בישראל ממתינים לתשובה של חמאס להצעה הנגדית שהניחה המשלחת הישראלית בפני המתווכות. הערכה היא שביממה-שתיים הקרובות נדע אם חמאס הגמיש את עמדותיו במשא ומתן. גורם ישראלי בכיר אמר היום (חמישי) ל-N12: ״אם חמאס ישאיר את תשובתו בעינה ולא יתגמש - נבין שהוא גורר רגליים ומורח זמן".
״האינדיקציות שלנו עד עכשיו לא טובות אבל מקווים שנראה תזוזה״, הסביר הגורם הישראלי הבכיר. ״אפשר לסגור עסקה. המו"מ מורכב וקשה אבל זה אפשרי״.
המגעים לעסקה - סיקור N12
- המנדט של המשלחת הישראלית והבקשה שנדחתה
- הסיבה שישראל מתנגדת לדרישה לחזור לצפון הרצועה
- "ננצל כל הזדמנות להשבת חטופים"
מוקדם יותר היום שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן אמר בריאיון לערוץ אל-חדת' הסעודי בהתייחס למגעים להשגת הסכם: "זה מתקרב. אני חושב שהפערים מצטמצמים ואני חושב שהסכם בהחלט אפשרי". במהלך ביקורו בסעודיה אמר: "עבדנו קשה מאוד יחד עם קטר, מצרים וישראל כדי להניח הצעה טובה על השולחן. עשינו זאת – וחמאס לא קיבל אותה. הם חזרו עם דרישות אחרות ובקשות. המתווכים עובדים על כך ממש עכשיו".
עם זאת ציין בלינקן: "אני מאמין שזה לחלוטין אפשרי, ושזה לחלוטין הכרחי. וכמובן, אם לחמאס בכלל אכפת מהאנשים שהוא אמור לייצג – הוא יגיע להסכם, כיוון שזה יביא מידית להפסקת אש".
המראיין הסעודי טען כי חמאס הביע "פרגמטיות" בחודשים האחרונים, ומנגד ישראל הביעה התנגדות להצעותיו. בלינקן השיב: "אם חמאס היה פרגמטי הוא לא היה עושה את מה שעשה ב-7 באוקטובר. ולאחר מכן, כל זה יכול היה להיגמר אם הם היו מפסיקים להסתתר מאחורי אזרחים, מניחים את נשקם ומשחררים את החטופים. אם זה היה קורה – לא היינו רואים את כל הסבל הנוראי הזה". בלינקן הוסיף: "למרות זאת – על ישראל מוטל, בעדיפות עליונה, להגן על אזרחים ולספק להם סיוע".
הפערים שעל הפרק
על רקע חידוש השיחות, יש כמה פערים שהצדדים צריכים לגשר עליהם. ככל שתהיה התלבטות ממשית שדורשת חזרה לדרג המדיני, הקבינט הסמיך את רה״מ בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט לקבל החלטות, וזה אמור להאיץ את התהליך.
במתווה פריז למשל, ישראל הסכימה לשחרור 400 אסירים תמורת 40 חטופים. חמאס מבקש 950 אסירים ועל כן עולה השאלה - מה מרחב התמרון בסוגיה זו.
בנוסף, במתווה פריז לא דובר על אופן בחירת שמות המחבלים. בתשובת חמאס, ארגון הטרור מבקש לקבוע את השמות שישוחררו. עוד דובר לכאורה במתווה פריז על כך שסוגיית השבת העקורים לצפון הרצועה תידחה לסוף. בתשובת חמאס הוא דורש חזרה מוחלטת של עקורים לשם. מה מרחב הגמישות? האם יחזרו נשים, ילדים וגברים מעל גיל מסוים? אולי בהדרגה?
שאלה נוספת שעולה, מגיעה לאחר שבמתווה פריז לא דובר בכלל על הפסקת אש כוללת. חמאס דורש שבמעבר לשלב ב' של העסקה ישראל תתחייב להפסקת אש כזו, קרי הפסקת המלחמה. אלו כאמור רק חלק מהסוגיות שיצטרכו לדון בהן.