לבנים ישנות מתפוררות, קורי עכביש שנראים כמו קרני אור, פרצופים בהירים המשתנים בין חיה לאדם וחוזר חלילה – אלה רק חלק מהמראות שאולי תוכלו לראות תחת השפעת פטריות הזיה, אבל גם על ידי לחיצה על הקישור הזה שיוביל אתכם למסך מהבהב באור עז, בצבעים אדום ושחור – המכונה "Ganzflicker".
אף על פי ששימש בניסויים בפסיכולוגיה מאז 2011, ההבהוב החוזר הזה הועלה לרשת על ידי קבוצת חוקרים גרמנים ובריטים שהציגו את מחקריהם בכתב העת Cortex בתחילת החודש. מטרתם, כחלק מניסוי מתמשך, היא להבין מדוע פלאש אדום ושחור שכזה גורם למוחם של אנשים מסוימים להזות צורות של חיות, בעוד שאחרים רק רואים רק פלאש אדום ושחור.
על פי החוקרים שעומדים מאחורי המחקר, מה שרואים בהתבוננות במסך - וכמה שתראו את זה באופן חי - מסתכם בפעילות של קליפת המוח החזותית שלנו, שהיא החלק במוח שאחראי לעיבוד כל המידע החזותי, כולל אשליות אופטיות. רשנה רידר, אחת מהחוקרות, הסבירה כי חלק מסויים זה בקליפת המוח מבצע "מילוי של החסר" בתפיסה שלנו, כמו למשל במקרים של אובדן הראייה בעין אחת.
החוקרים אמרו כי היכולת למלא את החסר בעזרת דימויים נפשיים היא דוגמה לתהליך קוגניטיבי "ברמה גבוהה". דוגמה לתהליכים ב"רמה נמוכה" ניתן למצוא בעת שהמוח קובע האם קו מסויים הוא אנכי או אופקי. תהליכים ברמה גבוהה יכולים לתקשר עם תהליכים ברמה נמוכה כדי לעצב את הפרשנות של המוח שלנו למה שאנחנו רואים. אם מישהו רואה במסך ה-"Ganzflicker" סוג של הזיות, המוח שלו עשוי לפרש את המידע הזה באופן אוטומטי כמשמעותי יותר או מציאותי יותר.
במילים אחרות, הסיבה שאולי תראו צמחים ירוקים וריאליסטיים באופן מוזר לאחר שבהיתם ב-"Ganzflicker" במשך חמש דקות היא פשוט סימן לכך שהקליפה החזותית שלכם רק מנסה להדביק תבנית כלשהי בהבזקים אקראיים של אדום ושחור שאתם בוהים בהם. ישנה גם אפשרות שתראו משהו אחר לגמרי, רק בגלל שהאנטומיה של המוח של כל אחד ייחודית מעט, וגם התפיסה של כל אחד את העולם סביבם גם היא ייחודית.
בסיום הצפייה במסך המהבהב תתבקשו לענות על שאלות המבקשות מכם לתאר את מה שראיתם וחוויתם, זאת על מנת שהחוקרים אולי יוכלו להבין האם הצלחתם להבחין בהזיות שכאלה, וכיצד אנחנו מפרשים את התמונות האלה מבחינה מנטלית. אז מה אתם אומרים - מוכנים להשתתף בניסוי הרשת?