דוח חדש של IPC (Integrated Food Security Phase Classification) מעלה אזהרה חמורה לגבי המצב ההומניטרי ברצועת עזה, וקובע כי קיימת סבירות גבוהה שרעב כבר נוכח בחלקים מצפון הרצועה.

ה-IPC הוא מדד בין-לאומי המשמש לקביעת מצב התזונה במדינות ואזורים שונים בעולם. המדד מקובל על הקהילה הבין-לאומית ובראשה האו״ם, ומבסס את ממצאיו על נתונים הנאספים ממדינות, ארגונים בין-לאומיים ושחקנים הומניטריים שונים. תפקידו המרכזי הוא ניטור מהיר של סימנים לרעב ותזונה לקויה והמלצה על פעולות מיידיות שיש לנקוט.

ממצאי הדוח העיקריים

  • המצב ההומניטרי ברצועת עזה מוגדר כחמור מאוד וממשיך להידרדר במהירות
  • קיימת סבירות גבוהה שרעב כבר נוכח בחלקים מסוימים בצפון רצועת עזה
  • נמצאה פגיעה והרס של תשתיות אזרחיות חיוניות, כולל תשתיות תברואה ובריאות
  • על פי סולם החומרה בן חמשת השלבים של ה-IPC, רצועת עזה נמצאת כעת בדרגה 4 (EMERGENCY) - רמה אחת בלבד לפני הדרגה החמורה ביותר

הידרדרות בכניסת הסיוע

על פי נתונים שנאספו על ידי ארגונים בינלאומיים הפועלים בעזה, ובהם רופאים ללא גבולות, נרשמה בשבועות האחרונים הירידה החדה ביותר בכמות הסיוע שנכנסה לרצועה מאז תחילת המלחמה באוקטובר 2023. הירידה בולטת במיוחד בהשוואה לכמויות שהוכנסו בראשית שנת 2024.

המצב בצפון הרצועה הדרדר משמעותית עם חידוש הפעילות הצבאית בעצימות גבוהה בתחילת חודש אוקטובר 2024. השטח הוכרז כאזור מלחמה וצה"ל הורה על פינוי מהיר של כלל האוכלוסייה האזרחית. למרות זאת, רבים נתקעו בבתיהם ללא יכולת לצאת מחשש שיירו בהם. גם כאשר מזון, מים וציוד הצליחו להיכנס, הגישה אליהם הוגבלה בשל הלחימה באזורים מסוימים.

אונר"א (צילום: עבד רחים חטיב / פלאש 90)
דוח חדש של ארגון ה-IPC מתריע על משבר הומניטרי חמור ברצועת עזה | צילום: עבד רחים חטיב / פלאש 90

הוועדה מביעה חשש עמוק שסף הרעב כבר נחצה או יחצה בעתיד הקרוב, וקובעת כי ניתן להניח שתת-תזונה, רעב ומחלות גורמים לעלייה בתמותה באזורים אלו. בנוסף, הדוח מצביע על התפתחות שוק שחור בעזה, עם עלייה דרמטית במחירים שמגיעה לאלפי אחוזים במחירי גז לבישול ודיזל, ומאות אחוזים במחירי חיתולים ומזון.

מחברי הדוח קוראים לסדרת צעדים דחופים, הכוללים לטענתם סיום "המצור" על צפון רצועת עזה ולאפשר כניסה מהירה של מזון, מים וציוד לרצועה. הם מדגישים את החשיבות בהבטחת הגעת הסיוע לכלל האוכלוסייה, במיוחד לנזקקים ביותר. כמו כן, הם דורשים להפסיק כל פגיעה בתשתיות אזרחיות ולאפשר תיקון של מתקני בריאות והכנסת ציוד נדרש. לקראת החורף, הדוח מדגיש את הצורך הדחוף בהכנסת סיוע שיאפשר דאגה למחסות ויצמצם תחלואה מתנאי מזג אוויר קשים.

בלינקן בפגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: David Azagur, US Embassy Jerusalem)
שר החוץ האמריקני בלינקן בפגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו | צילום: David Azagur, US Embassy Jerusalem

פרסום הדוח - רגע לפני פקיעת האולטימטום האמריקני

הדוח הקשה הזה מתפרסם ימים ספורים לפני שפג האולטימטום שקבלה ישראל מארצות הברית לשפר את המצב ההומניטרי ברצועה עזה, או שיהיו לכך השלכות  על המשך אספקת הנשק לישראל. הדברים באו לידי ביטוי במכתב ששלחו שר ההגנה לויד אוסטין ושר החוץ אנתוני בלינקן לשרים רון דרמר ויואב גלנט באמצע חודש אוקטובר ובו אזהרה ברורה: אם תוך 30 ימים מדינת ישראל לא תשפר את המצב ההומניטרי ברצועה עזה - ארצות הברית תראה בכך הפרה של חוק הסיוע, מה שעלו להוביל להגבלות על חימושים.

אתמול עדכנה מדינת ישראל על כוונתה לפתוח מחדש את מעבר כיסופים לכניסת סחורות וסיוע, לאחר שבשבועות האחרונים בוצעו במקום עבודות הנדסיות ונבנו תשתיות בידוק ומיגון. פתיחת מעבר יבשתי נוסף הייתה הדרישה שהעלה ממשל ביידן ובראשם שר החוץ אנתוני בלינקן לאחר סגירת מעבר רפיח לכניסת סיוע.

תגובת מתפ"ש על פרסום דוח ה-IPC

במתאם פעולות הממשלה בשטחים דוחים את הממצאים. נבקש להזכיר כי עד כה כל ההערכות של ה-IPC התבררו כשגויות ולא תואמות את המצב בשטח. לצערנו, החוקרים ממשיכים להתבסס על נתונים חלקיים, מגמתיים ומקורות מידע שטחיים ובעלי אינטרס. כמו כן, נדגיש כי דוחות ה-IPC התבססו בצורה מגמתית על ארגונים בעלי אינטרס ובעלי ידע חלקי ושגוי שפוגע מהותית באמינות המסמך. במתאם פעולות הממשלה בשטחים דוחים את הממצאים.

צה"ל באמצעות המתפ"ש מקיימים הערכות מצב תדירות אודות המצב ההומניטרי ברצועת עזה, לרבות צפון הרצועה ביחד עם השחקנים ההומניטריים השונים הפועלים ברצועה ובהתאם לכך מרחיבים ומתאימים את המענה ההומניטרי. 

על מנת לתת מענה ייעודי לצפון הרצועה, נפתחו לפני מספר חודשים מעברי ארז מזרח ומערב (זיקים) המאפשרים העברת סיוע באופן ישיר מירדן על בסיס הצבא הירדני ונמל אשדוד בנוסף להעברת סיוע שנבדק ביטחונית במעבר כרם שלום. קיבולת המעברים עומדת על למעלה מ-600 משאיות בשבוע, קיבולת גבוהה בהרבה מהערכת הצרכים בצפון הרצועה כפי שמוערכים על ידי האו"ם. 

לצד זאת, בחודש האחרון מתקיימת פעילות צבאית עצימה בצפון הרצועה כנגד ארגוני הטרור אשר פועלים במרחב, ומוטמעים בתוך האוכלוסייה האזרחית. לחימה מול ארגוני טרור בתנאים אלה, מציבה אתגרים רבים ומשפיעה גם על האוכלוסייה האזרחית השוהה במרחב. על מנת לצמצם את השפעות הלחימה על האוכלוסייה המצומצמת שנותרה במרחב, עם תחילת הפעילות הצבאית בוצעה קריאה יזומה לתושבים להתפנות למרחבים דרומה לשם קבלת מענה הומניטרי במתחמים המוגדרים.

כמו כן, השבוע (חמישי) ולצד המשך הלחימה העצימה במרחב ג׳באליה ובית חאנון, מדינת ישראל אפשרה והקלה על תנועת שיירה הומניטרית לאוכלוסייה האזרחית שנותרה במרחבי הלחימה.

כדי לאפשר ולהקל על העברת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה ננקטים אף פעולות יזומות להגברת כמות הסיוע - במטרה לשפר את יכולות של האו"ם. לראיה בוצעו תיקוני צירים והרחבתם לשיפור יכולות לגישה לכרם שלום לצד הרחבת השעות לאיסוף והפצת הסיוע בשיתוף עם האו"ם באמצעות קביעת הפוגות הומניטריות. כמו כן, הוכנסו עשרות משאיות ריקות לשיפור האיסוף, מלגזות וציוד לוגיסטי נוסף, לשימוש הארגונים הבין-לאומיים. לצד זאת, בוצעו עבודות לפתיחת מעבר כיסופים שיאפשר את הרחבת נתיבי הסיוע.