ישראל שוקלת ברצינות אפשרות להסכם הפסקת אש מוגבלת בזמן בגבול הצפון מול ארגון חיזבאללה – כך פרסמנו אמש (מוצאי שבת) בחדשות סוף השבוע. היוזמה המדינית המתגבשת מגיעה על רקע חששות עמוקים בקרב מקבלי ההחלטות בירושלים מפני החלטה אפשרית של מועצת הביטחון של האו"ם, שעלולה להגביל משמעותית את חופש הפעולה המבצעי של ישראל. למרות חשיבות המהלך, פרטי ההסכם המתהווה טרם נחשפו, והמגעים ממשיכים להתנהל בערוצים הדיפלומטיים. בתוך כך, השר לנושאים אסטרטגיים, רון דרמר, ימריא לוושינגטון כדי לסגור את הקצוות בהסדרה מול לבנון. בגל"צ דווח כי השר ביצע ביקור חשאי ברוסיה בשבוע שעבר.  

ג'ו ביידן, בנימין נתניהו (צילום: Ashraf Amra, getty images, AP, פלאש 90)
ג'ו ביידן, בנימין נתניהו | צילום: Ashraf Amra, getty images, AP, פלאש 90

ההערכות המתגבשות בישראל מעלות תרחיש, לפיו מועצת הביטחון של האו"ם עשויה לקדם בקרוב החלטה דרמטית שתקרא להפסקה מיידית של הלחימה ברצועת עזה או תטיל מגבלות חמורות על פעילות צה"ל בכל הזירות. החשש מהחלטה בין-לאומית כזו מתעצם במיוחד לנוכח הלחץ המדיני חסר התקדים שמפעיל ממשל ביידן על ישראל בשבועות האחרונים, במטרה למנוע הסלמה נוספת בחזית הצפונית.

מועצת הביטחון של האו"ם (צילום: AP)
מועצת הביטחון של האו"ם | צילום: AP

גורמים בכירים בירושלים מביעים דאגה מהאפשרות שארצות הברית, בעלת הברית הקרובה ביותר של ישראל, תימנע הפעם מלהשתמש בזכות הווטו שלה כדי להגן על האינטרסים הישראליים במועצת הביטחון. יתרה מזאת, ההערכה בקרב גורמים בכירים היא כי המורכבות המדינית והלחצים הבין-לאומיים עלולים להימשך ואף להתעצם גם לאחר חילופי השלטון בוושינגטון וכניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן.

חרף האתגרים המדיניים המתעצמים, מבצע "חיצי הצפון" שמנהל צה"ל בגבול הצפון הניב עד כה שורה של הישגים מבצעיים משמעותיים, שהובילו לשינוי מהותי במאזן ההרתעה מול חיזבאללה. על פי הערכות גורמי הביטחון, גם אם יושג בסופו של דבר הסכם הפסקת אש, ישראל תשמר את הלגיטימציה הבין-לאומית והיכולת המבצעית להגיב בעוצמה במקרה של הפרות מצד הארגון.

בשבוע האחרון אף נרשמה נימה של אופטימיות זהירה בקרב גורמים מדיניים וביטחוניים בנוגע לסיכויי ההגעה להסדרה מדינית מול חיזבאללה, אם כי נכון לרגע זה טרם הבשילו התנאים הנדרשים לחתימה על הסכם מחייב בין הצדדים.

פעילות כוחות צה"ל בלבנון (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה"ל בלבנון | צילום: דובר צה"ל

ביום רביעי האחרון מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם נשא נאום ואיים על ישראל. "אם היא רוצה מלחמת התשה, אנחנו מוכנים. גם אם המלחמה תיקח הרבה זמן, אנחנו בסוף ננצח", טען מחליפו של נסראללה. "אנחנו לא מצפים שהמלחמה תיפסק בפעולה מדינית, אלא נגרום לאויב לדרוש את עצירתה. כשישראל תפסיק את תוקפנותה, תהיה אפשרות למשא ומתן עקיף דרך יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי".

פעילות הכוחות בדרום לבנון (צילום: דובר צה"ל)
פעילות הכוחות בדרום לבנון | צילום: דובר צה"ל

"שני דברים יסיימו את המלחמה", איים קאסם. "האחד - שדה הקרב והשני - הפגיעה בעורף הישראלי באמצעות כטב"מים ורקטות". עוד טען: "יש לנו עשרות אלפי לוחמים מאומנים, שמסוגלים להתעמת עם האויב ולהישאר איתנים. יש לנו את היכולות הדרושות לעמוד במלחמה - גם לאורך זמן".

לפני כעשרה ימים פרסמנו את הדרישות הישראליות להסדרה בלבנון, הכוללות בין היתר ערבויות לחופש פעולה של ישראל ומניעת התחמשות עתידית של חיזבאללה.

  • הרחקה של חמושי חיזבאללה אל אזור הליטני
  • פריסה נרחבת של צבא לבנון בגבול הצפון
  • מנגנון אכיפה ופיקוח בין-לאומי
  • ערבויות לחופש פעולה של ישראל להסרת איומים
  • מניעת התחמשות עתידית של חיזבאללה
  • הפסקת אש של 60 יום כדי להגיע להסכם סופי
נעים קאסם נושא את נאומו השני כמזכ"ל חיזבאללה
נעים קאסם נושא את נאומו השני כמזכ"ל חיזבאללה

במערכת הביטחון מעריכים שישראל מתקרבת להשגת היעדים בחזית הצפונית בשטח - כפי שהוגדר במטרות המלחמה בקבינט. הגורמים סבורים שנכון לממש כעת את הישגי צה"ל בהסדר מדיני, שישיב את תושבי הצפון לבתיהם. למרות הרצון להגיע להסדר, בקרב השרים בקבינט יש כמה שטוענים שצריך כעת להעמיק את ההישג בדרום לבנון.