בישראל חוששים שעל רקע המלחמה ינסו הפלסטינים להניע יוזמה שמשמעותה הקפאה או הפסקה של ההשתתפות של ישראל בדיוני העצרת הכללית של האו"ם ושל יכולת ההצבעה שלה בדיונים – כך חשפנו הערב (שבת) ב"חדשות סוף השבוע". מדובר במהלך שהוא באמת יוצא דופן, שקרה רק פעם אחת מאז שהוקם האו"ם. בשנות ה-70 הופסקה נוכחותה של דרום אפריקה של משטר האפרטהייד בעצרת הכללית של האו"ם, וגם השתתפותה בדיונים.

ישראל והאו"ם - סיקור N12

למרות שהפסקת ההשתתפות באו"ם היא באמת מהלך מסובך, דורש הצבעה של כל חברי מועצת הביטחון של האו"ם ורוב של 2/3 בעצרת, במשרד החוץ יש גורמים שמעריכים שזה הנתיב שבו ינסו הפלסטינים להתקדם.

החשש הזה מגיע בעקבות הדלפות שהגיעו לגורמים מדיניים מתוך דיונים פנימיים של הליגה הערבית, לאחר שהשגריר הפלסטיני לאו"ם פשוט אמר זאת מול העצרת הכללית. "ישראל לא יכולה להמשיך לשבת ביננו", כך הוא אמר בשבוע שעבר. בייעוץ המשפטי של משרד החוץ עובדים על חוות דעת בנושא, שבעצם תגיד: המהלך הפלסטיני מופרך מיסודו.

אום עצרת כללית (צילום: צילום מתוך האתר הרשמי של האו"ם)
צעד שקרה רק פעם אחת בהיסטוריה. העצרת הכללית של האו"ם | צילום: צילום מתוך האתר הרשמי של האו"ם

אם המהלך הזה יצליח וגם אם לא, הנזק התדמיתי, התקשורתי, הציבורי והבין-לאומי של מהלך כזה, אפילו אם ישראל תצליח להדוף אותו – הוא נזק בל ישוער. "אם הפלסטינים באמת ינסו לקדם את ההשעיה של ישראל מהעצרת הכללית, זו חציית קו אדום", הבהיר שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן. "ישראל תהיה חייבת להגיב בחריפות ולנקוט בצעדים חסרי תקדים כמו סגירת מטה האו"ם בירושלים ופינוי מתחמי אונר"א, כדי שכל מדינה שתשקול לתמוך במהלך ההרסני הזה תדע שהיא רק תזיק לעניין הפלסטיני", הוסיף.

היחסים בין ישראל לאו"ם עולים בתקופה האחרונה על שרטון אחר שרטון,והיוזמה הערבית הזו מצטרפת למגמה השלילית בין ישראל לארגון הבין-לאומי. אתמול עורר מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש סערה כאשר השווה בין הוכחות חותכות לאלימות מינית שיטתית של מחבלי חמאס בטבח 7 באוקטובר, לטענות לא מבוססות על תקיפות מיניות של נשים פלסטיניות.

 

 

 

 

 

 

בנאום שנשא בוועדת אקוסוק, הוועדה הכלכלית-חברתית של האו"ם, אמר גוטרש: "ההשלכות של קונפליקטים על נשים וילדות ברחבי העולם - כולל אונס וסחר בסודן, מקרים שהוצגו בדוח של השליחה המיוחדת שלי פראמילה פאטן על אלימות מינית ועינוי מיני במהלך התקפת הטרור של חמאס בישראל, וגם - דיווחים על אלימות מינית כלפי עצורים פלסטינים". גוטרש הוסיף בנאומו כי ישנם דיווחים על קריסת השירותים החברתיים בעזה, "איפה שנשים וילדים מהווים רוב של ההרוגים".

בשבוע שעבר פורסם דוח של נציגת מזכ"ל האו"ם לאלימות מינית בזמן סכסוך, שאישר כי יש הוכחות לכך שנעשה שימוש באלימות מינית במהלך המתקפה בעוטף עזה. הדוח עוסק גם במעשי אונס קשים בטבח בעוטף, כולל אונס קבוצתי. הדוח מאשר כי החטופים והחטופות בעזה עברו אלימות מינית וכי ישנה סבירות שהיא עדיין מתרחשת – וקורא לחמאס לשחרר את כל החטופים באופן מיידי וללא תנאים.

הדוח מתבסס על חקירה שערכו נציגת מזכ"ל האו"ם לאלימות מינית וצוותה בבסיס נחל עוז, קיבוץ בארי, אתר מסיבת הנובה ואזור כביש 232 לפני כחודשיים כדי לבחון את הדיווחים על מעשי האונס של מחבלי חמאס, בהזמנת משרד החוץ ובאמצעות השגריר גלעד ארדן. בשל הכמות הגדולה של הגופות והנפגעים - צוות החקירה לא הצליח לכסות את כל היקף האירועים הנרחב.