אחרי הודעת ההתפטרות של השופט אהרן ברק אמש (רביעי), שבה הודיע כי החליט לעזוב את תפקידו כשופט אד-הוק בבית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג בשל נסיבות אישיות, ישראל תוכל למנות שופט אד-הוק אחר לתיק התביעה שהגישה דרום אפריקה. השפעת ההחלטה על תוצאות התביעה והדיונים תלויה, כמובן, בזהות המחליף.

ישראל תרצה למנות משפטן בעל שיעור קומה ומעמד בזירה הבין-לאומית, ובעל מומחיות במשפט בין-לאומי בפרט. עד כה, במסגרת ההליך, השופט ברק מצא עצמו בדעת מיעוט ביחס לרוב הצווים שהוצאו. עם זאת, ההחלטות הסופיות הן רק מה שנראה על פני השטח, לאחר שהשופטים כבר שוחחו ביניהם. לשופט בעל מעמד יכולה להיות השפעה על שופטי הרוב.

שופטי בית הדין בהאג בתביעה כנגד ישראל (צילום: AP)
שופטי בית הדין בהאג, ארכיון | צילום: AP

התביעה של דרום אפריקה נגד ישראל נמצאת רק בראשיתה, ולכן למינוי המחליף יש חשיבות רבה. התביעה עשויה עוד להתברר במשך שנים. עם זאת, בית הדין ביקש מישראל עדכונים לגבי יישום הצווים הזמניים שהוצאו. בנוסף, ייתכן, כפי שקרה בעבר, שדרום אפריקה תבקש עוד צווים זמניים בהתאם להתפתחויות במלחמה ברצועת עזה.

המצטרפות לתביעה, והלחץ מאירופה לסיום המלחמה

מצבה הבין-לאומי של ישראל מבחינה משפטית לא הופך לפשוט יותר – גם ללא התפטרותו של השופט ברק. לאחר שספרד הודיעה בחודש שעבר על הכרה במדינה פלסטינית יחד עם נורווגיה ואירלנד, היום בישרו הספרדים על הצטרפותם לתביעה הדרום אפריקנית שהוגשה להאג בטענה לרצח עם, זאת לאחר שמשרד החוץ המצרי הודיע כבר כי יתמוך בתביעה של המדינה האפריקנית. עם זאת, חשוב לציין כי הצטרפותה של ספרד לתביעה תלויה באישור בית הדין.

לא רק ספרד ביקשה להצטרף לתביעה, גם לוב, מקסיקו והרשות הפלסטינית הגישו בקשה רשמית - אך עדיין לא קיבלו אישור לקחת חלק בתיק מול ישראל. במקביל, ג'וזפ בורל, שר החוץ של האיחוד האירופי, הודיע כי הזמין את שר החוץ ישראל כ"ץ לדיון בעתיד "הסכם האסוציאציה" בין ישראל לאיחוד, שמהווה את הבסיס ליחסים בין הצדדים. גורמים ישראליים טוענים כי המהלך של בורל נועד להשיג רווח פוליטי אישי מהעימות בלבד.