אחרי נתק של חודשיים בין הצדדים ועל רקע ההצעה המצרית המחודשת ל"עסקה קטנה", ראש המוסד דדי ברנע שנחת אתמול בדוחה - נשאר הלילה בקטאר והשיחות בניסיון להניע משא ומתן מחודש לעסקת חטופים נמשכות. גורמים המעורים בפרטים מדווחים הבוקר (שני) על התקדמות בבדיקת מתווים מעודכנים שיש להם היתכנות להתקבל, אם וכאשר יונחו על השולחן. לצד ראש המוסד, במגעים משתתפים ראש ממשלת קטאר וראש ה-CIA, בתקווה לקיים פסגה נוספת בימים הקרובים יחד עם מצרים, שהניחה את המתווה החדש.
סיקור שוטף ב-N12
- פרסום ראשון: כך הוחלט בישראל לדחות את ההצעה ל"עסקה קטנה"
- גורם בכיר: אם ישראל לא תתגמש - לא תהיה עסקת חטופים
- מקורות בחמאס: לא נסכים להפסקת אש קצרה
לצד האופטימיות הזהירה בשל העובדה שהמגעים נכנסים ליומם השני, גורמים אחרים מביעים חשש שלמרות הדינמיקה של המשא ומתן שמתנהלת אחרי חיסולו של סינוואר - אין למעשה אפשרות להתקדמות ממשית כל עוד אין התגמשות בשני הצדדים: גם בלי סינוואר, חמאס ממשיך להתעקש על דרישתו לסיום מלחמה ולנסיגה מוחלטת מרצועת עזה, בזמן שבישראל דורשים להשאיר נוכחות בציר פילדלפי, כפי שהחליט הקבינט, ולהמשיך בלחימה.
גורם ישראלי סיפר הבוקר: "אנחנו דנים במתווה רחב שלוקח בחשבון את היוזמה המצרית. המתווה הזה גובש בשבועיים האחרונים והוא העדכני למגעים הנוכחיים. השיחות היו טובות. הכוונה היא לקיים פסגה מרובעת עוד השבוע ולהתחיל מעורבות של צוותים כדי לראות אם יש נתיב שאפשר לצעוד בו לקראת עסקה".
מטעם ישראל משתתף בשיחות בקטאר רק ראש המוסד דדי ברנע, ללא יתר צוות המו"מ הישראלי שכולל גם את ראש השב"כ רונן בר ואת אלוף (במיל') ניצן אלון: השניים האחרונים חשבו שנכון למצות תחילה את המגעים מול היוזמה המצרית, שכפי שפרסמנו אתמול במהדורה המרכזית אמנם הובאה בפני הקבינט, אך השרים לא הצביעו עליה נוכח התנגדותם של רה"מ נתניהו והשרים בן גביר וסמוטריץ'. נציין כי בשיחה עם אל-ערבייה, גורם בחמאס דחה את ההצעה ואמר פעם נוספת שהארגון לא יקבל אף הצעה שלא כוללת הפסקת אש ונסיגה מעזה.
ההערכה העדכנית היא שלא תתקבלנה החלטות עד אחרי הבחירות בארה"ב ביום שלישי הבא. ראש המוסד מוביל מהלך בניסיון לכרוך בין הזירות, ולנצל את ההישגים האסטרטגיים מול חיזבאללה ואיראן כדי להביא להסדרה מדינית בגבול הצפון לצד עסקת חטופים בעזה.
גם על שאלת התזמון יש מחלוקת בין גורמי המקצוע שמובילים את הנושא: חלק מגורמי המקצוע בישראל סבורים שצריך לתת קדימות ועדיפות לממד הזמן. הם אומרים שכעת, אחרי שמטרת המלחמה של השמדת יכולת חמאס ופירוק ההנהגה שלו עם חיסול סינואר מתממשת, הגיעה העת למלא את מטרת המלחמה של השבת החטופים - גם במחיר התגמשות.
על כן השאלה בצד הישראלי היא פוליטית, כאשר מול רוב ברור בקבינט בעד התגמשות - עומד הסירוב המוחלט של השרים בן גביר וסמוטריץ' לכל מתווה. הסירוב שלהם נוגע גם לאותה "עסקה קטנה" שעלתה על הפרק בשבוע שעבר בקבינט ולא הובאה להצבעה, והאיום הפומבי שלהם לפרק את הקואליציה על הנושא. נציין גם כמובן את הדרישה שלהם ליישוב מחודש של עזה, שעומד בסתירה מוחלטת לאפשרות להגיע לעסקה.