בזמן שנמשכים הקרבות העזים בעומק רצועת עזה, העיניים נשואות כבר ל"יום שאחרי". בעזה ובסעודיה העבירו מסר חריג ומובהק - ולפיו הממלכה מעוניינת שהרשות הפלסטינית תשלוט שם וסבורה שביכולתה לעשות כן. באמצעות המסר הזה, בריאד מאותתים לישראל שהם עוקבים מקרוב אחר המתרחש ומצפים שתעשה מעשה.
שר החוץ הסעודי פייסל בן פרחאן התבטא אתמול (שישי) באופן פומבי, באופן שלא שמענו מאז מתחילת המלחמה בעזה והעביר בקול נחרץ את העמדה של הממלכה באשר לשליטה ברצועה בעתיד. "ביכולתה של הרשות הפלסטינית לנהל את עזה. כולם מכירים את היכולת ואת הכוח שלה בניהול הגדה והיא עשתה עבודה נפלאה - למרות האתגרים", אמר בן פרחאן במסיבת עיתונאים.
"אין הצדקה לא לקרוא להפסקת אש בעזה", הוסיף. "אם יש נתיב למדינה פלסטינית, הרשות הפלסטינית יותר ממסוגלת לספק את הסמכויות בעבורה". על רקע האמירות שהשמיע שר החוץ הסעודי, גורם בריאד שמקורב לארמון בממלכה שוחח היום עם N12 והדגיש כי "ערב הסעודית וארה"ב לוחצות לכך שהרשות הפלסטינית תשלוט מבחינת הריבונות והביטחון בעזה אחרי המלחמה. סעודיה פתוחה לדיאלוג, אבל דבקה בפתרון שתי המדינות".
"אנחנו מחפשים פתרון צודק לכולם, כי הוא מבטיח ביטחון ושגשוג לאזורנו", הוסיף הגורם הסעודי. "אתם קרובים מאוד לגבולותינו ואנחנו חולקים איתכם מטרות משותפות באזור. המכשול העיקרי הוא פתרון שתי המדינות", מבהירים בארמון הסעודי. "לא יהיה ביטחון ברצועה - אלא עם פתרון מדיני".
שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן, אמר לפני כחודש כי וושינגטון מעוניינת שבסופו של דבר הרשות הפלסטינית תשלוט ברצועת עזה. לצד זאת, על פי חלק מהדיווחים, בממשל ביידן מצפים שתהיה רשות פלסטינית "מחודשת" - חזקה ויציבה הרבה יותר ממצבה כיום.
"בעוד שאנו שואפים לשלום, עזה והגדה המערבית צריכות להיות מאוחדות תחת מבנה ממשלתי אחד – שבסופו של דבר יהיה תחת רשות פלסטינית מחודשת", כתב בחודש שעבר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן במאמר דעה מיוחד בוושינגטון פוסט
לפי דבריו של ביידן לא ברור אילו שינויים צפויה הרשות הפלסטינית לעבור בתהליך "ההתחדשות" שלה. על הפרק צפויים תהליכים לחיזוק המצב הביטחוני והאזרחי בפעילות הרשות הפלסטינית – שבסופו של דבר אמורה לאפשר לה להיות מסוגלת לנהל את החיים האזרחיים בשטחי יהודה ושומרון וברצועת עזה, כך על פי תפיסת ממשל ביידן.
ראש הממשלה בנימין נתניהו החריף את הטון ביום שני ואמר בדיון שהתקיים בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת: "הרשות הפלסטינית רוצה להשמיד אותנו". הוא הגדיר את הסכמי אוסלו כ"טעות יסודית", והוסיף: "ההבדל בין חמאס לרשות הפלסטינית זה רק שחמאס רוצה להשמיד אותנו כאן ועכשיו והרשות רוצה לעשות את זה בשלבים".
מהרגע שהחלו הדיונים על היום שאחרי המלחמה, ראש הממשלה חוזר על המסר שהרשות הפלסטינית במתכונתה הקיימת לא יכולה לשלוט ברצועה, בין היתר כי היא משלמת משכורות למשפחות מחבלים שנהרגו או שמרצים מאסר בכלא.