כשברקע הכוננות בישראל לתגובה מצד איראן וחיזבאללה, שגריר ארצות הברית בישראל ג'ק לו ערך אתמול (שישי) שיחה עם חדשות 12. בדבריו התייחס למגעים והשיחות על עסקת חטופים והפסקת אש בעזה, למתיחות הביטחונית - ולאמירתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ', לפיה "זה אולי צודק ומוסרי להמית ברעב את אזרחי עזה עד שלא מחזירים את החטופים".

ג'ק לו, שגריר ארה"ב בישראל
"אם יהיה רצון של הצדדים - יש דרך להגיע להסכם", ג'ק לו

השגריר נשאל מה עומד מאחורי ההצהרה המשותפת של הנשיא ביידן, נשיא מצרים א-סיסי ואמיר קטאר אל-תאני ומה המשמעות של הפסגה המתוכננת. "ההצהרה משקפת את הדחיפות בצורך למצוא פתרון בעזה שיביא לשחרור החטופים ולהפסקת אש", השיב. "זהו גם הנתיב דרכו ניתן להגיע להסכם בין ישראל לחיזבאללה ולנורמליזציה. הזמן הוא קריטי - כל יום זה נהיה קשה יותר".

בן חמד אאל ת'אני, עבד אל-פתאח א-סיסי, ג'ו ביידן (עיבוד: רויטרס, AP)
שייח' תמים בן חמד אל-ת'אני, עבד אל-פתאח א-סיסי וג'ו ביידן | עיבוד: רויטרס, AP

לו נשאל האם הפסגה תאפשר חתימה על הסכם. "הייתה התקדמות בפגישה ברומא, אבל האירועים של השבוע האחרון היוו תפנית משמעותית שהביאה לאפשרות של הסלמה", ענה השגריר. "אנחנו בשלב מתקדם של התהליך, ואם יהיה רצון של הצדדים - יש דרך להגיע להסכם". על עמדת ישראל, לפיה חמאס הוא זה שלא מחזיר תשובה, אמר לו: "כלל הצדדים מסכימים על המסגרת הכללית. כעת, אנחנו צריכים לסגור פרטים שלב אחרי שלב". בכל מקרה, עד שלא הכול נסגר אין הסכם - ואנחנו לא נטיל אחריות על צד כזה או אחר".

השגריר נשאל האם ארה"ב תיתן התחייבות כתובה לישראל לכך שתוכל לשוב ולהילחם אחרי השלב הראשון של ההסכם. "ההסכם בנוי משלושה שלבים, וכדי להתקדם אנו נדרשים לעמוד בהסכם. אנחנו מקווים שכולם יפעלו בהתאם וההסכם יעבוד, אבל לא - הצדדים יצטרכו לקבל את ההחלטות שלהם".

ציר פילדלפי (צילום: אורן כהן, פלאש 90)
ציר פילדלפי, ארכיון | צילום: אורן כהן, פלאש 90

על כך שרה"מ נתניהו דורש כתנאי את נוכחות צה"ל בציר פילדלפי ובמעבר רפיח, שלא היו רלוונטיים בעת הנחת המתווה בסוף מאי, השיב שגריר ארה"ב בישראל: "יש בהסכם תנאים ומנגנון מפורש לנסיגת כוחות צה"ל מאזורים ברצועה, וצריך לראות איך זה מתחבר לרפיח. לישראל יש חשש מוצק מהברחות על הציר ובמעבר רפיח, אבל יש פתרונות שצריכים להיות מוסכמים על שני הצדדים - וניתן לגשר על המחלוקות".

על מאמציהם של האמריקנים למנוע הסלמה באזור, השיב לו: "ארה"ב העבירה מסרים לכל הגורמים על הדחיפות למנוע הסלמה. הימים הקרובים הם קריטיים למניעת התדרדרות של האזור לעימות שכל הצדדים אינם מעוניינים בו. בכל מקרה, אנחנו מחויבים להגן על ישראל - העברנו לכאן אמצעים רבים ונקווה שלא נידרש להשתמש בהם".

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"אמירות כאלו שמות את ישראל בסיכון אסטרטגי". השר סמוטריץ', ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

השגריר האמריקני נשאל על השר סמוטריץ', שאמר כי לדעתו ראש הממשלה צריך לדחות את העסקה ולא להסכים לה. "אני חושב שרה"מ יצטרך לקבל החלטות בעצמו", אמר. "לאורך הימים האחרונים שמענו הצהרות בעייתיות מהשר סמוטריץ' - הרעיון של הרעבה של המון אנשים פוגע בערכים אמריקנים ובין-לאומיים".

עוד הוסיף לו: "הממשלה בישראל עובדת יום ולילה במשך 10 חודשים כדי להכניס סיוע הומניטרי לעזה, ואמירות כאלו שמות את ישראל בסיכון אסטרטגי - דעות מסביב לעולם מתעצבות בעקבות הצהרות כאלו". השגריר נשאל האם הוא חושב שרה"מ נתניהו צריך לגנות את ההצהרה הזו, והוא השיב: "זו לא המדיניות של ממשלת ישראל - אנו עובדים באופן צמוד בנושא".