המתווכות במשא ומתן העבירו מסר לישראל, לפיו אין טעם לפנות לחמאס עד שיקבלו תשובה ברורה מצוות המו"מ הישראלי. זאת, על רקע ההתבטאויות של ראש הממשלה בנימין נתניהו נגד ההסכם המתגבש. "יש פער בין מה שכתוב בהסכם לבין ההצהרות הפומביות", נמסר.

נתניהו מתעקש שצה"ל ימשיך לשלוט בציר פילדפי וברפיח, ובישראל יש עמדה לגבי פתרון הבעיה. ראש המוסד דדי ברנע הבהיר בדיונים כי "לחפש מנגנון למניעת מעבר חמושים יכול להימשך שבועות או חודשים ולמתווכות אין את הזמן הזה".

דדי ברנע (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

בקרב גורמים שבקיאים במו"מ יש תחושה כי רה"מ לא מקבל החלטות לגבי ההצעה לפתרון בפילדלפי ולגבי סוגיית נצרים, ולמרות שמתקיים דיון כל יום לאחרונה, לא נעשים צעדים ממשיים. הם גם הביעו חשש לפיו בקצב הזה לא תהיה התקדמות של ממש בקרוב.

ישנן הערכות כי נתניהו רוצה לבוא עם משהו לביידן או, לחילופין, לבקש ממנו משהו עם הגיעו לוושינגטון. מלשכת רה"מ נמסר כי "הוא נתן הנחיות עקרוניות לצוות המו"מ ופרטים נוספים יסוכמו לקראת יציאת המשלחת בימים הקרובים".

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

במקביל, בצה"ל מניחים שיש מספיק הישגים טקטיים שהופכים למנוף למהלך אסטרטגי שמטרתו חתימה על הסכם לשחרור החטופות והחטופים. עוד סוברים בצה"ל כי גם אם נצא מהמסדרון המבתר את רצועת עזה ישנם מספיק דברים שאפשר לעשות כדי לאפשר את הוצאת העסקה לפועל.

ציר פילדלפי (צילום: אורן כהן, פלאש 90)
ציר פילדלפי | צילום: אורן כהן, פלאש 90

בצבא מציינים כי גם אם הלוחמים לא ישהו בציר פילדלפי, צה"ל ישלוט בו מבצעית, בעזרת טכניקות וטכנולוגיות המיועדות לכך. עם זאת, גורמים ביטחוניים הדגישו כי מנגנון למניעת מעבר חמושים צפונה הוא לא ריאלי. במערכת הביטחון ציינו כי אין אפשרות לבצע בידוק למיליון תושבים עזתים ולוודא שאינם נושאים אמצעי לחימה, אבל אם מחבלים ייתפסו - ישראל תוכל להפר את ההסכם ולתקוף אותם מאחר שהם הפרו אותו קודם.