ראש הממשלה בנימין נתניהו יבקר בסוף השבוע הבא בטורקיה וייפגש עם הנשיא רג'פ טייפ ארדואן – כך הודיעה הערב (חמישי) לשכתו של נשיא טורקיה. בהודעה הטורקית נמסר כי ארדואן יארח את נתניהו וכי במהלך הפגישות שיתקיימו במסגרת הביקור, ייבחנו היחסים הבי-לטראליים בין טורקיה לישראל. עוד נמסר כי השניים ידונו בצעדים שיש לנקוט כדי לשפר את שיתוף הפעולה בין המדינות.
יחסי ישראל-טורקיה - סיקור N12
- הרצוג בהצהרה לצד ארדואן: "בוחרים להתחיל במסע של אמון וכבוד"
- ארדואן הכריז רשמית על ניצחון: "טורקיה זכתה"
- אחרי הסירוב מביידן - נתניהו מנסה לתאם פגישה עם ארדואן
מדובר בביקור ראשון של ראש הממשלה בטורקיה, לאחר חידוש היחסים בין המדינות בשנת 2021 וביקורו של הנשיא הרצוג באנקרה שנה לאחר מכן. לא מדובר בביקור המדיני היחיד, ובשבוע הבא מתכנן נתניהו לצאת לפסגה עם ראש ממשלת יוון ומנהיגי קפריסין. גם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן יבקר בשבוע הקרוב בטורקיה וייפגש עם ארדואן.
הלוז המדיני בשבוע הקרוב
- 25 ביולי: אבו מאזן בטורקיה.
- 26-27 ביולי: נתניהו בקפריסין, תיערך פסגה עם רה"מ יוון ומנהיגי קפריסין.
- 28 ביולי: נתניהו בטורקיה לפגישה עם ארדואן.
בחודש שעבר דיווחנו ב"מהדורה המרכזית" כי נתניהו, שעדיין המתין אז להזמנה מנשיא ארה"ב ג'ו ביידן, צפוי לבקר בינתיים במקום אחר. בלשכתו ניסו בשבועות האחרונים לתאם ביקור ופגישה עם נשיא טורקיה ארדואן. בלשכת נתניהו סברו שארדואן ירצה את הפגישה הזו איתו לנוכח הניסיון לייצר יחסים מחודשים עם ישראל מאז שהנשיא הרצוג סלל את הדרך. לא רק הרצוג, אלא גם שר החוץ אלי כהן נפגש עם הנשיא הטורקי בפברואר. נתניהו עצמו שוחח עם הנשיא הטורקי לפני שבועיים ובירך אותו על ניצחונו בבחירות.
לפני כשנה וחצי נפגש נשיא המדינה יצחק הרצוג עם ארדואן, בביקור שנחשב להיסטורי ובישר על חזרת היחסים הדיפלומטיים בין המדינות. במהלך הביקור נשאו שני הנשיאים הצהרות משותפות בארמונו של ארדואן, והביעו תקווה לחיזוק הקשרים בין שתי המדינות.
"זה רגע חשוב מאד ביחסים בין מדינותינו, וזכות גדולה בשביל שנינו להניח יסודות לפיתוח יחסי ידידות בין מדינותינו ועמינו, ולבנות גשרים שחיוניים לכולנו", אמר הרצוג. "לצערי היחסים בין מדינותינו עברו תקופת בצורת מסויימת בשנים האחרונות. כעת, אני מאמין שהיחסים בין המדינות, ייבחנו במעשים שמשקפים רוח של כבוד הדדי. משקעי עבר אינם מתבטלים מאליהם, אבל אנחנו שני העמים, שתי המדינות, בוחרים להתחיל במסע של אמון וכבוד שיכלול שיח מעמיק בכל התחומים".
גם ארדואן הביע תקווה לשיפור היחסים בין המדינות והדגיש במיוחד את הרצון שלו לקדם שיתוף פעולה כלכלי בנושאי אנרגיה. "אני מאמין שביקור היסטורי זה יהווה נקודת מפנה ביחסים בין טורקיה לישראל", פתח ארדואן את דבריו. "המטרה המשותפת שלנו היא להמריץ ולהחיות מחדש את הדיאלוג הפוליטי בין המדינות, המבוסס על אינטרסים משותפים, תוך כבוד לרגישויות עתידויות".
"אם נוכל לקדם את שיתוף הפעולה הבי-לטראלי ואת הדיאלוג האזורי באמצעות אג'נדה חיובית, יהיה לנו קל יותר לטפל בנושאים שנויים במחלוקת", המשיך ארדואן. "חשוב במיוחד שנממש את פוטנציאל שיתוף הפעולה שלנו בתחומים שונים ובעיקר ביחסים הכלכליים והמסחריים. הבעתי בפני הנשיא את רצוננו לשתף פעולה בפרויקטים בתחום האנרגיה ובתחום אבטחת האנרגיה".
לפני כחודשים, ניצח ארדואן בסיבוב השני בבחירות בטורקיה את יריבו מהאופוזיציה כמאל קיליצ'דראולו, ונבחר לכהונה הוספת בנשיאות טורקיה. בטרם הסתיימה ספירת הקולות, הכריז ארדואן רשמית על ניצחונו: "אנו מנצחים באופן שבו איש אינו מפסיד. טורקיה היא המנצחת הגדולה".