"מי שיעשה שימוש במערכות שלנו שלא למטרת מניעת טרור או מניעת פשיעה, בעיניי הוא פושע" - כך טען אמש (שבת) מנכ"ל חברת הסייבר NSO שלו חוליו בריאיון ל"חדשות סוף השבוע". הריאיון איתו התקיים לאחר תקופה ארוכה שהחברה שבבעלותו לא יורדת מהכותרות: החל מהטענות על שימוש שעושה המשטרה בתוכנת הריגול של NSO לצורך מעקב אחר אזרחים ישראלים, דרישת נשיא צרפת מקרון מרה"מ בנט לקבל הבהרות עקב הדיווחים שפרצו לו לטלפון וכניסת החברה לרשימה השחורה של משרד המסחר האמריקני.

חברות סייבר התקפי, כמו NSO הישראלית, פיתחו בשנים האחרונות תוכנות שזיהו חולשה שבאמצעותה הם יכולים לפרוץ אלינו למכשיר מבלי שלחצנו על שום דבר, ולשאוב את כל המידע שלנו. תוכנה אחת ששנויה במחלוקת שפותחה על ידי NSO, "פגסוס" שמה, יכולה למנוע פיגועים, לעצור פושעים - אבל לא רק. במקביל לפעולות הסיכול הביטחוניות, התוכנות הללו עלולות להפריד אותנו באופן סופי מהמונח פרטיות.

משרדי חברת NSO (צילום: Reuters)
משרדי חברת NSO | צילום: Reuters

השבוע תיעדנו את חברת NSO עמוק מבפנים. מתוך חדרי המתכנתים ומשרדי המנהלים, נדמה כי הסערה העולמית שהתחוללה בחוץ לא חדרה פנימה, ואם חדרה, אז בינתיים לא ממש השפיעה. העובדים מספרים שבחודשים האחרונים הם נשאלים שאלות כמו: "מתחילה לחפש עבודה במקום אחר? אתם באמת עושים את הדברים האלה?", אולם הם מדגישים: "לא מתביישים, מסתובבים עם חולצות עם הלוגו NSO". לדבריהם, אין להם ייסורי מצפון - ואף להיפך: גאווה.

מי ששמו ופניו הם שבעיקר מזוהים עם NSO הוא שלו חוליו, היזם ובעלי החברה וגם המנכ"ל. כמה שנים לאחר שהקים עם שני חבריו חברה שסייעה למפעילי סלולר בעולם להשתלט על מכשירים של מנויים כדי לתת שירות ותמיכה מרחוק, פנה אליו איש מודיעין ממדינה אירופית והעלה בפניהם רעיון: להפוך לחברה שתפתח טכנולוגיה שתחדור לטלפונים סלולריים - ואף תשלוף את כל המידע שמוצפן באפליקציות.

"אם ניקח את היכולת הזאת ונוכל להפוך אותה מטכנולוגיה שנותנת שירותי תמיכה לטכנולוגיה שמצילה חיים, שמונעת פשע, שמונעת רצח, שמונעת פיגועים, זה דבר שיכול לסייע למדינות בעולם לצאת מתקופה שקראו לה going dark, לצאת מהתקופה הזאת שבה נכנסנו לאפלה", אומר חוליו.

שלו חוליו, ממייסדי NSO (צילום: פיני סלוק)
שלו חוליו, מנכ"ל NSO | צילום: פיני סלוק

משם השיגעון של פגסוס תפס לא מעט ארגוני ביון ומודיעין בעולם. ורגע אחרי הרכישות, הגיעו גם ההצלחות: מניעת פיגוע באצטדיון הקאמפ נואו לדוגמה, ותפיסת אל צ'אפו, ברון הסמים הגדול בעולם. "מי שקורא עיתונים חושב שעל חצי מאוכלוסיית העולם יושבים עם פגסוס", מספר חוליו. "האמת היא שאין יותר מ-200 מטרות בעולם בכל רגע נתון. 200 מטרות, על זה אנחנו מדברים".

"אם נעשה שימוש בכלים שלנו בשביל לתפוס פושעים, רוצחים, אנסים, טרוריסטים, המבוקש מספר 1 בעולם כמו אל צ'אפו, לא יהיה בן-אדם יותר גאה ממני, שטכנולוגיות ישראליות לקחו חלק בדבר הזה", הוא מוסיף.

ב-NSO הבינו כבר בהתחלה את מה שיבין שאר העולם בהמשך. המערכת שלהם שוברת את כללי המשחק, פורצת לכל סלולרי ומצליחה להיכנס לטלפונים שלנו - אל האזורים הכי אישיים שיש. כדי למנוע אפשרות של שימוש לרעה בכוח העצום הזה, החברה יצרה כללי שימוש בתוכנה.

נפתלי בנט, עמנואל מקרון (עיבוד: AP / FLASH 90)
מקרון ובנט: נדרשה הבהרה על פרשת NSO | עיבוד: AP / FLASH 90

"הדבר הזה הוא בעצם שווה לנשק – נשק סייבר למעשה", מסביר חוליו. "הכלל הראשון היה שאנחנו נמכור את הכלים האלה אך ורק לממשלות. ההחלטה השנייה הייתה שלא נמכור לכל גוף ממשלתי. יש ממשלות שביום הראשון כבר הבנו שאסור לתת להן כלים כאלה. שלא ראוי שהם ישתמשו בכלים כאלה. סירבנו למכור ל-90 מדינות! מדינות שבאו וביקשו, ואמרנו להן לא! מכרנו בערך ל-40".

הכלל הראשון היה שאנחנו נמכור את הכלים האלה אך ורק לממשלות. ההחלטה השנייה הייתה שלא נמכור לכל גוף ממשלתי"

חוליו גם מבטיח שטלפונים ישראליים ואמריקניים הם מחוץ לתחום. "אנחנו חוזרים ואומרים שאנחנו מוכרים מערכות שמספרים ישראלים לא אפשריים לשימוש, זה 'בילט-אין' במערכת של פגסוס. ואם אנחנו מזהים שיש שימוש לרעה או אפילו חשד לשימוש לרעה, אנחנו מנתקים את המערכות". לדבריו, כבר קרו שבעה מקרים כאלה.

ב-NSO מדגישים שהם מפתחים ומוכרים את פגסוס רק באישור משרד הביטחון. ולמרות זאת – כשמערכת כזו מגיעה למדינות מפוקפקות, אל תתפלאו שהשימוש בה לא יתמקד רק נגד טרור. הסתבכויות כאלה מסביב לגלובוס החלו להיערם, ולפני חודשיים נרשמה נקודת השפל - כשהחברה נכנסה לרשימה השחורה של משרד המסחר האמריקני.

משרדי חברת הסיבר בהרצליה (צילום: AP, חדשות)
בניין NSO, הרצליה | צילום: AP, חדשות

על פי פרסומים, רגע אחרי שהמערכת נמכרה לאוגנדה, עובדי הממשל האמריקני הואזנו, והתכנים שבטלפונים שלהם נשלפו. "הטכנולוגית שלנו, לאורך השנים, סייעו לא מעט לאינטרסים ולביטחון הלאומי של ארצות הברית", מציין חוליו.

לדבריו, עצם זה ש-NSO נמצאת ברשימה השחורה של לשכת הסחר האמריקנית "זו שערורייה". הוא מוסיף: "אנחנו אומרים חבר'ה, אתם התבלבלתם! חברה כמו NSO לא צריכה להיות בשום רשימה. ואתה גם תראה שאני בטוח שאנחנו נצא מהרשימה הזאת. אין לי ספק בכלל!".

כאזרח אני אומר שאני בוחר להאמין ליועץ המשפטי לממשלה, לשר לביטחון הפנים ולמפכ"ל שאומרים פעם אחרי פעם - חבר'ה, לא היו דברים מעולם"

גם במקרה של עמנואל מקרון, נשיא צרפת, נטען כי NSO הייתה מעורבת, והנשיא אף התקשר לרה"מ נפתלי בנט ודרש ממנו הבהרות בנושא. מנכ"ל החברה טוען כי אף אחד לא התעסק עם הטלפון של הנשיא הצרפתי: "אף אחד לא האזין לנשיא צרפת ולחברי הפרלמנט הצרפתים. זה הוכח ונבדק וכל מה שאני אומר לך ודאי, ואתה יכול לבדוק אותי".

רוב הציבור לא התעמק במעללי החברה בעולם, אבל החודש זה השתנה אחרי שבכלכליסט פרסמו כי המשטרה חדרה לסלולריים של ראשי ערים ושל מפגינים בבלפור באמצעות תוכנה של NSO וללא צו שופט מתאים. מאז, חברת הסייבר הישראלית הפכה לבעיה של כל ישראלי.

_OBJ

"כאזרח, אם הדברים שנכתבו הם נכונים – זה מטריד אותי ברמה האישית", מבהיר חוליו. "אבל עוד כאזרח אני אומר שאני בוחר להאמין ליועץ המשפטי לממשלה, לשר לביטחון הפנים ולמפכ"ל שאומרים פעם אחרי פעם - חבר'ה, לא היו דברים מעולם".

על רקע הדברים, בחודשים האחרונים עזבו את החברה שני בכירים, וגם ירד דירוג האשראי שלה, אבל מוקדם לדעת אם אלו מסמנים את הכיוון. עתיד החברה תלוי כנראה בתשובה לשאלה הבסיסית - האם מדובר בהאקרים ידועים לשמצה ושכירי חרב חסרי מוסר מהמאה ה-21, כפי שהגדירה אותם חברת אפל, או שכך נראית הצלחת הייטק ישראלית בעידן ללא פרטיות? לדברי חוליו, "כל עוד אין פתרון אחר לטרור ולפשיעה, אז לטכנולוגיות האלה לא יהיה תאריך תפוגה. אני פה כדי להישאר. אנחנו, NSO, פה כדי להישאר".

מלשכת ח"כ בנימין נתניהו נמסר בתגובה לכתבה: "הטענה שנתניהו הציע למנהיגים מערכות בתמורה להישג מדיני כלשהו - היא שקר מוחלט. כל המכירות של חברות ישראליות למדינות זרות, נעשות באישור ובפיקוח של משרד הביטחון".