לאן תלכי? בינה מלאכותית (AI) עשויה להצליח לחזות, בין היתר, דעות פוליטיות, כפי שמדווח היום (רביעי) מגזין Insider. מחקר שנערך לאחרונה, מצא כי הטכנולוגיה המתקדמת תצליח לנבא את ממצאיה – על סמך המראה החיצוני בלבד, ובהתאם לרף האטרקטיביות.
צוות חוקרים בדנמרק ובשוודיה ערך את המחקר, כדי להדגים את איום האבטחה שמשתקף משילוב של טכניקות למידה עמוקה (Deep Learning), כמו טכנולוגיית זיהוי פנים, ותמונות שזמינות לכל יד. לשם כך, השתמשו החוקרים במאגר מידע ציבורי, של 3,233 תמונות של מועמדים פוליטיים מדנמרק.
הם חתכו אותן כך שיהיה ניתן לראות רק את הפרצוף - ואז יישמו טכניקות מתקדמות להערכת הבעות הפנים שלהם בשביל מסד נתונים של יופי. זאת, כדי לקבוע את "ציון היופי" של האדם. באמצעות אותם נתונים, חזו המדענים במדויק אם המצולמים הם מהצד הימני או השמאלי של המפה הפוליטית - ב-61% מהזמן.
המודל חזה שמועמדים שמרנים, "נראו מאושרים יותר מעמיתיהם השמאלנים" בגלל החיוכים שלהם. בעוד שהמועמדים מהצד השמאלי היו יותר ניטרליים. לעומת זאת, נשים שהביעו בוז – הבעה המאופיינת כשהעיניים חסרות הבעה וכשיש עלייה חדה רק בצד אחד בשפתיים, זוהו על פי המודל כשמאלניות.
כך מצאו החוקרים מתאם בין רמת האטרקטיביות של מועמד פוליטי לבין הפוליטיקה שלו, לצד הבדל קל בין המינים: נשים שנחשבו אטרקטיביות לפי ציוני היופי שלהן, נחזו כאוחזות בדעות שמרניות. אצל גברים מאידך, לא נמצא קשר בין רמת האטרקטיביות לדעות שמרניות.
לדברי כותבי המחקר, הם "אישרו את האיום על הפרטיות שנשקף מגישות למידה עמוקה". תפיסות קדומות לגבי אידיאל היופי משמשות להכשרת מודלים של בינה מלאכותית. מעסיקים, למשל, מצהירים על נכונות לאפליה על סמך אידיאולוגיה אם יעשו שימוש בתצלומי פנים, שבדרך כלל זמינים להם; מחקר שפורסם במרץ מצא שמחולל תמונות בינה מלאכותית, DALL-E 2, יצר תמונות שקישרו בין גברים לבנים, למשרות כמו מנכ"לים או במאים, ב-97 אחוז מהזמן. המחקר הנוכחי, מחזק למעשה את היכולת של בינה מלאכותית להנציח גם סטריאוטיפים גזעיים.