משבר מדיני: נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן התבטא אמש (שלישי) באופן חריג נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בעקבות המהפכה המשפטית, ואמר בתדרוך לכתבים: "אני מודאג לגבי ישראל, היא לא יכולה להמשיך ללכת בדרך הזו". בסיום דבריו הבהיר הנשיא: "לא אזמין את נתניהו לבית הלבן בעתיד הקרוב".

"כמו הרבה תומכים חזקים של ישראל, אני מאוד מודאג", הוסיף ביידן. "הם לא יכולים להמשיך בדרך הזאת, הבהרתי את זה". נשיא ארה"ב הוסיף כי הוא "מקווה שהפוליטיקאים בישראל יוכלו להשיג פשרה על הרפורמה המשפטית", וטען ש"ארה"ב לא רוצה להתערב בפוליטיקה המקומית בישראל". לאחר שנחת בבית הלבן, ביידן התייחס שוב לנושא, ואמר: "אני מקווה שנתניהו ייסוג מזה, ישראל צריכה להבין שהמצב לא טוב".

רה"מ נתניהו לא נשאר חייב, והשיב לנשיא: "ישראל היא מדינה עצמאית שמקבלת את החלטותיה על פי רצון אזרחיה ולא על סמך לחצים חיצוניים, כולל מחברינו הטובים ביותר". עוד הוא הוסיף: "אני מכיר את הנשיא ביידן למעלה מ-40 שנה ואני מעריך את מחוייבותו רבת השנים לישראל. הברית בין ישראל לארה"ב היא איתנה והיא תמיד מתגברת על חילוקי הדעות שמתגלים מעת לעת בינינו. הממשלה בראשותי מחויבת לחיזוק הדמוקרטיה על ידי החזרת האיזון הראוי בין שלוש הרשויות, אותה אנו שואפים להשיג בהסכמה רחבה".

שר התרבות והספורט מיקי זוהר מיהר להגיב על דברי הנשיא האמריקני, וכתב בעמוד הטוויטר שלו: "עצוב שגם הנשיא ביידן נפל קורבן לפייק ניוז שהופץ בישראל כנגד הרפורמה המשפטית המוצדקת שלנו". אולם, דקות בודדות לאחר מכן, הוא מחק את הציוץ "מתוך כבוד ליחסים החשובים עם בעלת הברית הכי גדולה". עוד הוא הוסיף: "הלב נשבר לראות כמה נזק נגרם לישראל מכל הפייק ניוז שהופץ בקשר לרפורמה המשפטית המוצדקת שלנו".

גם שר התפוצות, עמיחי שיקלי, ביקר את דבריו של הנשיא ביידן: "ישראל היא מדינה ריבונית. ביקורת ניתן להעביר בשמחה, אבל מי שקובע מי יוביל אותה ולאן זה העם ורק העם באמצעות נבחריו - כמו באמריקה". 

מנגד, יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד תקף את הממשלה וטען כי גרמה נזק רב. "במשך עשרות שנים ישראל הייתה בעלת הברית הקרובה ביותר של ארה"ב, הממשלה הקיצונית בתולדות המדינה קילקלה את זה בשלושה חודשים", כתב.

 

 

גם שר הביטחון לשעבר ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ התייחס ותמך בדבריו של ביידן: "הנשיא ביידן שיגר הלילה קריאת השכמה דחופה לממשלת ישראל. פגיעה ביחסים עם ארה"ב, ידידתנו הטובה ביותר ובעלת בריתנו החשובה ביותר – היא פיגוע אסטרטגי. רה״מ חייב להנחות את צוותי המו"מ שלו בנוגע לחקיקה המשפטית, לפעול מהר כדי לתקן את המצב ולשמור על הדמוקרטיה הישראלית שבבסיס הערכים האלו. לא פחות חשוב, עליו לנהוג באחריות מדינית וביטחונית – להודיע עוד הלילה שהשר גלנט יישאר בתפקידו, להפקיע את סמכויות הביטחון מהשר סמוטריץ׳, ולא לאפשר את ההשתוללות של השר בן גביר".

 

המהפכה המשפטית - סיקור N12

בטור דעה שכתב אתמול העיתונאי תומס פרידמן בניו יורק טיימס, הוא מתח ביקורת על המהפכה המשפטית ומשפחת נתניהו - וקרא שלא להזמין אותם לארה"ב "עד שיתנצלו". פרידמן, מבקר חריף של נתניהו, התייחס לנאומו אתמול של רה"מ, שבו הודיע על השהיית החקיקה. "בפעם הראשונה, מנהיגה של ישראל הוא שחקן לא הגיוני, וסכנה לא רק לישראלים, אלא גם לאינטרסים וערכים אמריקניים".

 

"כבר מיומה הראשון, היה ברור לרבים מאיתנו שהממשלה הישראלית הזאת תגיע לקיצוניות שאיש לפניה לא העז מעולם. ללא מעקה בטיחות, היא תגרור את ארה"ב ויהדות העולם לחצות קווים אדומים שהם מעולם לא חלמו שיחצו, ואולי תערער את היציבות בירדן ואת הסכמי אברהם, תחסל כל תקווה לפתרון שתי המדינות ותביא את ישראל בשנתה ה-75 על סף מלחמה אזרחים".

בכתבה אחרת, העיתון האמריקני דיווח על דאגה גדולה בבית הלבן מהמשבר הפוליטי בישראל. על רקע פסגת הדמוקרטיה שמארגן ממשל ביידן שהחלה אתמול, רואים בוושינגטון את המצב בישראל, לצד כמה בעלות ברית נוספות, כמבחן ליכולתו של הממשל האמריקני להגן על דמוקרטיות ברחבי העולם מפני טרנדים אוטוריטריים ברוח סין ורוסיה. על פי הדיווח בעיתון האמריקני, המהפכה המשפטית בישראל היא כמו "ענן המרחף מעל הפסגה".


שגריר ארצות הברית בישראל טום ניידס הודיע מוקדם יותר היום שראש הממשלה נתניהו יוזמן לביקור בוושינגטון לאחר חג הפסח. במענה לשאלות כתבים, חשף ניידס את ההזמנה המסתמנת, אך האמריקנים לא ירצו שהביקור יצא לפועל לפני שהפשרה תיסגר או שהחקיקה תרד מסדר היום.

מחאת ענק בתל אביב (צילום: ap)
בבית הלבן "מודאגים מהמצב בישראל". הפגנות ענק נגד המהפכה המשפטית בתל אביב, השבוע | צילום: ap

המעורבות האמריקנית הייתה מאוד משמעותית בכל חודשי המשבר האחרונים, מההצהרות של בלינקן פומבית שהוא רוצה שישראל תישאר דמוקרטית, דרך הטלפון של ביידן לראש הממשלה וגם ביממה האחרונה סביב פיטורי גלנט הטלפון עבד שעות נוספות עם דברים מאוד ברורים: "צריך להגיע להתפשרות עכשיו, זו לא הדרך". במשך כל התקופה נתניהו מאוד רצה להגיע לוושינגטון.

במהלך ביקורו של נתניהו בלונדון ביום שישי, הושמעה גם ביקורת מצד ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק על המהפכה המשפטית. "החשיבות בשמירתם של הערכים הדמוקרטיים המשותפים, העומדים בבסיס הקשר בין שתי המדינות, כולל ברפורמה המשפטית המוצעת בישראל", אמר. ההצהרה המשותפת של השניים שתוכננה להיערך בסיום הפגישה - בוטלה.

המחאה מחוץ לכנסת
מחאה מחוץ לכנסת נגד המהפכה המשפטית, השבוע

בחודש שעבר אמר השגריר האמריקני כי "ממשל ביידן ייעץ לישראל ללחוץ על הבלמים עם קידום השינוי במערכת המשפט". בריאיון לפודקאסט של CNN, הוסיף ניידס כי האמריקנים העבירו לנתניהו מסר שאינם יכולים לעזור לו בנושאים שחשובים לו, "כאשר החצר האחורית שלו בוערת". ניידס אומנם הבהיר שלא יקבעו לישראל איך ייראה בית המשפט העליון, אבל באותה נשימה תיאר לחץ אמריקני שהיה שמור בעבר בעיקר לנושאי שטחים והתנחלויות.

"מה שמאחד את ישראל וארה"ב - זה ערך הדמוקרטיה", אמר ניידס בריאיון. "זו הדרך שבה אנחנו מגינים על ישראל באו"ם, זה איך שאנחנו עומדים על הערכים שאנחנו חולקים. אז אמרנו לו, כמו שאני אומר לילדים שלי, תאט, לחץ על הבלמים, תאחד את המפלגות, זה מורכב מאוד. אתה הולך מהר מדי". הוא הוסיף כי "לביידן מאוד אכפת מישראל - כשהוא מדבר הוא מדבר מתוך אכפתיות. איך הוא אמר פעם? אתה לא צריך להיות יהודי כדי להיות ציוני. וכך הוא מתנהג".