שגריר ארה"ב בישראל ג'ק לו הדגיש אמש (חמישי) בריאיון בלעדי ל"מהדורה המרכזית": "ארה"ב עומדת מאחורי ישראל ומחויבת ליכולות ההגנה שלה במקרה של הסלמה. עם זאת, המצב בצפון יצטרך להשתנות. אנו מאמינים שדיפלומטיה היא הדרך". דבריו נאמרו על רקע הדיונים על הפסקת אש בצפון, וההצעה האמריקנית-צרפתית להפוגה בת 21 יום.

בפתיחת דבריו, התייחס לו לקריאה של חברות ה-G7 להפסקת אש: "מעל ל-12 מדינות בהובלתנו קראו להפסקת אש בת 21 ימים, כדי לאפשר מקום לדיפלומטיה. התנהלו שיחות לאורך כל סוף השבוע ובמהלך השבוע האחרון בנוגע ל'אור ירוק' מישראל. הקריאה של המדינות משקפת את הדחיפות בעת הזו, למניעת הסלמה - שתוביל להסלמה אזורית".

"21 הימים אמורים לתת לאנשים הזדמנות לחזור הביתה", הסביר השגריר האמריקני. "מאז 8 באוקטובר, כשחיזבאללה הצטרף לחמאס במתקפות על ישראל - לא היה ביטחון לתושבי הצפון בישראל. זה מוכרח להשתנות - והתנאים מוכרחים להשתנות. דיפלומטיה, לדעתנו, היא הדרך הטובה ביותר להגיע לכך ואנו מאמינים שהתקופה הזו של 3 שבועות צריכה להתחיל בהקדם האפשרי".

שרפות בקריית שמונה (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
שרפות בקריית שמונה. "מאז 8 באוקטובר לא היה ביטחון בצפון מדינת ישראל" | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

"האם ממשלת ישראל פתוחה לרעיון הזה של הפסקת אש? אני לא יכול לדבר בשמה. ההחלטה צריכה להתקבל ולהיות מוכרזת בידי הממשלה הישראלית. יש דיפלומטיה רבה מאחורי הקריאה להפסקת אש, ואנו חושבים שמדובר בעניין בהול", טען לו, בתגובה על התבטאות של בכיר ישראלי, שאמר כי "הכיוון הוא לא הפסקת אש, אלא המשך הלחימה נגד חיזבאללה".

השגריר האמריקני התייחס לטענה לפיה הפוגה לא תשנה דבר, משום שבמשך שנה ישראל לא הצליחה להגיע להסדר מול חיזבאללה: "העניין היה קשור למו"מ לשחרור החטופים ולהשגת הפסקת אש בעזה. נותרנו מחויבים לכך, אבל מדובר במשא ומתן שונה, שאני מקווה שיהיה מקובל על כל הצדדים, כי ראינו שעד כמה שאנחנו רוצים לפתור את המו"מ בעזה, זה לוקח זמן, ומקבל ההחלטות בצד השני הוא סינוואר. זה לא יכול להיות מה שייקבע אם תהיה מלחמה אזורית בלבנון או לא. יש לזה לדעתי השפעה אמיתית על ביטחון אזרחי ישראל".

ב-8 באוקטובר, נסראללה וחיזבאללה שהחליטו להצטרף לחמאס במערכה מול ישראל, אך למרות זאת לפי השגריר מדובר במשא ומתן שונה. "אנחנו מעדיפים לנהל דיונים עם כל צד בנפרד, ולהשיג כל מטרה בזמנה, אבל בכנות כבר לא נותן לנו זמן במו"מ לשחרור החטופים. זה חייב לקרות בהקדם. נמשיך לעבוד על הפסקת אש ושחרור החטופים בעזה, זה לא פחות חשוב מכפי שהיה במשך 11 חודשים, אבל כעת השאלה היא איך נמנע מהמצב בצפון להפוך לסכסוך אזורי ונחזיר את האנשים לבתיהם", אמר השגריר. 

 

עסקת החטופים
עסקת החטופים האחרונה שבוצעה בסוף חודש נובמבר. "נמשיך לפעול להפסיק את האש בעזה ולשחרור החטופים"

לו נשאל אם בסופו של דבר, במידה שההצעה האמריקנית-צרפתית לא תתקבל והדרך למלחמה בין ישראל לחיזבאללה תהיה בלתי נמנעת - האם תהיה תמיכה מהממשל האמריקני. על כך הוא השיב: "אני חושב שהוכחנו מאז 7 באוקטובר שארה"ב מגבה את ישראל, ומספקת תמיכה חסרת תקדים כדי שישראל תגן על עצמה. סיפקנו נכסים צבאיים כדי לעזור בהגנת ישראל, כפי שעשינו באפריל ושוב באוגוסט. אני חושב שהמחויבות של ארצות הברית להגנה על ישראל לא מוטלת בספק".