במקביל להמשך מבצע "חיצי הצפון", דיווחנו ב"שש עם" הערב (רביעי) כי מתקיימים מגעים להסדרה, וכי יש סיכוי לא מבוטל להפוגה של בין שבועיים לארבעה שבועות בלחימה בין ישראל לחיזבאללה. המגעים הקדחתניים אומנם מתקיימים ברובם בניו יורק, אבל לא רק, וזו אחת הסיבות שרה"מ בנימין נתניהו טס לניו יורק. הערב גם דיווחנו כי הקו האדום של רה"מ ושל השר רון דרמר זה להעיף את חיזבאללה מעבר לליטני.

בצד הלבנוני, נביה ברי, מנהיג אמל השיעית, יו"ר הפרלמנט ובן בריתו של נסראללה, מדבר עם צרפת ובריטניה. בנוסף, ראש ממשלת המעבר של לבנון מגיע לניו יורק, ושליחו של ביידן למזרח התיכון עמוס הוכשטיין אמור להיפגש עם נשיא צרפת עמנואל מקרון. הרעיון הבסיסי הוא הפוגה של ארבעה שבועות, גם חמאס יודיע שהוא מכריז על הפוגה, לא שהוא באמת נלחם באופן מלא.

תקיפה של צה"ל בלבנון
תקיפה של צה"ל בלבנון, ארכיון

המשמעות היא שהכוחות בזמן הפוגה כזו יישארו בעזה, ובלבנון לא תהיה כניסה קרקעית. הרעיון הבסיסי, נועד להמציא נוסחה של "עוד קומה" להחלטה 1701. למעשה מדובר על החלטה שתפרט איך מפקחים על זה שלא יהיו כוחות חמושים מעבר לצבא לבנון באזור הגבול, ויהיה על כך מו"מ מסובך. 

שני סימנים טובים לכך הם שהצד השני מעוניין בזה. מנהיג איראן אמר: "חיזבאללה איבד חלק מאנשיו בצמרת ובפיקוד הצבאי אבל הוא לא הורד על ברכיו". למעשה, אין צורך שאיראן תתערב למען חיזבאללה, במיוחד כשנשיא איראן מדבר על חידוש השיחות הגרעין. 

עניין שני הוא מודעות האבל של חיזבאללה. עד עכשיו היו בחיזבאללה כותבים "נפל בדרך לירושלים", כמעין סיוע לעזה, אולם עכשיו נכתב באותיות אדומות: "נפל חלל למען הגנת לבנון ועמה". זה לא קרה מאז 8.10, זה שינוי, והכול יחד משתלב למאמץ להגיע להפוגה, ולא להסדרה.

בני הזוג נתניהו עולים למטוס "כנף ציון" (צילום: N12)
המגעים להפוגה: עוד הסבר לנסיעת נתניהו לארה"ב. ארכיון | צילום: N12

 

במקביל לדיווחים שפורסמו גם ברויטרס, יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר בריאיון לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: "אנחנו נוקטים מאמצים רציניים מול גורמים בין-לאומיים, ובהם ארה"ב, כדי לבלום את ההסלמה הישראלית בלבנון. 24 השעות הקרובות יהיו 'מכריעות' לגבי ההצלחה או הכישלון של המאמצים למציאת פתרונות מדיניים למשבר".

לדבריו של ברי, מתקיימים כעת מגעים אינטנסיביים, בתיאום מלא עם ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי השוהה בניו יורק, בהשתתפות גורמים בין-לאומיים. כשנשאל ברי על האפשרות שחיזבאללה יקבל את ההפרדה בין חזית לבנון לחזית עזה, אמר: "המאמץ הזה לוקח בחשבון את אי ההפרדה בין השניים. הפתרון הזה מבוסס על מה שהושג בעבר עם שליחו של נשיא ארה"ב עמוס הוכשטיין לפני ואחרי המלחמה בעזה".

במקביל לדברים, בכירים ישראלים אישרו ל-N12 כי ארה"ב וצרפת עובדות, בנפרד, כדי לייצר מתווה הסכמות. הסיכוי לזה בזמן הקרוב לא גבוה. נתניהו למעשה נותן אור ירוק לשר רון דרמר לפעול מול האמריקנים כדי שהם יגישו מתווה להפסקת אש מיידית, ולפיה אחרי ששני הצדדים ינצרו את האש, ניתן יהיה אולי להגיע למו"מ להסדרה. 

תקיפות בלבנון (צילום: reuters)
מבצע "חיצי הצפון": תקיפות בלבנון | צילום: reuters

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שנשאל על המצב במזרח התיכון, אמר כי חלק מסיכום הפסקת אש יהיה השבה של החטופים. "מלחמה כוללת היא אפשרית, אבל אני חושב שניתן להגיע להסכם שיכול לשנות את כל האזור", אמר ביידן. "אחד הדברים שמצאתי הוא שהעולם הערבי רוצה הסכם כי הם יודעים שזה יועיל להם. הם מוכנים להגיע להסדר עם ישראל, אם ישראל תשנה מדיניות".

לפי אחד הדיווחים, יש הצעה למתווה שיקשור בין עזה ללבנון. הכוונה האמריקנית הייתה לפעול קודם כל להסדר בעזה ואז להסדר בלבנון, אולם לפי דיווחים נראה שהאמריקנים רוצים לקשור הכול לחבילה אחת או לפחות ללכת בכיוון הזה. האמריקנים לחוצים להביא להסכם, וחוששים מהתרחבות המבצע הצה"לי למבצע קרקעי, ולכן הם מנסים בכל דרך למנוע זאת. לפי הדיווח יש נכונות מצד חיזבאללה לשקול את ההצעה, ואף נכונות לעבוד עליה.

הערב אף יתקיים דיון במועצת הביטחון של האו"ם על המצב בלבנון, כחלק מהניסיון האמריקני להביא לעצירת ההסלמה. האמריקנים רוצים להעלות רמה במגעים בין הצדדים בניסיון למנוע התלקחות נרחבת יותר במזרח התיכון.