המשבר גדל - סדקים חדשים נפערים: הצהרתו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמש (בין שלישי לרביעי), לפיה לא יזמין בקרוב את ראש הממשלה נתניהו לביקור בבית הלבן, טלטלה את המערכת הפוליטית והרימה דגל אדום המזהיר מהתפוררות יחסי ישראל-ארה"ב. אחרי שורת התבטאויות בעייתיות של חברי ליכוד נגד הממשל האמריקני, ראש הממשלה נתניהו הנחה אותם לא לדבר בתקשורת בנושא - ושלח בעצמו זמן קצר לאחר מכן מסר לעולם.

נתניהו השתתף היום ב"וועידה למען הדמוקרטיה" בהשתתפות מנהיגים מכל העולם ואמר בהתייחס למסרים המודאגים מארה"ב ומהעולם: "אני חושב שאפשר להשיג איזון ולכן עודדתי הפסקה כדי להגיע לקונצנזוס. אנחנו עסוקים בשיח הזה. מספר ממשלים הביעו דאגה, אבל בדיון הזה יש הזדמנות לחזק את הדמוקרטיה". עוד אמר: "אלו זמנים דרמטים אבל אנחנו רוצים לנוע מהפגנות לשיח. אני רוצה להבטיח לכם שישראל תמיד תישאר דמוקרטיה בליבו של המזרח התיכון".

גורם בכיר בבית הלבן בחר להגיב בחריפות, ואמר לכתב העיתון היהודי-אמריקני "Forward", ג'יקוב קורנבלאו, כי "מנהיגי הימין יכולים להשמיץ את ממשל ביידן כמה שירצו, זה לא יעזור". עוד הוסיף אותו גורם בכיר כי נתניהו ורון דרמר נפלו למיסקלקולציה - טעות חמורה בהבנת התגובה האמריקאית להפיכה המשפטית. "אין תרחיש בו בירושלים רצו להיות במקום בו הם נמצאים כעת. כפי שהנשיא ציין מה שיקרה מעתה תלוי ברון ובביבי", כתב.

דן אילוז (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
ח"כ דן אילוז, הליכוד | צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

כמו כן, שעות ספורות לפני ועידת הדמוקרטיה שיזם הבית הלבן, שבה צפוי להשתתף ראש הממשלה נתניהו, ח"כ דן אילוז מהליכוד פנה במכתב לכל חברי הקונגרס האמריקני ויצא נגד אמירותיו של ביידן - כפי שפורסם ב"ישראל היום". ח"כ אילוז פנה לנציגים הרפובליקנים והדמוקרטים, וטען בפניהם שהצהרת הנשיא היא "חציית קו אדום בין המדינות". עוד ציין כי תפקידם כרשות המחוקקת הוא להפעיל את כובד משקלם כדי למנוע הצהרות מסוג זה מצד הנשיא האמריקני בעתיד.

"חברים לא מתנהגים כך אחד כלפי השני", כתב חבר הכנסת "רוח הדמוקרטיה היא לאפשר לאומה להגדיר את עתידה בעצמה. ההאשמות שהשמיע הנשיא ביידן היוו התערבות בוטה בתהליך הדמוקרטי של ישראל על ידי השמעת ביקורת על נושאים פנימיים שיש להגדיר אותם בצורה פנימית".

"רוח הדמוקרטיה היא לאפשר לאומה להגדיר את עתידה בעצמה"

ח"כ דן אילוז במכתבו לחברי הקונגרס האמריקני

בסביבתו הסבירו ל-N12 כי מדובר ב"פעולה עצמאית לחלוטין. חבר הכנסת עומד בקשר עם חברי קונגרס ומטרתו של המכתב היא להציב תמרור בנושא. חלק לא קטן מהרפובליקנים מאוד מסכים עם הגישה של ח"כ אילוז וגינו חלק מהקריאות של ביידן בנושא ישראל".

הבית הלבן בוושינגטון (צילום: 123RF‏)
גורם בבית הלבן: "אין תרחיש שבו ירושלים הייתה רוצה להיות במקום שבו היא נמצאת עכשיו" | צילום: 123RF‏

יחסי ישראל-ארה"ב: כך זה נראה בעבר

במכון למחקרי ביטחון לאומי מדגישים כי מאז קום המדינה שוררת בין ישראל לארה"ב מערכת יחסים קרובה, המוגדרת לעיתים גם כ"יחסים מיוחדים". יחסים שנרקמו והתחזקו לאורך השנים, לאור ערכים, אינטרסים ורעיונות משותפים, שבאו לידי ביטוי ביחסי אמון ושיתופי פעולה פורצי דרך. עוד הם מדגישים כי "בראש ובראשונה סייעה לשימור יחסים אלה ההבנה בארצות הברית כי שתי המדינות חולקות ערכים משותפים של חופש, דמוקרטיה שמירה על זכויות האזרח". כך נראו הפגישות הראשונות של ראשי הממשלה עם נשיאי ארה"ב - בעשרים השנים האחרונות.

לפיד-ביידן

יאיר לפיד התמנה לתפקידו כראש ממשלת ישראל ה-14 ב-1 ביולי 2022, במסגרת הסכם הרוטציה עם נפתלי בנט. זאת, במקביל להמשך כהונתו כשר החוץ. 13 ימים בלבד לאחר מינויו לתפקיד, נחת נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בישראל וזכה לקבלת פנים חמה. "לא צריך להיות יהודי כדי להיות ציוני", אמר עם נחיתתו בנמל התעופה. לפיד כינה אותו "ציוני גדול ואחד החברים הטובים ביותר שהיו לישראל". 

ביקור ביידן בישראל (צילום: ap)
ביקור ביידן בישראל בזמן כהונת לפיד | צילום: ap

"כבוד הוא לי לעמוד כאן שוב לצד ידידים ולבקר במדינה היהודית העצמאית – ישראל", אמר אז ביידן במעמד קבלת הפנים. "הנשיא ניקסון היה הנשיא האמריקני הראשון שביקר בישראל, ב-1974. אני הייתי בביקור הראשון שלי, כפי שהזכרת, כסנטור מדלאוור ב-1973 – שבועות ספורים לפני שפרצה מלחמת יום הכיפורים, ובחלקי נפלה לי הזכות להתראות עם ראש הממשלה גולדה מאיר. לא אשכח איך ישבתי ליד אדון מימיני ששמו היה רבין. אני נזכר בכך כעת ואני מבין שהיה לי הכבוד העצום להיות חלק מההיסטוריה של המדינה הזו".

בנט-ביידן 

ב-13 ביוני 2021, בתום משבר פוליטי עמוק ובשיאו של המאבק במשבר הקורונה, הושבע בנט כראש ממשלת ישראל ה-36. כחודש וחצי לאחר כניסתו לתפקיד, ב-27 באוגוסט 2021, התפנה בנט לביקורו הרשמי הראשון בארה"ב ולהיפגש עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן.

נפתלי בנט וג'ו ביידן (עיבוד: רויטרס)
בעיצומו של משבר הקורונה: בנט וביידן נפגשו | עיבוד: רויטרס

השניים שוחחו כ-50 דקות בחדר האוכל הפרטי של ביידן. הנשיא הצהיר "הפכנו (הוא ובנט) לחברים טובים" והדגיש כי אם המגעים הדיפלומטיים עם טהרן ייכשלו - יפנה לנתיבים אחרים. כמו כן, בישר על התפתחות משמעותית במגעים לפטור מוויזה עבור ישראלים. בנט הודה לביידן על הגיבוי: "סומכים על תמיכתך וישראל יודעת שאין לה בת ברית אמינה וטובה יותר בעולם מאשר ארה"ב".

נתניהו-אובמה

בשנת 2013 נבחר נתניהו לכהן כראש הממשלה בפעם השלישית - והושבע ב-18 במרץ 2013. שלושה ימים בלבד לאחר השבעתו, נפגש ראש הממשלה עם נשיא ארה"ב דאז ברק אובמה. נשיא ארה"בנחת בישראל לביקור של שלושה ימים, ובמהלכו צפה במערכות ההגנה האווירית, בהם סוללת כיפת ברזל ומערכת שרביט קסמים שממשלו סייע אז במימונן.

אובמה ונתניהו בביקור אובמה בישראל (צילום: אבי אוחיון, פלאש 90)
התמונה המפורסמת מביקורו של אובמה בישראל, 2013 | צילום: אבי אוחיון, פלאש 90

את אובמה הדריך בסיור ראש הממשלה, בנימין נתניהו. בנאומו אמר נשיא ארה"ב בעברית: "טוב להיות שוב בארץ", לאחר מכן הוסיף כי "ארה"ב גאה לעמוד לצד ישראל כבת הברית החזקה ביותר והחברה הטובה ביותר".

2009-2001

בנימין נתניהו

31 במרץ 2009: נתניהו מושבע לתפקיד ראש ממשלה

18 במאי 2009: נתניהו נפגש עם נשיא ארה"ב אובמה, כחודש וחצי לאחר כניסתו לתפקיד 

אהוד אולמרט

4 במאי 2006: אהוד אולמרט מושבע לתפקיד ראש ממשלה

22 במאי 2006: אהוד אולמרט נפגש עם נשיא ארה"ב דאז ג'ורג' בוש ב-22 במאי 2006

ג'ורג' בוש מבקר בישראל (צילום: רויטרס, רויטרס1)
אהוד אולמרט, שמעון פרס וג'ורג' בוש, במהלך ביקורו בישראל | צילום: רויטרס, רויטרס1

אריאל שרון

7 במרץ 2001: אריאל שרון מושבע לתפקיד ראש ממשלה ונפגש ימים ספורים לאחר מכן עם נשיא ארה"ב דאז, ג'ורג' בוש.