נשיא ארה"ב מצהיר - איך צריך להיראות "היום שאחרי" בעזה: במאמר שפרסם בוושינגטון פוסט כתב הנשיא ג'ו ביידן כי רשות פלסטינית "מחודשת" צריכה לשלוט בסופו של דבר ברצועת עזה ובגדה. מנגד, בישראל מצהירים כי לא יאפשרו לגוף שתומך בטרור לנהל את הרצועה. השר בני גנץ הבהיר: "אנחנו לא נשלוט בעזה וחמאס לא ישלוט בעזה".
במאמרו כתב ביידן כי "לא תהיה העברת אוכלוסיה כפויה של אזרחים מעזה. הקהילה הבין-לאומית צריכה לייסד מנגנון שיקום, שיטפל בצרכים ארוכי הטווח של אזרחי הרצועה". לדבריו, "הגדה ועזה צריכות להיות מאוחדות בבוא העת תחת רשות שלטונית אחת - תחת הרשות הפלסטינית".
ביידן התייחס למלחמות בעזה ובאוקראינה: "הבחירות שאנחנו עושים, באירופה ובמזרח התיכון, יקבעו את העתיד שלנו לדורות הבאים. חמאס, כמו פוטין, נלחם כדי למחוק דמוקרטיה שכנה מהמפה. אמריקה לא יכולה, ולא תיתן לזה לקרות. למען האינטרסים שלנו - ולטובת העולם כולו".
במאמר הצהיר: "אנחנו עומדים עם ישראל שמגנה על עצמה. ב-7 באוקטובר חמאס טבח ב-1,200 בני אדם, בזוועה הקשה ביותר שבוצעה נגד יהודים מאז השואה". הוא פירט את הזוועות שהתחוללו באותו היום, והוסיף: "במשך יותר מחודש משפחותיהם של למעלה מ-200 בני ערובה שנלקחו על ידי החמאס חיות בגיהיניום, מחכות בדאגה לגלות אם יקיריהם חיים או מתים". ביידן הבהיר: "גם בזמן כתיבת שורות אלו, הצוות שלי ואני עובדים כדי לשחרר את בני הערובה".
"לעם הפלסטיני מגיעה מדינה משלו ועתיד חופשי מחמאס", כתב ביידן, "גם לי מכאיבות התמונות שיצאו מעזה ומותם של אלפי אזרחים. כל חיי פלסטינים חפים מפשע שאבדו הם טרגדיה שמפרקת משפחות וקהילות".
נשיא ארה"ב הוסיף: "המטרה שלנו לא צריכה להיות עצירת המלחמה היום - היא צריכה להיות סיום המלחמה הזו לנצח, לשבור את מעגל האלימות הבלתי פוסק ולבנות משהו חזק יותר בעזה ובמזרח התיכון". לדברי ביידן, הסיבה שחמאס פתח במלחמה הזו היא ניסיון להרוס את התקווה לעתיד אחר וטוב יותר באזור.
"פתרון שתי מדינות הוא הדרך היחידה להבטיח את הביטחון", המשיך ביידן, "למרות שכרגע נראה שהעתיד הזה רחוק מאי פעם, המשבר הזה הופך אותו לנחוץ מתמיד. ההגעה לפתרון הזה תדרוש התחייבויות מצד הישראלים והפלסטינים, כמו גם של ארצות הברית. העבודה בנושא חייבת להתחיל עכשיו".
התגובה של נתניהו לדברי ביידן
במסיבת עיתונאים משולשת עם השרים גלנט וגנץ, ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר: "אחת המשימות שהצבנו - להבטיח שלאחר הניצחון עזה לעולם לא תאיים שוב על אזרחי ישראל. לא אסכים שייכנס אליה גורם תומך בטרור או שמסית. ללא מהפך במנהל האזרחי בעזה, זו שאלה של זמן עד שעזה תחזור לטרור".
לאחר שנשאל על דברי ביידן, השיב: "אני חושב שהרשות הפלסטינית במתכונתה הנוכחית אינה מסוגלת לקבל את האחריות לעזה - אחרי שנלחמנו נמסור את זה להם? אבו מאזן מסרב עדיין לגנות את טבח השבעה באוקטובר. שרים בכירים שלו חוגגים את מה שהיה. הרשות משלמת לרוצחים. אתם יודעים איך הם מחנכים את הילדים שלהם".
"אם לא חל שינוי מה עשינו בזה?", המשיך נתניהו. "הם קיבלו בעבר את הרצועה, ומה קרה? הם חוסלו וסולקו תוך פחות משנה. מי יילחם בטרוריסטים? מי יבטיח את זה? חייב להיות כאן שינוי. יש לנו הסכמה עם ארה"ב לגבי חיסול החמאס, יש הסכמה עם האמריקנים על השבת החטופים. אני מאמין שנגיע בסוף להסכמה גם בנושא הזה - שאי אפשר לשים בעזה מנהל אזרחי שתומך בטרור. זה לא ייתן כלום".
השר בני גנץ אמר: "אנחנו כגוף אסטרטגי צריכים לדחוף את המלחמה קדימה ולחשוב מה יקרה אחריה. אמרנו שלא ננהל את רצועת עזה ולא נסכים שחמאס ינהל את רצועת עזה. אנחנו נמשיך את הפעילות הביטחונית שלנו ככל שצריך, ובחדרים הנכונים נעסוק בהתהוות של מה שיהיה שם".
במהלך מסיבת העיתונאים עלו גם שאלות פוליטיות על אפשרות החלפת הממשלה, הרחבת הקבינט או הקדמת הבחירות. גנץ הבהיר: "כל חיי מדינת ישראל עמדה בעיניי לפני כל דבר אחר. המסקנה היחידה היא שעושים מלחמה עכשיו פוליטיקה אחר כך. עכשיו מלחמה". גם ראש הממשלה הצהיר ש"יהיה זמן לפוליטיקה בהמשך", וטען שהוא זוכה לתמיכה רבה.
גנץ הדגיש כי "קבינט המלחמה מתנהל טוב מאוד, ואני מציע לאנשים להיות קפדניים במה שהם משחררים ובאיזה קצב". נתניהו התייחס לדרישת סמוטריץ' להרחבת קבינט המלחמה וציין: "הוא לא היה מודע לנושא הדלק בגלל דחיפות הזמנים. על דרישתו אדבר איתו בהמשך".
לדברי גנץ, "ההסכם שאיתו נכנסנו לממשלת החירום הוא הסכם נכון וטוב והקבינט מנוהל בצורה טובה שמאפשרת את הניהול השוטף של המערכה. בתוך ההסכם הזה יש עמדה פנויה ללפיד להצטרף ללמשלה ואני אשמח מאוד שזה יקרה". מנגד, גלנט אמר: "אני חושב שהעיסוק בעניינים פוליטיים בשעה הזו גורם לפיצול".