הבית הלבן הוציא הערב (שני) הודעה חריגה נגד אישור החוק לביטול עילת הסבירות, זמן קצר לאחר אישור החוק במליאת הכנסת. "רואים באישור חלק מהרפורמה המשפטית דבר מצער", נמסר בהודעה מטעם הבית הלבן. "ארצות הברית קוראת לממשלת ישראל לפעול לקראת מציאת קונצנזוס באמצעות דיאלוג". הודעת הבית הלבן מגיעה לאחר שורה של התבטאויות מצד הנשיא ביידן וגורמים בכירים אחרים בממשל, המתנגדות לקידום החקיקה ללא הסכמה ציבורית. 

עוד בנושא - סיקור N12

בשבוע שעבר התארח בבית הלבן נשיא המדינה יצחק הרצוג, ונפגש עם הנשיא האמריקני, יום לאחר שביידן שוחח גם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. "אמרתי לנתניהו שהמחויבות שלנו לישראל יציבה", אמר ביידן בהצהרה לצד הרצוג. הוא הוסיף כי "ארה"ב מחויבת למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני". הרצוג השיב כי "יש לנו אויבים שחושבים שיש בינינו ויכוחים, אבל הם צריכים להבין ששיתוף הפעולה בינינו חזק".

בהצהרות הנשיאים, שניתנו בשולי הפגישה, לא הוזכרה המהפכה המשפטית במפורש, אך השניים שוחחו גם עליה, בין שאר הנושאים. בשיחה עם נתניהו, שנערכה לאחר ארבעה חודשי נתק, דנו ראש הממשלה ונשיא ארה"ב גם על התקדמות החקיקה המשפטית. בבית הלבן הבהירו כי החששות שלהם מהרפורמה לא נעלמו או קטנו, וכי הנשיא האמריקני ביטא אותם במלואם, "כפי שאומרים בין חברים".

בהצהרה שהוציאו בבית הלבן הבהירו כי "ביידן הדגיש בפני נתניהו את חשיבות ההסכמות בחקיקה", והביע את דאגתו גם לגבי התרחבות ההתנחלויות. עוד נמסר כי ביידן הדגיש בפני נתניהו את תמיכת ארה"ב בביטחונה של ישראל, וכי השניים ייפגשו "ככל הנראה לפני סוף השנה".

בסמוך לביקורו של הרצוג, פרסם העיתונאי הוותיק תומאס פרידמן מאמר חריף בניו יורק טיימס, לפיו הנשיא ביידן זימן אותו לבית הלבן כדי להעביר מסר לציבור הישראלי. לדברי פרידמן, נשיא ארה"ב מודאג מאוד מ"יציבותה ועתידה" של מדינת ישראל עקב החקיקה במסגרת המהפכה המשפטית. "אם ישראל וארה"ב לא יחלקו את אותם ערכים דמוקרטיים, לא נוכל לשמר את היחסים המיוחדים בין שתי המדינות".

נשיא ארה"ב הביע את התרשמותו מעוצמת ומשך ההפגנות בישראל, וסבור שזה מראה את החיוניות של הדמוקרטיה הישראלית. פרידמן סיכם: אם ישראל וארה"ב לא יחלקו את אותם ערכים דמוקרטיים, לא יישמרו היחסים המיוחדים בין שתי המדינות. בסוף מאמרו הבהיר פרידמן במסר לישראלים, בימין, בשמאל ומרכז:" ג'ו ביידן עשוי להיות הנשיא הדמוקרטי הפרו-ישראלי האחרון. אתם מתעלמים מדאגתו הכנה". עם זאת, גורם מדיני ישראלי התעקש אחרי פרסום הדברים: "מה שפרידמן ציטט מביידן לא נאמר אפילו בקירוב בשיחה עם נתניהו. נושא הרפורמה הוזכר בשולי השוליים של השיחה".

 

הנשיא ביידן והנשיא הרצוג בפגישה בבית הלבן (צילום: רויטרס)
"שיתוף הפעולה חזק". הנשיא ביידן והנשיא הרצוג בפגישה בבית הלבן | צילום: רויטרס

גם בשבוע שלפני פרסום המאמר, העריך הפרשן הבכיר תומס פרידמן, מקורבו של הנשיא ביידן, כי ארה"ב עשויה לבצע שינוי גישה מדיני כלפי ישראל, וייתכן שארה"ב לא תמשיך לתמוך בישראל באופן בלתי מסויג באו"ם ובבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג אם החקיקה המשפטית תעבור: "זה עלול להיות קשוח לישראל, אבל הכרחי - לפני שהיא יורדת סופית מהפסים".