ככל שמתקרבים רגעי ההכרעה בנוגע לעסקה, ברור שלא מדובר רק בעסקה לשחרור חטופים, אלא גם בהחלטות קשות שישפיעו על כמה זירות במקביל. הערב (ראשון) פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" את הדרישה של שר הביטחון גלנט מנתניהו - הבאת הדיונים לקבינט הרחב.

דרישת גלנט: הבאת הדיונים לקבינט

ביום חמישי והיום דרש שר הביטחון גלנט שכל הדיונים יובאו גם לידי הקבינט המלא. מבחינת גלנט, ישראל נמצאת בצומת אסטרטגי, ולא מדובר רק בשאלה מוסרית של "עסקה - כן או לא", אלא ב"מלחמה אזורית - כן או לא", שכן, אם העסקה תיפול עולה הסיכוי שישראל תיכנס למלחמה אזורית.

לכן לשיטת גלנט הסמכות היא של הקבינט כולו שנושא באחריות ולא רק של קבינט המלחמה. נציין כי דרישתו של גלנט לא נענתה עד כה. נוסיף כי באותו דיון סגור שבו נאמרו הדברים, ומשתתפים בו גם ראשי המו"מ, אמר רה"מ לצוות: "אי אפשר לנהל משא ומתן ולהתקפל אחרי יומיים". ראשי צוות המו"מ השיבו: "אנחנו לא מנהלים מו"מ יומיים. מנהלים מו"מ במשך חודשים. פילדלפי זה לא עניין ביטחוני, נחזור אם נצטרך".

הפגישה המתוחה של רה"מ וראשי המו"מ (צילום: פלאש 90)
הפגישה המתוחה של רה"מ וראשי המו"מ | צילום: פלאש 90

 

"בלי התגמשות בנושא פילדלפי לא תהיה עסקה"

על רקע הדברים, גם אחרי פסגת דוחא, רה"מ לא זז מהעמדה העקרונית שלו שנדרשת נוכחות צה"ל בציר פילדלפי. עמדת רה"מ נשארה זהה - גם כשראשי המו"מ שחוזרים מדוחא אומרים "או פילדלפי או עסקה", ושבלי התגמשות בנושא פילדלפי לא תהיה העסקה.

מאחורי הקלעים עלה כי הדיון היה קשה ומותח מאוד. צוות המו"מ אמר: "הצלחנו לקרב את ארה"ב לעמדה שלנו בנושאים הכי חשובים כמו מספר החטופים החיים וכאלה שקשורים למנגנון, אבל אנחנו יודעים בוודאות שמבחינת המתווכות, הנושא של ציר פילדלפי הוא דיל ברייקר".

 

"המתווכות רואות בזה את חוסר הרצון של נתניהו ללכת לעסקה ולכן לא מוכנות ללחוץ על חמאס במלוא הכוח, נדרשת התפשרות", הוסיפו בצוות המו"מ. לדבריהם, מבחינה ביטחונית יש פתרונות ליציאה מפילדלפי, אבל רה"מ אומר שסוגיית פילדלפי היא לא ביטחונית, אלא מדינית-אסטרטגית. ראשי צוות המו"מ מוסיפים שזה עלול להוביל לכך שלא תהיה עסקה, ונתניהו עונה שהוא מוכן לדון בפריסת הכוחות, ולא על עצם קיום הכוחות לדבריו, אם חמאס ימשיך בדרישתו לנסיגה מציר פילדלפי, לא תהיה עסקה. מבחינת נתניהו - נוכחות בפילדלפי גם במחיר שלא תהיה עסקה.

במקביל, רה"מ שלח את הצוות לקהיר עם מנדט מצומצם, וראשי המו"מ אומרים "זה סרק, אין מה לעשות עם זה", ומכאן ישראל מתקרבת לצומת שאם אין עסקה, תיתכן מלחמה בצפון ואף מלחמה אזורית. בלינקן שהגיע לישראל צפוי ללחוץ על רה"מ בעניין נצרים, ומאחורי הקלעים נעשית עבודה מול מצרים אם אפשר להביא לאיזושהי מידה של גמישות.

הפתרון שמציעה מערכת הביטחון לציר פילדלפי

על רקע הדרישה של רה"מ ואי-ההתגמשות בנוגע לציר פילדלפי, בעסקה שהולכת ונרקמת יש שלושה נדבכים מרכזיים. בשניים מהם דנים בקהיר - הפתרון לציר פילדלפי והפתרון מעבר רפיח. השלישי - סיפור היציאה ממסדרון נצרים שמחלק את הרצועה לשניים.

למעשה, במערכת הביטחון מציעים כפתרון שורת חלופות, החל משהייה לכל אורכו של ציר פילדלפי ועד לדרך יציאה החוצה שכוללת תיאום עם המצרים ושורה של פעולות בשטח שלא ניתן לפרט עליהם ושמאפשרות שליטה מבצעית, בנוסף לחופש פעולה מלא. כל האפשרויות הן טובות, ולבסוף צריכה הממשלה לקבל החלטה.

לשכת רה"מ: "להישאר בציר פילדלפי כדי למנוע התחמשות מחודשת של גורמי הטרור"

מלשכת ראש הממשלה נמסר: "ישנם מדליפים סדרתיים הפוגעים ביכולת לקדם עסקה. הם טענו במשך חודשים שחמאס לעולם לא יסכים לוותר על סיום המלחמה כתנאי לעסקה, והציעו להיכנע לדרישת החמאס. הם טעו אז והם טועים גם היום. ראש הממשלה עמד בתוקף על דרישת יסוד זו שחיונית להשגת יעדי המלחמה, וחמאס שינה את עמדתו. גם היום ראש הממשלה עומד על כך שנישאר בציר פילדלפי כדי למנוע התחמשות מחודשת של גורמי הטרור. ראש הממשלה ימשיך לפעול לקדם עסקה שתמקסם את מספר החטופים החיים ושתאפשר את השגת כל יעדי המלחמה". 

חמאס: ההצעה של ארה"ב תואמת לעמדת נתניהו שהציב תנאים חדשים. אנחנו מחויבים למתווה מ-2.7

חמאס פרסם הודעה רשמית על רקע שיחות המו"מ: "התייחסנו באחריות למאמצים המתווכות, קטאר ומצרים, ולכל ההצעות שמטרתן להגיע להסכים להפסקת התוקפנות ולעסקת חילופי שבויים. הבענו את הסכמתנו להצעת המתווכות ב-5.6, ובירכנו על הצהרת הנשיא ביידן ועל החלטת מועצת הביטחון של האו"ם, והשבנו על ההצעה שהציגו המתווכות ב-2.7 שעליה הסכמנו". 

"ההצעה החדשה נותנת מענה לתנאי נתניהו ומתיישבת איתם, בעיקר דחיית הפסקת האש לצמיתות והנסיגה מרצועת עזה, והתעקשותו להמשיך בכיבוש פרוזדור נצרים, מעבר רפיח וציר פילדלפי. נתניהו גם קבע תנאים חדשים בנוגע לחילופי האסירים, וחזר בו מסעיפים אחרים, מה שמונע את השלמת עסקת החליפין. אנחנו רואים בנתניהו כמי שנושא באחריות המלאה לסיכול מאמצי המתווכות, למניעת הגעה להסכם, ואחריות מלאה לחייהם של החטופים".

ראש האופוזיציה יאיר לפיד הגיב על הודעת רה"מ: "מי שרוצה להגיע לעסקה ולהחזיר הביתה את החטופים לא מוציא בכל שלוש שעות הודעה לתקשורת שמקשה על צוות המו"מ. מה שנתניהו עושה ביממה האחרונה היא חבלה מכוונת ומסוכנת באפשרות להגיע לעסקת חטופים והוא צריך להפסיק עם ההודעות המיותרות האלה".

תגובת מטה המשפחות להחזרת החטופים על הודעת לשכת רה"מ: "יותר מעשרה חודשים חלפו. המלחמה וגרירת הרגליים עלו במחיר יקר ובלתי נסלח בחיי החטופים. נבקש להזכיר לראש הממשלה, שרובם המוחלט של החטופים שוחררו בעסקה. שמונה חודשים חלפו והממשלה כשלה בהבאת עסקה נוספת. 115 החטופים מחכים למדינה שלהם שתחזיר אותם הביתה, לא נאפשר כישלון נוסף. עד שאחרון החטופים לא חוזר הביתה זה אומר שמדינת ישראל והעומד בראשה לא עשו כל שביכולתם כדי להשיבם. רק החזרת כל החטופים תחזיר את התקווה למדינת ישראל, את החיים לשיקום ואת החללים והנרצחים לקבורה בארצם".