גורם מדיני תקף היום (שישי) את הצהרת האריס שקיימה אחרי פגישתה עם נתניהו. "אני מקווה שדבריה של האריס לא הרחיקו את העסקה. הביטוי של הפערים יכול להרחיק אותה", אמר הגורם בלשכת ראש הממשלה. על פגישת רה"מ בנימין נתניהו עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר הגורם: "השיחה עם הנשיא ביידן הייתה חיובית - חלק גדול ממנה עסק בעסקת החטופים".
מאחורי הקלעים של הזעם בישראל על האריס
ההצהרה של האריס לא תוכננה בלו"ז. היא קיימה אותה בהפתעה, אחרי פגישתה עם נתניהו, בלי שהיה לדבר זכר בתוכניות כחלק מהפסגה בבית הלבן. היא כינסה את העיתונאים להצהרה, ואז נשאה נאום של 6 דקות.
את 2 הדקות הראשונות של נאומה האריס דווקא החלה בגינוי חריף לחמאס ולטבח שביצע ב-7 באוקטובר, ודיברה על החשיבות שבשחרור החטופים שמוחזקים בעזה. יתר הנאום עסק ב"צורך לסיים את המלחמה ולהשיג עסקה", וב"סבל בעזה". על החלק הזה, כמובן, זעמו בישראל.
חשוב לומר, האריס אינה היחידה שדיברה על הדחיפות שבסיום המלחמה. גם הנשיא לשעבר טראמפ וסגנו אמרו דברים דומים וכך גם ביידן. עם זאת, נראה בלשכת נתניהו נדהמו בעיקר מהטון של האריס, שיחד עם הדיבור הנרחב על הסבל בעזה, לטענתם, עלול להרחיק עסקה.
למעשה, אותו גורם מדיני בלשכת ראש הממשלה מאשים שבדבריה האריס עלולה לפוצץ את העסקה. הצהרת האריס והביקורת החריפה של הגורם המדיני באו אחרי פגישה מתוחה בין האריס לנתניהו.
הדברים העיקריים מהצהרת האריס
בהצהרתה אמרה האריס כי "הגיע הזמן שהמלחמה תסתיים. אמרתי לנתניהו - זה הזמן לעשות עסקה. כל מי שקורא להשגת הפסקת אש - אני רואה אתכם ואני שומעת אתכם. בואו נשיג עסקה להפסקת אש ולסיום המלחמה. בואו נחזיר את החטופים".
סגנית נשיא ארה"ב התייחסה גם למצב ברצועה: "הבעתי בפני ראש הממשלה את הדאגה שלי בנוגע לסבל האנושי בעזה ולמותם של יותר מדי אזרחים חפים מפשע ולמצב הומניטרי קשה".
האריס ציינה את שמותיהם של החטופים האמריקנים וקראה להחזירם: "נפגשתי עם משפחות החטופים האמריקנים כמה פעמים ואמרתי להם בכל פעם שהם לא לבד ושאני עומדת לצדם. הנשיא ביידן ואני עובדים בכל יום על מנת להחזיר אותם הביתה".
הפגישה של נתניהו עם ביידן
לדברי הגורם המדיני, השיחה עם הנשיא ביידן נמשכה כשעה ו-40 דקות, כשבמוקד השיחה - עסקת חטופים. "אנחנו בנתיב של שיתוף פעולה וסגירת פערים". הוא הרחיב, "ככל שאויבנו רואים שיש אחידות עמדות בין ישראל לבין ארה"ב – כך אנחנו מגדילים את הסיכוי להביא למימוש שחרור החטופים, ומקטינים את הסיכוי למלחמה אזורית". לדבריו, הפגישה עם ביידן הייתה במגמה לקדם הבנות על העסקה.
בנוסף, בשיחה של רה"מ עם ביידן עלו נושאים הקשורים בלבנון, באיראן ובחות'ים. עלתה בשיחה גם האפשרות של נורמליזציה עם סעודיה בחמשת החודשים הקרובים, לפני מועד הבחירות בארה"ב, במידה שמחירי הסכם הנורמליזציה יהיו מקובלים על ישראל. לדברי הגורם, לשתי המדינות יש אינטרס משותף בנרמול היחסים.
לדברי הגורם, הצעה ישראלית חדשה לעסקת חטופים תועבר בעוד כמה ימים. הגורם חשף גם כי ראש הממשלה שוחח עם טראמפ ב-4 ביולי טרם ניסיון ההתנקשות, ובירך אותו לרגל יום העצמאות האמריקני, וציין כי יחסיהם של השניים טובים.
כמו כן, לדבריו, ראש הממשלה שוחח עם היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ייק סאליבן, ויצא בתוקף נגד הסנקציות נגד מתנחלים. בבית הלבן טוענים כי הפרסומים על כוונה להטיל סנקציות על השרים סמוטריץ' ובן גביר אינם נכונים ושאין כוונה כזאת.