שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן פנה בימים האחרונים למנהיגים בקטאר, מצרים וסעודיה כדי שיתמכו בבחירת נשיא חדש ללבנון, כך דווח הלילה (בין רביעי לחמישי) בוול סטריט ג'ורנל. המהלך של בלינקן בא על רקע דיווחים בימים האחרונים על כך שארה"ב רוצה לנצל את המכה לחיזבאללה לשינוי פוליטי בלבנון, עוד לפני הסכם הפסקת אש.
המתווך האמריקני לאזור אמר לגורמים ערבים כי החלשת לבנון על ידי ההתקפות הישראליות היא הזדמנות לפתור את המבוי הסתום הפוליטי שנוצר במדינה הקרועה - הפלגים הפוליטיים בלבנון לא מצליחים לבחור נשיא חדש מאז 2022, אז הנשיא הקודם מישל עאון סיים את כהונתו.
לפי גורמים אמריקנים וערבים, המהלך של ארה"ב נועד בטווח הארוך לשים סוף לשליטה של חיזבאללה במדינה. "מה שאנחנו רוצים לראות בסופו של דבר זה שלבנון מסוגלת להשתחרר מלפיתת החנק של חיזבאללה ולהסיר את הווטו שהיה לארגון הטרור על בחירת הנשיא", אמר אתמול דובר מחלקת המדינה מת'יו מילר.
היוזמה האמריקנית לדחוף את חיזבאללה מהשלטון זוכה לתמיכה מסעודיה, אמרו גורמים סעודים שמעורים בנושא. סעודיה שיחקה עד השנים האחרונות תפקיד משמעותי בעיצוב האקלים המדיני והכלכלי של לבנון.
עם זאת, במצרים ובקטאר אמרו לארה"ב שהם רואים את התוכנית כלא מציאותית ואף מסוכנת. בשיחות עם גורמים אמריקנים, הם טענו כי ישראל לעולם לא תצליח להשמיד את חיזבאללה וכי הם חייבים להיות חלק מכל הסדר מדיני.
מצרים גם הביעה חשש שניסיון להתערב בפוליטיקה הלבנונית עלול להגביר את הסיכון להעמקת הקרע הפנימי בלבנון, שעוד נושאת את צלקות מלחמת אזרחים שהסתיימה ב-1990. מנהיגיהם של חלק ניכר מהפלגים הפוליטיים במדינה הם גנרלים שהיו חלק באותה מלחמה.
גורמים מדיניים ופרשנים פוליטיים הזהירו שמי שיצטייר כמי שמקבל השלטון כתוצאה מהתקפות ישראל על לבנון "יחטוף" מהציבור הלבנוני ומיריבים פוליטיים.
היוזמה האמריקנית תלויה בדמויות מפתח בלבנון, בעיקר ראש הממשלה נג'יב מיקאתי ויו"ר הפרלמנט נביה ברי. נשיא לבנון נבחר על ידי הפרלמנט שמונה 128 חברים. לאף גוש כרגע אין מספיק מושבים לבחור מנהיג חדש בעצמו, ללא תמיכת חיזבאללה ובני בריתו.