נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עורר סערה שעדיין נמשכת לאחר שאמר שהוא לא יזמין "בזמן הקרוב" את ראש הממשלה נתניהו בשל דאגתו מקידום המהפכה המשפטית וממצבה של הדמוקרטיה הישראלית. בריאיון ששודר הערב (שבת) עם השגריר לשעבר של ארה"ב בישראל, דן קרצר, יהודי דתי שהיה הדיפלומט האמריקני הבכיר בארץ בזמן ממשל ביידן, הוא הזהיר מפני החמרת המשבר – ותקף את התנהלות חברי הליכוד שתקפו את הנשיא.
מה דעתך על המחלוקת הנוכחית בין ביידן לנתניהו?
"תראה, מצד אחד, היחסים בין ישראל לארצות הברית הם נצחיים, כך אני מקווה. הם היו חזקים, מאז ומתמיד למרות חילוקי דעות רבים בין המדינות. בימים אלה יש מחלוקת שמדאיגה אותנו בכל הנוגע למה שכינינו: ערכים משותפים, ולשאלה לאן פניה של הדמוקרטיה בישראל. סירובו של הנשיא להזמין לוושינגטון עוד מהדהד. אני חושב שהנשיא נעזר בכוחה של הסמליות, כדי להעביר מסר לראש ממשלת ישראל, שחשוב שישראל תחזור למסלול. ביקור בוושינגטון תמיד מצליח. מצטלמים יחד במשרד הסגלגל, לוחצים ידיים ומחייכים, אבל אנחנו נמצאים בשלב שבו האתגרים שמציב הכיוון שישראל פנתה אליו, העבירו, לדעתי, לנשיא מסר, והוא, שמוטב לחכות עכשיו, ולראות לאן ראש הממשלה והקואליציה בישראל יפנו".
"התגובות כלפי ביידן מחברי מפלגתו של נתניהו, הכרזות המזעזעות שתומכיו נושאים, אני בטוח שהממשל אינו יכול להעלים עין. לרוע המזל, חווינו את זה לפני כמה שנים, בימי הממשל של אובמה, כאשר גורמים רשמיים ומחוקקים ישראלים חשבו שמן הראוי לומר דברים איומים ונוראים על אודות מנהיגים אמריקנים. ככה אנחנו לא מדברים זה עם זה, אפילו אם יש לנו חילוקי דעות. ולמרבה המזל, ממשל ביידן לא הגיב בחריפות. הם סכרו את פיהם... הם לא מתחו ביקורת אישית אפילו על גורמים ישראליים שאולי מגיעה להם ביקורת. אני באמת מקווה שהמנהיגים הישראלים יניחו את זה מאחוריהם ויחדלו מזה".
"מקווה שרה"מ יצליח לפקח על הקואליציה"
מה עלולות להיות ההשלכות של המחלוקת הזו אם היא תימשך?
"מי יודע? זה לא נגמר, ולכן קשה לחזות לאיזה כיוון זה יפנה. אבל קשה לדעת. מה יקרה אם לא ייחתם הסכם, ומיד אחרי חג הפסח המתח הזה יגאה שוב? אם כך, נראה שעוד לא הגענו לתחתית. ארצות הברית מבינה שישראל היא מדינה ריבונית, היא מחליטה את החלטותיה בעצמה. היא לא תקבל החלטה פשוט משום שארצות הברית רוצה שתקבל אותה. אבל גם ארצות הברית היא מדינה ריבונית, וביכולתה לקבל החלטות אשר ליחסים העתידיים בין המדינות. אנחנו איננו מעוניינים שההחלטות הללו יהוו אתגר למערכת היחסים שהייתה מצוינת בעבר".
האם עוד ניתן לאחות את הקרע?
"בוודאי. זה נמצא בידיהם של הנושאים ונותנים בישראל. ואני מקווה שבסופו של דבר ראש הממשלה יצליח לפקח על הקואליציה, ולהעביר חבילת רפורמות שיש עליה הסכמה רחבה, שיחזירו אותנו למסלול".