בארגז הכלים של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ יש מנופי לחץ משמעותיים שיכולים לגבות את האיום שלו אמש (שני) על חמאס שאם לא ישחרר את החטופים עד השבעתו יהיה "גיהינום במזרח התיכון". הלחצים האמריקניים יכולים לעבור דרך המזון שנכנס לרצועה, המימון למדינות התומכות בחמאס והלחץ על "ראש התמנון" - איראן.
הצהרתו הגיעה כנראה בעקבות חשיבה משותפת של צוותים ישראליים ואמריקניים. כמו כן ניתן להעריך שבמהלך המפגש עם שרה נתניהו, שעות לפני הצהרתו, נושא החטופים עלה. עם זאת הצהרתו היא הרתעתית, טראמפ לא ישלח חיילים אמריקנים להילחם ברצועת עזה לצד הצבא הישראלי.
טראמפ יוכל להשתמש בכוחו הגלובלי כדי לנסות ולהביא לשחרור החטופים, תוך יצירת לחץ על איראן. לאורך מערכת הבחירות, הוא איים להטיל סנקציות משמעותיות על איראן. אם איראן תדע שהשפעתה על חמאס תוכל למנוע ממנה סנקציות אמריקניות - יכול להיות שהיא תזרז את המשא ומתן לשחרור החטופים ותתמוך בהפסקת האש.
בנוסף הנשיא הנבחר יוכל להשפיע על העברות הכספים אל חמאס ורצועת עזה. לאורך המלחמה אל ארגון חמאס הועברו סכומי כסף גדולים דרך ארגוני סיוע בין-לאומיים. ממשל ביידן לא הצליח ליצור כוח ולהשפיע בנושא דרך קטאר. כעת טראמפ יוכל לשנות, לעכב וליצור השפעה על העברות הכספים וליצור לחץ מימוני על רצועת עזה.
השפעה נוספת ואולי המשמעותית מכולן שעומדת לידיו של טראמפ היא הסיוע ההומניטרי. גם היום ארה"ב לוחצת על ישראל בצורה משמעותית ומבקשת להעביר סיוע הומניטרי לעזה בהיקפים גדולים במיוחד. רק לפני חודשיים שר החוץ אנתוני בלינקן ושר ההגנה לויד אוסטין, העבירו מסמך תקיף שבו העבירו מסר שאם לא ייפתר המשבר ההומניטרי ברצועה - יוטל אמברגו נשק על ישראל.
"כישלון ביישום הצעדים האלו, עלול להוביל להשלכות על מדיניות ארצות הברית בהתאם לחוק האמריקני", נכתב במסמך. עם כניסתו לתפקיד, טראמפ יוכל להוריד את הסיוע ההומניטרי המבוקש למינימום ובכך ליצור לחץ על הציבור בעזה. אמנם פגיעה בסיוע פוגעת בתושבי עזה אבל זהו גם מנגנון שבעזרתו חמאס משמר את שליטתו השלטונית והאזרחית.
למרות הקשר המובהק בין הסיוע ההומניטרי לבין עסקה - צריך לזכור שאם לא יועבר סיוע הומניטרי, גם לחטופים לא יהיו אוכל ושתייה.