האיש שמאחורי הסכם הפסקת האש עם לבנון הוא עמוס הוכשטיין, השליח המיוחד של ממשל ביידן למזרח התיכון. הוא התייחס אתמול (רביעי) לפרטי ההסכם, ענה על הביקורת והסביר מדוע הפעם לדעתו האכיפה תעבוד בגלל המעורבות האמריקנית. הוכשטיין הכחיש כי ארה"ב איימה על ישראל שלא תגן עליה במועצת הביטחון של האו"ם, אם היא לא תחתום על ההסכם. 

אתה עמל בעניין במשך יותר משנה, ואתה סוף סוף רואה את הפירות שנשא המאמץ, מה לדעתך הביא את ההסכם הזה לקו הסיום?

"אני חושב שזה נכון שאנחנו עובדים על זה שנה, אבל לא למטרת הפסקת אש. העימות הזה החל כשחיזבאללה הצטרף למתקפת חמאס שעות אחרי 7 באוקטובר, כך שבשעות הראשונות, או בימים ובשבועות הראשונים, המאמץ היה להכיל את העימות. לא לנסות לפתור אותו, אלא לנסות לוודא שהוא לא יתפשט לעימות רחב יותר. בחודשים האחרונים היה מאמץ להשגת הפסקת אש".

"אני חושב שהעניין האמיתי הוא הקשר שחיזבאללה יצר בין לבנון ועזה, והיכולת לשבור את הקשר הזה. ניתוק שני העימותים, היה המפתח לפתרון העימות הזה. כמובן שלישראל היו הישגים משמעותיים בשדה הקרב שאפשרו ויצרו מקום להגיע להסכם".

עמוס הוכשטיין עם יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי (צילום: Reuters)
"ניתוק הזירות היה המפתח", המתווך הוכשטיין עם נביה ברי | צילום: Reuters

דווח שאמרת לשני הצדדים "זה עכשיו או אף פעם". זה מדויק?

"לא, אני אף פעם לא אומר 'עכשיו או אף פעם'. כן אמרתי שיש חלון הזדמנויות לעשות את זה עכשיו. חשבתי שכל התנאים בשלו לכך, ואם הם לא רוצים לעשות את זה עכשיו יהיה עליהם לחכות לנשיא חדש שייכנס לתפקיד. מדובר בחודש מרץ או אפריל, שכן ממשל חדש לא פועל מיד, וזה יכול היה להיות הזדמנות מפוספסת".

בוא נדבר על פרטי ההסכם עצמו. השאלה העיקרית עבור ישראלים רבים היא שאלת האכיפה. אנחנו רואים את חיזבאללה כבר מנסה את מזלו סמוך לגבול היום. מה טוב יותר בהסכם מהחלטה 1701 שמעולם לא יושמה כראוי?

"מתחתי בגלוי ביקורת על החלטה 1701 ב-2006 כי חשבתי שאלה מילים נורא נחמדות, אבל לא הוקם שום מערך כדי לאכוף את ההחלטה, בכנות, על ידי שני הצדדים. שני הצדדים לא אכפו אותה או חיו על פיה. חיזבאללה כמובן עשה הרבה יותר מאשר ישראל. אז היינו נחושים לשנות את זה ויצרנו מנגנון שתוביל ארה"ב עם צרפת ואחרות, ויביא בנות ברית נוספות שיתמכו בצבא לבנון".

"אבל המנגנון יהיה שיוניפי"ל לא תהיה הכתובת לבירור ההפרות, הם יהיו חלק מזה, אלא שלארה"ב תהיה יכולת לחלוק מידע מיד לגבי הפרה אפשרית בין שני הצדדים. האפשרות לעבוד עם צבא לבנון ושירותי ביטחון אחרים בלבנון כדי לחקור את זה, לעקוב אחרי זה, לפרק את זה אם צריך. אנחנו לא נפסיק, זה לא מאמץ זמני, זה מנגנון מתמשך".

כוחות יוניפי"ל בדרום לבנון (צילום: רויטרס)
"יוניפי"ל לא תהיה הכתובת לבירור ההפרות", כוחות האו"ם בלבנון | צילום: רויטרס

אנשים כמו ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט אומרים - אין אזור מפורז, מאגרי הנשק שלהם עדיין שם. האם זאת לא הזדמנות מפוספסת להחלשת חיזבאללה באופן כה יסודי עד כדי כך שאחיזתו על לבנון תיחלש והוא כבר לא יהווה איום רציני על ישראל?

"יש לכך כמה תשובות. אחת, חיזבאללה נחלש, מרוסק. בשלב מסוים צריך להגיד 'מה הטעם לרסק אותו?' בשלב מסוים צריך להגיע להסכם עצמו. כן, ישנם הסכמי פנטזיה שהם אוטופיה שבה משיגים הסכם הפסקת אש עם רצועת ביטחון וכו', אבל הם לעולם לא יקרו".

"לעולם לא יהיה הסכם שעל פיו ישראל נמצאת ככוח כובש במדינה אחרת. המדינה הזאת לא תחתום על ההסכם הזה. חייבים לבחור, ואם בוחרים שיהיה אזור חיץ או אזור מפורז, אז אתה שם ככובש ואתה לא שם בהסכמה. אין הסכם שבו מפסיקים לירות על ישראל מטווחים ארוכים יותר.

"חשוב בהרבה להשיג הסכם שבו נוכל לאכוף את זה שחיזבאללה לא יוכל לחזור דרומה ולא יוכל לשקם את תשתיות הטרור שלו, דבר שנמצא בהסכם. יש להשיג הסכמה על הפסקת ירי רקטות וכטב"מים והפסקת שיקום מאגרי הנשק של חיזבאללה כנגד ישראל".

עמוס הוכשטיין, בנימין נתניהו (צילום: Amos Ben-Gershom, GettyImages)
מכחיש כי ארה"ב איימה בהטלת וטו, הוכשטיין עם ראש הממשלה נתניהו | צילום: Amos Ben-Gershom, GettyImages

לשכת נתניהו מסרה לעיתונאים שהממשל איים על ישראל שלא ישתמש בווטו שלו באו"ם אם לא ייחתם הסכם. יש לך תגובה לטענה הזו?

"אינני יודע מי אמר את זה ואימַתּי את זה עם לשכת ראש הממשלה. הם טוענים שלא אמרו את זה. לא הייתה שיחה כזו בשום שלב, זה אף פעם לא עלה".

ישראל הסכימה לקבל את צרפת כחלק מההסכם הזה בתמורה לכך שהיא תודיע שלא תשתף פעולה עם צווי המעצר של בית הדין הבין-לאומי נגד נתניהו?

"אני באמת לא יכול להיכנס לדיונים דיפלומטיים שקרו או לא קרו בין ישראל ופריז, תצטרכי לשאול את הצרפתים או את הממשלה הישראלית בעניין הזה. לצרפת יש באופן מסורתי תפקיד חזק וחשוב בלבנון, ולכן בעיניי חשוב מאוד שהם ייקחו חלק".

"ארה"ב תוביל את המנגנון, אבל הנוכחות של צרפת שם בעיניי תומכת ועוזרת ליישום טוב יותר של ההסכם".

אתה יכול לומר לנו אם הנשיא הנבחר טראמפ או הצוות שלו מעורבים באופן כלשהו ביצירת ההסכם הזה?

"הודעתי לצוות של טראמפ, לצוות של הנשיא הנבחר טראמפ, ליועצים הביטחוניים הבכירים שלו. וידאתי שהם מודעים לעיקרי ההסכם כי חשוב מאוד שהם יבינו ויתמכו בו כי הם יצטרכו לקדם אותו ולהטמיע אותו כשייכנסו לתפקיד בעוד שבועות ספורים".