מחפיר גם שלא מצאת לנכון לומר מילה על כך שרק בשבוע שעבר אירלנד הצטרפה לתביעה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי (ICJ) והאשימה אותנו ב'רצח עם', תוך שביקשה להרחיב את הגדרת רצח עם".

"מדיניות החוץ של ישראל בתקופת כהונתי תקח בחשבון בהקצאת המשאבים שלנו גם את יחס המדינות השונות כלפי ישראל", המשיך סער. "במדינה ידידותית כמו מולדובה בחרת שלא לפתוח שגרירות ישראלית. אני הנחיתי היום לפתוח שגרירות שם וזה יקרה בקרוב מאוד. יש מדינות נוספות בעולם שמבקשות שנפתח בהן שגרירויות ונציגויות ונחזק איתן את היחסים. תפנים: העידן של הרכנת הראש בפני שונאים ורודפים - הסתיימה!".

לפיד השיב: "מר סער, מציע שלא תשתמש במילה 'בושה', כי מי שבגד והונה כל מי שאי פעם היה שותף שלו אינו מבין את המושג. לעניין עצמו: ישראל צריכה להחזיק שגרירויות דווקא במקומות שבהם יש עימותים חריפים עם הממשל, ושר חוץ שעוסק רק בכניעה ובריחה מעימותים לא עושה את תפקידו".

שגרירות חדשה תיפתח במולדובה

עוד הכריזו היום במשרד החוץ על הקמת שגרירות בקישינב שבמולדובה, שאמורה להיפתח בהקדם האפשרי, במהלך שנת 2025. למולדובה כבר יש שגרירות בתל אביב, והשר סער הנחה את מנכ"ל משרדו לאתר מבנה מתאים במולדובה ולפתוח בהליך למינוי שגריר ישראלי. השר סער על ההחלטה: "יש מדינות שמעוניינות לחזק את קשריהן עם ישראל ואין בהן עדיין שגרירות ישראלית. אנחנו נתאים את המערך הדיפלומטי הישראלי של הנציגויות שלנו תוך מתן משקל בין היתר לגישתן ולפעולותיהן של המדינות השונות כלפי ישראל בזירה המדינית".

נשיאת מולדובה, מאיה סנדו (צילום: reuters)
נשיאת מולדובה, מאיה סנדו | צילום: reuters