תקלת מחשוב פגעה במערכות שונות הבוקר (שישי) ברחבי ישראל: מערך הסייבר הלאומי מדווח כי מדובר בתקלה טכנית עולמית שמשפיעה על מערכות טכנולוגיות רבות ברחבי העולם, והתופעה אינה ייחודית לישראל. חברת טכנולוגיית הסייבר הבין-לאומית קראודסטרייק (CrowdStrike) הוציאה הבוקר התרעה טכנית בנוגע ל"בעיה משמעותית" המשפיעה על מערכות Windows ברחבי העולם. בעקבות הבעיה שובשה פעילות כמה חברות תעופה ונמלי תעופה מרכזיים, ונוצרו שיבושים ועומסים בתעבורה העולמית.  

לפי הדיווחים המצטברים, עדכון תוכנה שהפיצה במהלך הלילה קראודסטרייק הביא לקריסת מערכות מחשב בכל העולם. מסכי מחשב, כולל במערכות ציבוריות, מערכות ארגוניות ובעסקים, מציגים את "מסך המוות הכחול" (blue screen of death) של מערכת Windows. קראודסטרייק צוללת ב-13% במסחר המקדים בניו יורק.

בישראל נפגעו כתוצאה מהפגיעה מערכות שלמות ודווח על בעיות שונות ברחבי הארץ. משרד הבריאות עדכן ש"תקלה עולמית נרחבת" בשרתי מחשבים השפיעה בין היתר על בתי חולים ועל שירותי בריאות נוספים ברחבי הארץ ושבמשרד פועלים מול החברה העולמית על מנת לטפל במהירות בתקלה. לפי הודעת המשרד, אין פגיעה בטיפול הרפואי במטופלים בבתי החולים שהושפעו מהתקלה.

תקלה במערכות קראודסטרייק (צילום: AP)
שיבושים במערכות מחשב בנמל התעופה בלוס אנג'לס בעקבות התקלה של קראודסטרייק | צילום: AP

בארץ: אלו הגופים שנפגעו מהתקלה

לפי הודעת משרד הבריאות, התקלה משפיעה על בתי החולים הבאים: שערי צדק, הלל יפה, לניאדו, ברזילי, שיבא, וולפסון, שמיר אסף הרופא, רמב"ם, מעייני הישועה, נהריה, פוריה, בני ציון, זיו, בית החולים הצרפתי בנצרת, בית החולים האיטלקי בנצרת וכן על קופת חולים מאוחדת. בשלב זה, בתי החולים עברו לעבודה ידנית.

ממד"א נמסר כי כל קווי החירום 101 פועלים כסדרם. ממשרד הבריאות נמסר כי במידה ונתקלים בקשיים במענה, ניתן להתקשר למוקד 100. ממערך הכבאות נמסר כי מוקד החירום 102 פועל כסדרו.

מבית החולים לניאדו נמסר כי צוות מחלקת המחשוב הצליח להחזיר את כלל המערכות בבית החולים לתפקוד מלא, כי בשום רגע לא היה חשש למחיקת מידע או נזק למערכת וכי לא נגרמה הפרעה לטיפול במטופלים. מבית החולים שערי צדק נמסר כי צוותי מערכות המידע הצליחו להחזיר את מערכות המחשוב לפעולה. בית החולים הצרפתי בנצרת עדכן שמערכות המחשוב בבית החולים חזרו לתפקוד מלא לאחר שהושבתו עקב התקלה העולמית.

חברת החשמל הודיעה שמערכותיה גם נפגעו עקב התקלה ושמספר החירום 103 אינו פעיל כתוצאה מכך. בחברה ביקשו ליצור עמה קשר במקרה של סכנת חיים ומקרי חירום בלבד, כגון חוט קרוע או עמוד שנפל, דרך עמוד הפייסבוק שלה או במספרי הטלפון: 054-6120063, 054-6120846, 054-5838074.

גם בנק ישראל עדכן כי תקלה טכנית עולמית במערכת קראודסטרייק מייצרת השפעה חלקית על המערכת הבנקאית, שמודעת לאירוע ומטפלת בו. הפיקוח על הבנקים עוקב אחר הנושא ויעדכן בהתאם לצורך. מחברת שבא נמסר כי מערכות התשלומים הלאומיות שבניהולה ובתפעולה פועלות בצורה תקינה.

מבנק מזרחי טפחות נמסר מוקדם יותר כי בבנק "חווים קשיים ועושים את מירב המאמצים לייצר מעקף טכנולוגי שיאפשר להעניק שירות מיטבי. צוותי הנדסה פועלים בכדי לסיים את התקלה בהקדם". בהמשך עדכן הבנק כי אתר הבנק, האפליקציה והכספונים חזרו לפעול באופן סדיר וניתן לבצע באמצעותם פעולות כרגיל. מוקדם יותר היו תקלות גם בגישה לאפליקציות של הבנק הדיגיטלי וואן זירו, אך בבנק מוסרים כי הבעיה תוקנה וכי המערכות עובדות כעת כשורה.

דואר ישראל שמסר שבעקבות התקלה לא ניתן לקבל שירות ביחידות הדואר, במוקדים הטלפוניים ובאתר. משרד התקשורת מסר כי הוא עוקב אחר האירועים וביצע הערכת מצב לבחינת השפעת התקלה העולמית. חברת נמלי ישראל מסרה כי עבודתם של חלק ממערכות המחשוב שלה שובשה הבוקר בשל התקלה הטכנית העולמית בחברת קראודסטרייד. החברה מטפלת בנושא באמצעות צוותים טכניים.

לפי דיווחים, התקלה פגעה גם במערכות המחשב בסניפי רשת המזון קרפור, אך ברשת פועלים להתמודד עם התקלה ופעילות המכירה בסניפים נמשכת. מערכות הקופות בשירות עצמי הושבתו והקונים הוכוונו לפנות למערך הקופות המאוישות.

תקלות במערכות מישראל ועד אוסטרליה

התקלה במערכת של קראודסטרייק פוגעת גם במערכות פנימיות של החברות וגם במערכות המוצגות למשתמשים, כולל מערכות מידע בנמלי תעופה ותחנות דלק בעולם. עם הגופים שנפגעו נמנים מערכות בנקים, מערכות בריאות כולל בתי חולים.

ישראל אינה המדינה היחידה שנפגעה מהתקלה: בארה״ב מוקד המשטרה 911 הפסיק לתפקד ומנהל התעופה הפדרלי קרקע טיסות רבות בשל בעיות תקשורת. ביפן מדווחים על תקלות חמורות בתחנות דלק ובבתי חולים. גם באוסטרליה מדווחים על תקלות מחשב מרובות, בין היתר במערכות הקופות העצמיות ברשתות מזון. 

 
בבריטניה נרשמו שיבושים קשים בשידור של רשת סקיי ניוז בשל תקלת התקשורת: נשיא הרשת דייויד רודס הודה כי הרשת נכשלה לעלות לשידור חי בטלוויזיה. שיבושים נרשמו גם בפעילות סוכנות הידיעות AP.

פגיעה קשה בתעופה העולמית

בנתב״ג נרשמים עיכובים כתוצאה מביטולי טיסות בעולם אך נראה כי מערכות נמל התעופה הישראלי עצמן לא הושפעו והוא ממשיך לפעול בסדרו. נמל התעופה בברלין נפגע משמעותית כתוצאה מהתקלה בו עוצר המראות וטיסות, באופן שעלול להשפיע גם על פעילות חברות תעופה הישראליות. חברת אל על עצמה לא נפגעה כתוצאה מהתקלה שכן היא לא עובדת עם המערכת של קראודסטרייק.

מאל על נמסר כי החברה "אינה משתמשת במערכת גורמת לשיבושים רבים ברחבי העולם ועל כן אין השפעה על מערכות החברה. עם זאת, אנו מתחילים להתעדכן על שינויים ועיכובים בנחיתות והמראות בשל השפעת התקלה על נמלי תעופה בעולם. בעקבות התקלה, טיסת אל על LY2371 שתוכננה לנחות בברלין הוסטה לפראג ונחתה שם כעת".

תקלה במערכות קראודסטרייק (צילום: רויטרס)
שיבושים במערכות מחשב בנמל תעופה בהונג קונג בעקבות התקלה במערכות קראודסטרייק | צילום: רויטרס

רשת CNN דיווחה כי לפי הודעת מנהל התעופה הפדרלי בארה"ב (ה-FAA) קורקעו הבוקר כלל הטיסות ממספר חברות תעופה אמריקניות גדולות, בהן דלתא, יונייטד ואמריקן איירליינס, על רקע בעיות תקשורת. רויטרס מדווחת כי חברת התעופה לופטהנזה דיווחה כי היא "רק מעט מושפעת משיבושים במערכות המחשוב".

חברת התעופה דלתא מוקדם יותר הודיעה כי השביתה את כללה ההמראות שלה בעקבות התקלה במערכות המחשוב שיצר עדכון התוכנה של אחד מספקיה. בהמשך הודיעה החברה כי חידשה את פעילות חלק מההמראות. 

מספר נמלי תעופה בין-לאומיים הושפעו מהעדכון ונאלצו לשנות את פעילותם על רקע תקלות במערכותיהם או במערכות חברות התעופה. אתר CNN מדווח כי בין היתר נרשמו שיבושים בנמלי התעופה בדובאי, טוקיו, נמל התעופה אינדירה גנדי בדלהי ובנמל התעופה אינצ'ון בקוריאה הדרומית. קלות נרשמו גם במערכות של נמלי התעופה ניוארק בניו יורק, לוס אנג'לס, סיאטל וסידני. באוסטרליה הושבת הבוקר שירות הרכבות על רקע התקלה.

@newsnexussa #incaseyoumissedit #newsnexussa #newsnexus #southafricatiktok #newsstories ♬ original sound - NewsNexusOfficial

מה גרם לתקלה העולמית

התקלה רחבת ההיקף שפגעה במערכות מחשב רבות בכל רחבי העולם התרחשה בעקבות עדכון תוכנה של של חברת אבטחת המערכות קראודסטרייק, שמותקנת במחשבים של ארגונים גדולים ברחבי העולם. לפי דיווחים, העדכון גרם למעבד המחשב (ה-CPU) לאתחל את מערכות המחשב שוב ושוב ושוב - מה שהוביל לקריסה של מחשבים בבת אחת ברחבי העולם. כדי להתמודד עם הבעיה הוקפצו אנשי IT רבים ברחבי להגיע פיזית לחדרי השרתים ולאתחל אותם.