במשך חצי שעה: ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח אמש (ראשון) עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, על המהפכה המשפטית, לראשונה מאז שעלתה לסדר היום. הנשיא הדגיש ש"על השינויים במערכת המשפט להיעשות בתמיכה ציבורית רחבה", והציע את עזרתו במטרה "להגיע לפשרה שתממש את הערכים הדמוקרטים של איזונים ובלמים". מנגד, נתניהו הבהיר לביידן ש"ישראל הייתה ותהיה דמוקרטיה חזקה ותוססת".
העיתוי שבחר הנשיא לחייג לנתניהו הוא בעל חשיבות גבוהה, מכיוון שביידן מבין שמושב הכנסת עומד להסתיים, ועל נתניהו לנסות להגיע לפשרה. לצד השיח על המהפכה המשפטית, ביידן הביע את הצורך לנקוט בצעדים מידיים להפחתת המתיחות הביטחונית, גינה את פעולות הטרור ודרש לשמור על האפשרות לפתרון שתי המדינות. ראש הממשלה עדכן את הנשיא על הפיגוע שאירע היום בחאוורה, שבו נפצע אזרח ישראלי באורח בינוני, ואמר כי "ישראל תמשיך לפעול בכל מקום נגד המחבלים ואדריכלי הטרור".
לטענת לשכת נתניהו, השיחה התמקדה באיום האיראני והרחבת מעגל השלום. נתניהו לא הוזמן על ידי הנשיא לביקור מדיני בוושינגטון, אך השניים הסכימו להישאר בקשר תדיר בשבועות הקרובים.
לפני חודש, הנשיא ביידן התייחס לראשונה למהפכה המשפטית בישראל, בטור של העיתונאי תומס פרידמן שפורסם בניו יורק טיימס. הנשיא טען כי "מדובר בשינויים מרחיקי לכת", וכי צריך להשיג קונצנזוס כדי שהעם "יקנה" אותם.
עוד הוסיף באותו הריאיון: "החוכמה של הדמוקרטיה האמריקנית והדמוקרטיה הישראלית היא ששתיהן בנויות על בסיס מוסדות חזקים, על מערכת של בלמים ואיזונים, על מערכת משפט עצמאית. חשוב מאוד לבנות קונצנזוס לשינויים מרחיקי לכת כדי להבטיח שהעם יקנה אותם והם יוכלו להתקיים".
המהפכה המשפטית - סיקור N12
- בצה"ל אישרו: חיילי סדיר יוכלו להשתתף בהפגנות
- ברורות ומנומקות: האזהרות של הבכירים ביותר
- הפגישה המפתיעה של אהוד ברק ובצלאל סמוטריץ'
- הפגישה הלילית של חברי הליכוד ואנשי העסקים
- בג"ץ: בן גביר לא יכול לתת הנחיות למשטרה
הפעם האחרונה שהשניים שוחחו הייתה לפני חודשיים, לאחר הפיגוע הרצחני בירושלים בבית הכנסת בנווה יעקב. בשיחה, ביידן הציע את תמיכתה של ארצות הברית לישראל והבהיר כי "ארה"ב מחויבת לביטחונה של ישראל". קודם לכן, הנשיא האמריקני חייג לנתניהו ובירך אותו על הניצחון בבחירות, שישה ימים לאחר יום הבחירות. "אנחנו אחים, נעשה היסטוריה ביחד. המחויבות שלי לישראל היא בלתי ניתנת לערעור. ברכות, חבר, ודרישת שלום חמה לשרה", אמר ביידן.
גם שר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן, העלה במהלך ביקורו בישראל את נושא המהפכה המשפטית בפני נתניהו. בפגישה הסגורה, הועבר המסר כי אם תהיה פגיעה משמעותית בערכים הדמוקרטיים ובמבנה המשטרי של ישראל, יהיה לארה"ב מאוד קשה להמשיך ביחסים בין המדינות כמו בעבר. בלינקן ביקש מראש הממשלה להבין מהם התוכניות המשפטיות, והעלה את הסוגיה הזו גם בפגישה בארבע עיניים שקיים בלינקן עם שר החוץ אלי כהן.