שר החוץ אלי כהן הודיע הערב (ראשון) כי בכוונתו לזמן את שגריר אוקראינה בישראל יבהן קורניצ'וק לשיחת נזיפה במשרדו, וזאת בעקבות ההודעה החריפה שפרסם ברשתות החברתיות, שבה הוא טען כי "ממשלת ישראל הנוכחית בחרה בנתיב של שיתוף פעולה הדוק עם הפדרציה הרוסית. ה'ניטרליות" לכאורה של הממשלה היא עמדה פרו-רוסית מובהקת".
בהודעה שפורסמה בידי שגרירות אוקראינה בישראל נכתב כי "בעוד שמדינות דמוקרטיות מטילות סנקציות על רוסיה, ישראל הגבירה את המסחר עם המשטר עקוב מדם במוסקווה". השר כהן הגיב על הדברים: "חרף המורכבות מול רוסיה, ישראל התייצבה לצד אוקראינה מתחילת המלחמה, תמכה באופן פומבי בשלמותה הטריטוריאלית ושלחה סיוע הומניטרי באופן חסר תקדים".
עבר\EN
— Ukr Emb in Israel (@UKRinIsrael) June 25, 2023
שגרירות אוקראינה בישראל מציינת בצער כי ממשלת ישראל הנוכחית בחרה בנתיב של שיתוף פעולה הדוק עם הפדרציה הרוסית.
העדות לכך היא ברצף אירועים שנויים במחלוקת שאירעו מתחילת 2023 יחד עם היעדר כמעט מוחלט של סיוע הומניטרי לאוקראינה. בין אירועים אלו ראוי לציין ביקור של משלחת משרד החוץ…
"ישראל מעוניינת לקדם הסכם שלום עם ערב הסעודית. אנחנו מאוד אופטימים לגבי האפשרות להשגת הסכם כזה. מדובר בהסכם בר השגה, שאחריו יבואו מדינות נוספות", אמר כהן. "הדיונים בנושא הזה מתבצעים בכמה ערוצים, כאשר המרכזי בהם מתקיים באמצעות הממשל האמריקני. גם הסעודים מעוניינים בכך. להערכתנו, יש חלון הזדמנויות עד מרץ 2024, שלאחריו המערכת הפוליטית בארה"ב תתמקד במערכת הבחירות לנשיאות".
עוד התייחס שר החוץ לתהליך הפטור מוויזה לארצות הברית, ואמר כי הוא מתקדם כמתוכנן. "אנחנו מקיימים פגישות על כך באופן קבוע על מנת לעקוב אחרי ההתקדמות, ומארחים בארץ משלחות מארה"ב שעוקבות אחרי ההתקדמות. בחודש יולי אמור להתחיל פיילוט של חלק מההסכם ואנחנו משוכנעים שעד סוף ספטמבר נעמוד ביעדים".
"חשוב לציין את החלק המשמעותי שמשחק שגריר ארה"ב בישראל טום ניידס בתהליך", הוסיף כהן. "זו המורשת שלו, ולמרות שהוא מסיים את תפקידו כשגריר בימים הקרובים, ביקשתי ממנו שימשיך להיות מעורב גם אחרי סיום תפקידו כשגריר".
"החלטת ארה"ב להפסיק את שיתופי הפעולה מעבר לקו הירוק - שגויה"
על ההחלטה האמריקנית להפסיק את שיתוף הפעולה המדעי והטכנולוגי עם גורמים השוכנים מעבר לקו הירוק אמר כהן: "אני מתנגד להחלטה וחושב שהיא שגויה.במקרים דומים בעבר ממשלת ישראל דאגה לתת גיבוי מלא לגורמים שנפגעים מההחלטות האלו".
השר כהן עוד אמר כי "מפגש שרי החוץ של פורום הנגב שהיה מתוכנן ליולי נדחה, אך לא בוטל. הסיבה לדחייה היא ההחלטה על הרחבת הבנייה בהודה ושומרון. על פי התכנון, במפגש היו אמורות להשתתף 3-2 מדינות שלישראל אין איתן עדיין יחסים דיפלומטיים. אנחנו מאמינים כי גם במפגש שיתקיים בעתיד, המדינות האלו ישתתפו כחלק מהצעדים לקראת נורמליזציה איתן".