העיתונאי הוותיק תומאס פרידמן כתב במאמר חריף שפורסם הבוקר (רביעי, שעון ישראל) בניו יורק טיימס שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן זימן אותו לבית הלבן אחרי הפגישה עם הרצוג כדי להעביר מסר לציבור הישראלי. לדברי פרידמן ביידן מודאג מאוד מ"יציבותה ועתידה" של מדינת ישראל עקב החקיקה במסגרת המהפכה המשפטית. "אם ישראל וארה"ב לא יחלקו את אותם ערכים דמוקרטיים, לא נוכל לשמר את היחסים המיוחדים בין שתי המדינות".
"הנשיא ביידן לא יכול היה להיות ברור יותר במסר שלו לנתניהו בשיחתם: עצרו עכשיו, אל תעבירו משהו בעל חשיבות כה גדולה בלי הסכמה רחבה כי אתם תהרסו משהו בדמוקרטיה הישראלית ומשהו בקשר עם ארצות הברית שאולי לא תוכלו להחזיר", כתב פרידמן על דברי ביידן.
לדברי פרידמן, המלצתו של נשיא ארצות הברית היא לקחת את הזמן כשמעבירים משהו בסדר גודל כזה ולא למהר ולהשיג את ההסכמה הרחבה ביותר. תנועת המחאה החריפה מראה שזה לא רק קרב בין הקואליציה לאופוזיציה - אלא מאבק על נשמתה של האומה.
ביידן מקווה שממשלתו של נתניהו תפסיק לדהור לחקיקת הרפורמה המשפטית, לפי פרידמן, והוא מנסה לתמרן את העניין ברגישות ולא להתערב בפוליטיקה הפנימית, אך כידיד של ישראל, הרגיש שהוא לא יכול לשתוק בנושא.
נשיא ארה"ב הביע את התרשמותו מעוצמת ומשך ההפגנות בישראל, וסבור שזה מראה את החיוניות של הדמוקרטיה הישראלית. פרידמן סיכם: אם ישראל וארה"ב לא יחלקו את אותם ערכים דמוקרטיים, לא יישמרו היחסים המיוחדים בין שתי המדינות.
בסוף מאמרו הבהיר פרידמן במסר לישראלים, בימין, בשמאל ומרכז:" ג'ו ביידן עשוי להיות הנשיא הדמוקרטי הפרו-ישראלי האחרון. אתם מתעלמים מדאגתו הכנה".
עם זאת, גורם מדיני ישראלי התעקש אחרי פרסום הדברים: "מה שפרידמן ציטט מביידן לא נאמר אפילו בקירוב בשיחה עם נתניהו. נושא הרפורמה הוזכר בשולי השוליים של השיחה".
בנוסף על כך, בית הנבחרים בארה"ב אישר הלילה ברוב של 412 תומכים מול 9 מתנגדים הצעת החלטה המביעה תמיכה מלאה בישראל, מגנה אנטישמיות וקובעת שישראל אינה מדינה גזענית או מדינת אפרטהייד.
נשיא המדינה יצחק הרצוג הגיע אמש לפגישה עם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בבית הלבן בוושינגטון. בהצהרתו, אמר ביידן: "אמרתי לנתניהו שהמחויבות שלנו לישראל יציבה". עוד הוא הוסיף כי "ארה"ב מחויבת למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני". הרצוג התייחס לדבריו של נשיא ארה"ב: "יש לנו אויבים שחושבים שיש בינינו ויכוחים, אבל הם צריכים להבין ששיתוף הפעולה בינינו חזק".
בשבוע שעבר העריך הפרשן הבכיר תומס פרידמן, מקורבו של הנשיא ביידן, כי ארה"ב עשויה לבצע שינוי גישה מדיני כלפי ישראל, וייתכן שארה"ב לא תמשיך לתמוך בישראל באופן בלתי מסויג באו"ם ובבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג אם החקיקה המשפטית תעבור: "זה עלול להיות קשוח לישראל, אבל הכרחי - לפני שהיא יורדת סופית מהפסים".