אפליקציית NGL (ראשי התיבות של not gonna lie) שמשמשת את הילדים ואת בני הנוער לשליחת הודעות אנונימיות ולשיתופן צברה לאחרונה תאוצה בישראל, אך גורמת לתופעה שלילית: משלוח איומים, קללות ומילים גסות. מעדויות של בני נוער ששוחחו היום (שני) עם N12 וחשפו את המסרים הפוגעניים, עולה כי הבריונות והאלימות ברשת מחריפות בימי החופש הגדול, בחסות היישומון שכובש את מצעדי ההורדות בחנויות האפליקציות.
"שאלו אותי אם אני בתולה, כתבו שהיו 'עושים אותי' וזה פגע בי"
"ראיתי את NGL אצל חברה שלי וזה היה ממש מגניב שעונים על שאלות אנונימיות, שאלתי אותה מה השם של האפליקציה והורדתי אותה", סיפרה אליס, בת 14 מנתניה. לדבריה, לא חלף זמן רב מרגע שהחלה להשתמש בה ועד שקיבלה לטלפון הנייד שלה הודעות פוגעניות: "שאלו אותי אם אני בתולה, כתבו שיש לי גוף ממש יפה ושהיו 'עושים אותי', כל מיני תיאורים מיניים בצורות מוזרות".
מה הייתה התחושה שלך כשקראת את ההודעות הגסות שקיבלת?
"לא ציפיתי לזה וזה פגע בי, מבאס לראות את זה. מעניין אותי לדעת מי כתב את זה ולמה הוא חושב ככה. אני בטוחה שתמיד אפשר לדבר ולפתור את העניינים, אבל אני לא חושבת שאני צריכה לקבל הודעות כאלו"".
"המקום נותן יד חופשית לכל אחד", אמרה אליס בתסכול. "אז כולם יכולים להפוך להיות גיבורי מקלדת ולכתוב מה שעל ליבם, ויש דברים שבאמת פוגעים". היא הוסיפה כי המסרים הקשים שהופכים לנפוצים יותר ויותר ב-NGL מעוררים חשש בקרב חבריה: "יש המון שנפגעים וראיתי כמה שהעלו את האלגוריתם לאינסטגרם וכתבו 'בבקשה בלי מטרידים'".
"שאלו אותי על מישהו שאני מכיר: 'נכון ש** חולה סרטן?'"
גם זיו בן ה-17 מרחובות החליט להוריד את NGL והצטער לגלות שהבריונות ברשת לא הסתיימה באפליקציות הקודמות ששיגעו את הרשת כמו סיקרט ובליינדספוט. "כתבו לי יא בן של *ונה, איפה אתה גר?", הוא נזכר בתסכול. זיו המשיך לפרט על ההודעות שקיבל באפליקציה ואמר: "כתבו לי אני בא לפרק אותך במכות, יא בן שרמוטה, יא קוקסינל".
הוא ציין כי ההודעות האנונימיות שנשלחות באפליקציה משמשות גם להפצת שיח פוגעני כנגד בני נוער אחרים: "שלחו לי גם קללות שמופנות למישהו שאני מכיר, כמו 'נכון ש*** חולה סרטן?' או נכון ש*** דוחף אצבעות'. זה גרם לי להרגיש לא בנוח, ילדים מרגישים גיבורים מאחורי המסך רק כי לא יודעים מי הם. זה עצוב ומביך".
שיתפת את ההורים בהודעות הקשות שקיבלת?
"כן, ההורים שלי יודעים ובהתחלה קצת נלחצו אחרי שכתבו לי: 'יא בן **נה, אני יודע איפה אתה גר ומגיע היום' - אבל הסברתי להם שזה ככל הנראה ילד בן 10 שלא יבוא באמת לבית שלי".
"יש לי חבר שקיבל איומים ובאנו אליו כדי להרגיע אותו ולהיות איתו בלילה"
החברים נתקלו בהודעות דומות?
"יש לי חבר שגם קיבל איומים, כתבו לו 'שיבואו לבית שלו' והוא ממש נלחץ. אז אני וחברים שלי באנו אליו כדי להרגיע אותו ולהיות איתו בלילה כדי שהוא לא יילחץ".
מור, בת 13 מאזור המרכז, שיתפה בשיחה עם N12 כי "כתבו לילדה מבית הספר שלי דברים מזעזעים ב-NGL, באמת כאב לי. כתבו לה: 'התספורת שלך מכוערת', 'את ילדת סנטר מגעילה' ו'אף אחד לא אוהב אותך'. כותבים שם דברים ממש מטרידים ומזעזעים".
"אני פשוט מרגישה שעד עכשיו היה לי מזל ושאם אמשיך לקרוא - אני אפגע", אמרה דין בת ה-14 מנתניה את מה שרבים מבני הנוער חשים מאז שהחליטו להוריד את האפליקציה החדשה שמעודדת בריונות. "ראיתי באינסטגרם שיש כאלה שכותבים ב-NGL דברים ממש רעים, כתבו למישהי שהיא 'שרמוטה של לייקים.' מפחיד שזה יגיע אליי והפסקתי להיכנס לשם בגלל זה".
מומחה להתנהלות נכונה ברשת: "במקרה של פגיעה מומלץ לפנות למוקד 105"
אורי גביש, מומחה להתנהלות נכונה ברשת וסגן מפקד 105 לשעבר, הסביר על רקע העדויות שהבאנו כי "האפליקציות רוצות לעשות טוב והבעיה מתחילה כשלוקחים אותן למקום של בריונות ברשת, חרמות ושיח פוגעני כלפי ילדים. 'גיבורי המקלדת' מרגישים שהם יכולים לעשות מה שהם רוצים ולפגוע, וכך הרשת מייצרת אנונימיות שדי קשה להתמודד איתה".
"במקרה של פגיעה באפליקציה – אני ממליץ לפנות למוקד 105 שמפעיל המטה הלאומי להגנה על ילדים ונוער ברשת - יש לו יכולות חזקות שלאזרח מהשורה אין אותן", סיכם גביש. "בסופו של דבר, זה חינוך שחשוב שיועבר בבתי הספר ושגם ההורים ילמדו את ילדיהם איך להתנהל מהרגע שבו הם מקבלים סמארטפון".